Jackson má celoživotní Grammy. Teď ho čeká 3D pocta

Pavel Kroulík, krk
31. 1. 2010 20:10
Souboj o gramofonky svedou Beyoncé a Taylor Swift
Foto: Reuters

Los Angeles - V Los Angeles se v noci na pondělí budou ve Staples Centru předávat prestižní americké hudební ceny Grammy. Hlavní favoritkou 52. ročníku je Beyoncé, jež nasbírala deset nominací, ale černým koněm může být mladičká country hvězda Taylor Swift, která se na ni dotahuje s osmi možnostmi na zisk zlatého gramofonku.

Zpěvačka s úspěchem kříží country a pop a její debutové album Fearless bylo v Americe jediné, které dokázalo v souhrnných prodejích za rok 2009 porazit hitový výběr Michaela Jacksona Number Ones, jehož prodeje vylétly po zpěvákově smrti.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nominace na Grammy jen kopírují americké žebříčky
Plant triumfoval na Grammy. Odnesl si pět sošek

Grammy jsou nejen reflexí hudby, ale také sebereflexí amerického hudebního průmyslu, jenž umí zhodnotit své vyhlídky i zpracovat a zapracovat společenské události.

A ze všech těchto důvodů nemůže chybět právě hold zesnulé legendě světového popu, kterého se na pódiu zúčastní Celine Dion, Jennifer Hudson, Smokey Robinson, Carrie Underwood nebo Uher. Už v sobotu dostal Jasckson posmrtně Grammy za celoživotní dílo, pro kterou si ale přišel jen jeho manažer; mezi šesti oceněnými je i Leonard Cohen nebo Loretta Lynnová.

Součástí pocty Michaelu Jacksonovi na hlavním ceremoniálu bude i premiéra trojrozměrného klipu k jeho "ekologické" písni Earth Song. Speciální brýle pro jeho sledování ve Spojených státech již téměř týden distribuuje obchodní řetězec Target.

Foto: Reuters

Video mělo skladbu doprovázet na zpěvákově chystaném turné; padesátiletý umělec ale během jeho příprav zemřel na předávkování léky.

Akademici neriskovali

Grammy letos nabídnou spíš ženský souboj. Beyoncé a Taylor Swift se přímo střetnou ve čtyřech kategoriích včetně skladby roku. O cenu za píseň roku se uchází i Lady Gaga - zpěvačka, kterou někteří považují za nástupkyni Madonny, má pět nominací.

Stejný počet má i Jay-Z, o jednu víc má Kanye West nebo Black Eyed Peas. Členové Národní akademie hudebního umění a vědy, kteří udělují Grammy, se letos rozhodli neriskovat a v neklidných dobách krize hudebního průmyslu se řídili především vkusem masových konzumentů.

Ani v nejprestižnější kategorii album roku nepřipravili akademici žádná překvapení: všech pět nominovaných desek se může pochlubit platinovým oceněním za milion prodaných kusů.

Vystoupení U2
Vystoupení U2 | Foto: Reuters

Beyoncé se střetne s The E.N.D. od Black Eyed Peas, albem Big Whiskey and the Groogrux King, comebackovým počinem Dave Matthews Band po čtyřleté pauze, s dance-popovým debutem Lady Gaga The Fame - a samozřejmě s nejprodávanější deskou loňského roku, Fearless od Taylor Swift.

Po loňských Grammy se mluvilo o nové britské invazi, letos ale letos nominacím znovu výrazně dominují Američané; jednou z výjimek je electro-popová dvojice The Ting Tings v kategorii objev roku.

Úspěch britských umělců souzněl s „tématem" loňských Grammy. Cenám dominovalo transatlantické duo Robert Plant a Alison Krauss s pěti cenami a ceremoniál si zahrál v po-obamovském nadšení na hudební rok nula.

Kdo je tady idiot

A tak se loni zpívalo společně proti krizi, společně proti propadu prodejů hudebních nosičů a za novou budoucnost. Prolínaly se styly, generace i kontinenty a na pódiu se vytvářela nejrůznější podivná pódiová spojení.

Letos jsou ohlášeny sestavy Jamie Foxx, T-Pain a Slash nebo Eminem s Lil Waynem a Travisem Barterem. Nemá chybět Roberta Flack, Elton John, Bon Jovi, P!nk  - a pochopitelně všechny předpokládané hlavní figury veřejného souboje o ceny.

Kapela Green Day má vystoupit společně s aktéry chystaného muzikálu American Idiot, který přivede na Broadway jejich úspěšnou desku. Až v pondělí nad ránem bude jasné, zda, co a komu tím chtěli pořadatelé říct - a jestli sestava vystupujících i nominovaných znamená po "revoluci a nadějích" návrat k jistotám trhu i politiky.

Zatím je jisté, že nebude chybět část věnovaná výběru finanční pomoci pro Haiti, kterou mají uvést Mary J. Blige a Andrea Bocelli.

Grammy se udělují ve víc než stovce kategorií od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu sdružení v Národní akademii nahrávacích umění a věd.

Přímý přenos z udílení nejprestižnějších hudebních cen světa mohou sledovat i diváci České televize. Začíná na ČT2 ve dvě hodiny po půlnoci z neděle na pondělí, tlumočit ho bude Dana Hábová, komentovat Jan Rejžek. Sestřih toho nejzajímavějšího pak přinese ČT2 v pondělí 1. února ve 22.15.

 

Právě se děje

Další zprávy