Gramofonový mág a elektroničtí šamani z východu

Karel Veselý
5. 10. 2012 15:53
Na Babel Prague v Arše vystoupí Philip Jeck nebo Robert Lippok
Philip Jeck
Philip Jeck | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Projekcí dokumentárního filmu Marina Abramovic: The Artist Is Present o srbské performerce a výtvarnici začal v pondělí v Centrum současného umění DOX druhý ročník festivalu experimentální hudby Babel Prague 2012. Jeho program vyvrcholí od pátku do neděle v Divadle Archa, kde jsou připravené koncerty zahraničních i domácích interpretů současné improvizační či elektronické hudby.

Robert Lippok
Robert Lippok | Foto: Aktuálně.cz

Mezi letošními hosty jsou britský gramofonový ekvilibrista Philip Jeck, berlínský zvukový inženýr Frank Bretschneider nebo norsko-francouzské post-jazzové duo Dans les arbres. Vůbec poprvé se v Česku představí tvůrce minimalistického ambientu Thomas Köner a jedním z vrcholů programu bude česká premiéra projektu Ghédalia Tazartese, který doprovodí živým koncertem němý film Häxan - Čarodějnictví v průběhu věků.

„Druhý ročník přehlídky chce být oslavou novátorské a experimentální hudby mnoha podob. Nabídne týdenní azyl všem příznivcům elektroniky, improvizace, postrocku a sound artu,“ uvedl dramaturg festivalu Pavel Klusák. Souvislý několikadenní festival, který by míchal světově uznávané producenty s tuzemskými premiérami podle něj Česko dosud nemělo.

Elektronik z NDR

Hlavní programovou linii Babel Prague 2012 odstartuje v pátek odpoledne blok Sound Exchange Day, jenž navazuje na putovní berlínský projekt zabývající se historií experimentální hudby ve střední a východní Evropě. Koncerty tak obstarají hudebníci z bývalého „socialistického bloku“, třeba v NDR narozený berlínský elektronik Robert Lippok známý ze skupin Ornament & Verbrechen a To-Rococo-Rot. V Praze představí svůj nový audiovizuální projekt redsuperstructure, který vyšel v roce 2011 v hudebním vydavatelství Raster-Noton. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Audiovizuální duo Koberce, záclony (Ivan Palacký & Filip Cenek) předvedou společně s Peterem Grahamem koncertní verzi instalace Výhybka a na programu je také performance Rosora, pocta opavskému mágovi a hermetikovi Františku Bardonovi. Polský hudebník Lukasz Szalankiewicz v ní s pomocí interferencí mezi objekty a elektromagnetickými poli vytváří tzv. hlasy jiných dimenzí, které mediální umělec Martin Blažíček digitálně převádí do obrazového formátu. K tomu čte český hudebník Mikoláš Chadima Bardonovy texty a napojuje je do celkové hudební kompozice.

V sobotu se své české premiéry dočká francouzský zvukový kolážista a vokalista Ghédalia Tazartès, který svým originálním způsobem doprovodí projekci slavného dánsko-švédského němého filmu Häxan: Čarodějnictví v průběhu věků z dvacátých let. To berlínská stálice labelu Raster-Noton Frank Bretschneider je už v Čechách známou veličinou, na Babel přiveze svůj nejnovější program Kippschwungungen, který exhumuje východoněmecký elektronický nástroj Subharchord, jehož se zachovaly celkem tři kusy.

Philip Jeck
Philip Jeck | Foto: Aktuálně.cz

Dřevorubec a alchymista

Norsko-francouzský kvartet Dans les arbres je pro změnu hvězdou mnichovského jazzového labelu ECM, na němž letos vydal chválené album Canopée. V téhle akustické superskupině se sešli improvizátoři s nezvykle širokou zkušeností: od jazzu a postrocku přes totální free, nezávislý pop a sound art. Jejich koncerty jsou lekcí z vzájemné důvěry, zvolna budují kontinuum dlouhých ploch a přitom nepřestávají ze svých nástrojů dobývat nezvyklými metodami krajní zvuky.

Největší hvězdou letošního festivalu Babel Prague je patrně liverpoolský gramofonista Philip Jeck. Letos šedesátiletý „skladatel, kouzelník, choreograf, vtipálek, dřevorubec a alchymista“ (jak o něm říká oficiální životopis) patří mezi průkopníky hudební recyklace – od osmdesátých let začal jako jeden z prvních hudebníků na avantgardní scéně hrát na gramofonové desky. Jeho průlomovým dílem se stala monumentální performance Vinyl Requiem (vytvořená s Lolem Sargentem, 1993), v níž hrálo 180 gramofonů Dansette – přenosných přístrojů z 50. a 60. let. Aktuálně patří mezi stálice značky Touch, na níž vydává svoje atmosférické koláže.

Stejné vydavatelství bude v Praze zastupovat i německý klasik ambientní hudby a multimediální umělec Thomas Köner, který se u nás představí vůbec poprvé. Na Babel přiveze audiovizuální performanci Novaja Zemjla věnovanou fascinaci nezmapovanými prostory. Fetiš digitálních abstrakcí odhalí rakouská videoimprovizátorka Billy Roisz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Volá Havel!

Kromě zahraničních hostů najdeme v programu festivalu i špičku domácí experimentální tvorby - Birds Build Nests Underground uvedou nový program Klub přátel poezie, jenž vychází ze zvukových i obrazových dokumentů československých literárních edic s důrazem na vinylové singly ze stejnojmenné legendární knižní řady nakladatelství Československý spisovatel.

Sólo na mini fv panýlky a LED diody předvede Ivan Palacký, do krajin psychedelického rocku, hluku a ambientu zavedou posluchače pražští No Pavarotti a skladatel Milan Guštar uvede svoji skladbu Flex Nr. 10 (1+2+3+4=10).

Do normalizačních časů vrátí návštěvníky Babelu panelová diskuze "Tady Havel, tady Havel!" o samizdatových nahrávkách dramatika a prvního českého prezidenta z osmdesátých let, která proběhne ve středu v Knihovně Václava Havla.

Součástí festivalu je výstava Sound Exchange – Experimentální hudba ve střední a východní Evropě či zvuková instalace skupiny Kora et le Mechanix. Návštěvníci Babel Prague 2012 se budou moci stát také součástí Urban Camping divadelního spolku Handa Gote před Divadlem Archa.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy