Babel Prague poskytne azyl zvukovým dobrodruhům

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 9. 2012 15:23
Elektronika, improvizace, postrock i sound art zazní v Arše
Philip Jeck
Philip Jeck | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival experimentální hudby Babel Prague, který se koná od 1. do 7. října, vyvrcholí třemi dny koncertů. Během nich se v Divadle Archa představí pětadvacet projektů. Poprvé například v Česku vystoupí tvůrce minimalistického ambientu Thomas Köner.

"Druhý ročník přehlídky chce být oslavou novátorské a experimentální hudby mnoha podob. Nabídne týdenní azyl všem příznivcům elektroniky, improvizace, postrocku a sound artu," uvedl dramaturg festivalu Pavel Klusák. Souvislý několikadenní festival, který by míchal světově uznávané producenty s tuzemskými premiérami podle něj Česko dosud nemělo.

Mezi velká jména festivalu patří liverpoolský hráč na gramofony Philip Jeck a elektronik Robert Lippok známý z berlínských kapel Tarwater a To Rococo Rot. Vůbec poprvé se v Česku představí tvůrce minimalistického ambientu Thomas Köner. Jedním z vrcholů programu bude česká premiéra projektu Ghédalia Tazartese, který doprovodí živým koncertem němý film Häxan-Čarodějnictví v průběhu věků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Mnohé z koncertů jsou vlastně audiovizuálními performancemi. Byl by omyl myslet si, že současná scéna nezná emoce," uvedl Klusák. Podle něj se "škála účinkujících pne od tlakových vln elitních postrockerů No Pavarotti až k minimalistickému redukcionismu Radu Malfattiho, který dokáže vybičovat vnímání publika balancováním na hraně ticha".

Zásadní linií letošního ročníku bude rozsáhlá přehlídka domácích projektů. "Je to pokus o reprezentativní portrét čerstvé generace experimentátorů v Čechách," sdělil Klusák. Celá domácí scéna podle něj během posledních let nebývale vyzrála a nastal čas představit ji na společné velké akci.

Babel se letos soustředí také na představení významných světových hudebních vydavatelství. Divadelní výzkumná jednotka Handa Gote zase bude při své performanci po celý den a noc obývat prostor před Archou se svými ručními pracemi, vařením, rituály a hrami. Třem dnům koncertů budou předcházet diskuse, vernisáž a projekce. Kompletní program festivalu lze najít na www.archatheatre.cz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy