Filharmonie uvedla Hořínkův žalm

ČTK
10. 2. 2006 11:30
Praha - Česká filharmonie pod vedením Ondřeje Kukala uvedla v pražském Rudolfinu premiéru symfonické věty pro tenor a orchestr Žalm od mladého autora Slavomíra Hořínky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Jako sólisté vystoupili tenor Aleš Briscein, houslista Bohumil Kotmel a violista Jan Pěruška. Na programu koncertu byly i skladby Wolfganga Amadea Mozarta a Antonína Dvořáka. Stejný program uvede Česká filharmonie se svými sólisty ještě dnes.

Žalm šestadvacetiletý Hořínka napsal přímo na zakázku orchestru při příležitosti jeho letošní jubilejní 110. sezony. Skladba podle zadání nesměla přesáhnout 18 minut. Podobné zadání od České filharmonie dostalo celkem pět skladatelů různých generací; patří mezi ně Otmar Mácha, Evžen Zámečník, Hanuš Bartoň a Ivan Kurz.

"Na takové zakázce rozhodě nezbohatnou, ale mají záruku špičkového provedení," říká k tomu generální ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch.

Slavomír Hořínka pochází z Valašského Meziříčí na Vsetínsku, na konzervatoři v Pardubicích studoval hru na housle a skladbu na pražské HAMU. Jeho skladby byly oceněny ve skladatelské soutěži Generace v letech 2003 a 2004. V témže roce byla v pražském klubu NoD Roxy uvedena jeho komorní opera Ortel, kterou složil na motivy románu ruského spisovatele Jevgenije Zamjatina My.

 

 

Právě se děje

Další zprávy