Filharmonie hrála Martinů a Diamonda

ČTK, MaM
9. 12. 2005 13:00
Praha - Na Dnech Bohuslava Martinů dnes účinkovala Česká filharmonie.

V publikem zcela zaplněném pražském Rudolfinu zněla Wagnerova a Straussova vokální hudba a také symfonie Bohuslava Martinů a jeho mladšího amerického kolegy i přítele Davida Diamonda.

Diamondova 4. symfonie i Symfonie č. 3 Bohuslava Martinů byly podle dirigenta večera Gerarda Schwarze napsány v roce 1944 v New Yorku, obě uvedl v premiéře Bostonský symfonický orchestr.

Martinů i Diamond se potkali před druhou světovou válkou v Paříži a ve 40. letech byla jejich hudba u obou velkých amerických orchestrů a jejich hudebních ředitelů v oblibě.

Diamond (1915 - 2005) komponoval čtvrtou z 11 symfonií, v Česku zřejmě dnes hranou poprvé, jako mladý skladatel. Martinů napsal třetí ze svých šesti symfonií v době umělecké zralosti. I když ani jeden z těchto tvůrců nepatřil k avantgardistům nebo experimentátorům, jejich hudba se v mnohém liší.

Sólistkou dnešního večera byla ve Straussových písních a ve Wagnerově operní hudbě uznávaná americká sopranistka Jane Eaglenová.

Jiná mezinárodně uznávaná operní pěvkyně, Eva Martonová, včera do Prahy k ohlášenému koncertu nepřijela. Ve Smetanově síni ji nahradila Američanka Luana de Vol. S ní zpívali za klavírního doprovodu ještě Gabriela Beňačková, bulharská sopranistka Ina Kančevová a český basista Zdeněk Plech.

Na společném koncertě v pražské síni Atrium vystoupili Jiří Jirmal a Milan Zelenka, legendární interpreti a pedagogové pražské konzervatoře a dávní rivalové české kytarové hry.

 

Právě se děje

Další zprávy