Filharmonici zpívali moderní česká díla

ČTK
20. 2. 2006 13:00
Praha - Pražský filharmonický sbor zazpíval v neděli v Rudolfinu skladby českých autorů 20. století.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Představil duchovní tvorbu Petra Ebena, Zdeňka Lukáše, Zdeňka Pololáníka a exilového skladatele Antonína Tučapského. Představil rovněž Dvořákovy Biblické písně ve sborové úpravě od muzikologa a skladatele Jarmila Burghausera.

Program nastudoval letos pětasedmdesátiletý sbormistr Miroslav Košler. Jeho bezmála půlstoleté působení je spjato především s Pražským mužským sborem a s amatérským Pražským smíšeným sborem.

Pražský filharmonický sbor se má letos s dirigentem Kurtem Masurem podílet v Nizozemsku na uvedení 13. symfonie Dmitrije Šostakoviče. Na uvádění jeho děl se sbor v této sezoně podílí i v Praze, a to s Pražskými symfoniky a skladatelovým synem Maximem. Komplet všech patnácti symfonií, který Šostakovič v Praze postupně uvádí a natáčí, by měl být při 100. výročí autorova narození letos dokončen.

Pražské sborové těleso prochází nyní změnami souvisejícími s výměnou ředitelů. Po Petru Daňkovi se od března ujme funkce Richard Sporka, který má odlišné názory na celkovou koncepci sboru než předchozí ředitel.

 

Právě se děje

Další zprávy