Sporka do čela filharmonického sboru

Red Kul, ČTK
4. 2. 2006 0:00
Praha - Novým ředitelem Pražského filharmonického sboru jmenoval ministr kultury Vítězslav Jandák pěvce a manažera Richarda Sporku.
Koncert k 60.výročí založení Pražského filharmonického sboru; fotografie z roku 1995 z Dvořákovy síně Rudolfina.
Koncert k 60.výročí založení Pražského filharmonického sboru; fotografie z roku 1995 z Dvořákovy síně Rudolfina. | Foto: Aktuálně.cz

Funkce se po muzikologovi Petru Daňkovi ujme 1. března. Podle ministerstva, které vypsalo konkurz, byl Sporka nejlepší z osmi účastníků.

"Sbor musí především získat nového sbormistra a zůstat sborem velkým, nesnižovat stav. Ideální je počet kolem osmi desítek členů," prohlásil Sporka, bývalý člen Pražského filharmonického sboru, Pražských madrigalistů a Pražského komorního sboru, od poloviny 90. let majitel soukromé agentury.

Sporka: Zastavím reorganizaci

Středně velkých sborů je podle něj v Evropě hodně, pražské těleso se sedmdesátiletou tradicí musí proto zůstat větší, aby si zachovalo především silnou mezinárodní pozici ve velkém vokálně-symfonickém repertoáru.

"Potřeba bude vypsat nové výběrové řízení na hlavního i na druhého sbormistra, které se loni příliš nepodařilo, nutné je zastavit reorganizaci," konstatoval Sporka na adresu dosavadních postupů. Po Jaroslavu Brychovi je nyní sbormistrem Jan Rozehnal.

Sporka podle svých slov vidí díky dosavadním zkušenostem situaci sboru zevnitř i zvenčí. Bude prý hlavně muset zklidnit situaci mezi zaměstnanci, kde podle něj v poslední době padaly žaloby a výpovědi. Nový ředitel plánuje také získávání peněz z fondů EU na projekty podporující rekvalifikaci těch zpěváků, kteří by cítili, že "už jim to nezpívá".

Názorové rozpory

Sbor je názorově rozdělen už od chvíle, kdy se projednávalo jeho případné opětovné sloučení s Českou filharmonií a jeho reorganizace. Sněmovna nakonec zákon vrátila k přepracování.

Část sboru, podle mluvčí tělesa Milady Čejkové téměř třetina, byla přesvědčena, že ředitel Daněk, který na reorganizaci a sloučení pracoval, měl jasnou představu o práci a poslání sboru v měnícím se kulturním a společenském klimatu i v dané ekonomické situaci.

Daňkovu koncepci považovala tato skupina za životaschopnou, a to přes různé názory na formu reorganizace. "To je pochopitelně krok nepopulární, ale nezbytný pro uměleckou úroveň tělesa," uvedla nedávno Čejková, členka sboru.

Za změnami stál Dostál

Druhá, zřejmě větší část sboru, nedávno naopak informovala, že podle jejich názoru před Daňkovým příchodem patřil sbor k nejvýznamnějším uměleckým tělesům republiky, ale za jeho působení nastala "rozsáhlá morální devastace tělesa".

O reorganizaci předloni rozhodl tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Jejím smyslem bylo vytvořit moderní flexibilní těleso, schopné reagovat na měnící se podmínky evropského hudebního trhu. Součástí reorganizace bylo i omlazení a redukce počtu stálých zaměstnanců.

Rovněž plán začlenění sboru k orchestru inicioval Dostál. Mělo být podle Daňka cestou k zajištění budoucí existence souboru i nástrojem, jak obstát v mezinárodní konkurenci.

 

Právě se děje

Další zprávy