Electronic Beats: Róisín Murphy, The Orb i Junior Boys

Red Kul
2. 9. 2008 16:20
Festival opět sází na veterány i současnost
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Další, letos už druhé vydání akce Electronic Beats přiveze 14. listopadu do Prahy - tradičně do Veletržního paláce - jak zavedená jména typu Rósín Murphy, The Orb, Mr. Oizo, tak se mrkne na nové interprety typu Hercules and Love Affair nebo Junior Boys. Za českou scénu se představí Cartonnage.

Seriál akcí, který v roce 2006 uvedl v Praze Prodigy a letos v únoru Underworld, ani nyní nevynechal pilíř scény devadesátých let: The Orb. Ti v Praze vystoupili mimo jiné v roce 1998 jako headlineři festivalu Jelení příkop. Během dvou dekád působení se z nich stala klasika chill-outové hudby, kterou se jim povedlo začlenit do mainstreamu.   

Svou zasloužilou minulost má i bývalá zpěvačka kapely Moloko, Róisín Murphy. Irka, která na koncertech střídá jednu módní kreaci za druhou, loni získala v Británii titul nejlépe oblékané ženy roku. V Praze vystoupí letos již podruhé; na začátku roku v klubu Roxy nahrazovala plánovaný koncert, který musel být odložen kvůli zranění oka, jež si způsobila při vystoupení v Moskvě.

Hercules and Love Affair - Blind

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nováčkem není ani francouzský producent Quentin Dupieux, který dokázal přežít svůj hit Flat Beat, jejž v roce 1999 proslavila levisácká reklama. Nyní patří ke stálicím pařížské scény a vydává na současném nejslavnějším elektronickém labelu Ed Banger, kde vyšlo i jeho EP Transexual.   

Hercules and Love Affair
Hercules and Love Affair | Foto: Aktuálně.cz

Newyorskou scénu bude reprezentovat čerstvé jméno: Hercules and Love Affair spojené s labelem DFA. Křísí atmosféru gay klubů a disca osmdesátých let, a možná i pro toto jejich podivínství si je jako předkapelu na letošní turné vybrali Gnarls Barkley.

Nadšenému přijetí letošního debutu Hercules and Love Affair pomohl i fakt, že si leader Andy Butler coby vokální posilu pozval smutného kabaretiéra Antony Hegartyho z Antony & Johnsons. Jeho hlas dodal bezstarostné hudbě nečekanou nostalgii.

Posledním zahraničním interpretem Electronic Beats bude kanadské elektropopové duo Junior Boys. Ti vešli ve známost především díky několika turné se spřízněným a poněkud přírodnějším multiinstrumentalistou Caribou. Na albu So This Is Goodbye z roku 2006 si po svém pohráli se skladbou When No One Cares od Franka Sinatry.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Parádnice Roisín jede napodruhé. A s celým šatníkem

Vstupenky na Electronic Beats jsou od 1. září v předprodeji sítě Ticketpro za zvýhodněnou cenu 350 Kč, která platí do 30. září.

Více informací o festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy