Parádnice Roisín jede napodruhé. A s celým šatníkem

Jan Pomuk Štěpánek
23. 1. 2008 11:00
Někdejší zpěvačka Moloko veze kritikou vzývanou desku
Foto: Oficiální stránky Róisín Murphy

Praha - Extravagantní Irka byla zrovna uprostřed turné na podporu desky Overpowered a zpívala v moskevském klubu, když se uhodila o židli, poranila si oko a musela na operaci. Evropská prezentace jejího oblečku s bambulkami byla odložena, ale české publikum o něj nakonec nepřišlo.

Uvidí ho v Roxy 24. ledna. Roisín Murphy přijíždí s čerstvým titulem "nejlépe oblékaná žena roku 2007" a celým šatníkem, který prý vystřídá; co píseň, to jiná stylizace.

Přesně to jde dohromady s druhou deskou, která se víc přiklonila ke střednímu proudu, ale jistá rafinovanost jí zůstala. Vypráví o svůdnosti povrchu tak dokonale, že přemůže i intelektuálky typu dokumentaristky Eriky Hníkové.

Hned titulní song naznačí, že pryč jsou doby, kdy na debutu Ruby Blue pod dohledem Matthewa Herberta experimentovala s možnostmi stavby skladeb i možnostmi hlasu. Po první sólové desce ji kritika nesměle přirovnávala k Björk, teď se novinářům dralo do úst podobně nepřesné přirovnání k diskotékové divě Kylie Minogue.

Foto: Róisín Murphy

Zatímco její kariéru lemují flitry, u Roisín jsou sladké svetříky. V polovině 90. let se prý seznámila s Markem Brydonem dnes už nezbytně citovanou větou Do You Like My Tight Sweater? Ta se pak stala názvem debutové desky Moloko.

Mark a Roisín vytvořili nejen milenecký pár, ale také neopakovatelnou kapelu, která skloubila experimentální elektroniku s jazzem, funkem i popem.

O víc než deset let později, s Brydonem nenávratně rozhádaná, vydala druhé sólové album a přiléhavý svetřík zaměnila za pletenou kreaci doplněnou bambulkami a rukavičkami.

Usazena v levné jídelně v Londýně působí neodolatelně nemístně; nicméně její produkce je tentokrát na hony vzdálená experimentům z dob, kdy se s Moloko mlsně rozhlížela po světě. Dnešní Roisín dokáže zaujmout mnohem širší publikum - aniž se ale podbízí.

Foto: Oficální stránky Róisín Murphy

Magazín Q soudí, že dospěla do hvězdného statusu, podle Observer Music Monthly vykresluje Overpowered pocit absolutního osamění na rozjeté diskotéce na konci světa.

Roisín dokonale zvládá to balancování, umí se vyhřívat na vrcholcích žebříčků a přiznaně zve do své šatny.

Když před čtyřmi lety oslovili organizátoři charitativní módní přehlídky Vivien Westwoodovou, aby si vybrala hudebníka, kterého chce obléknout, zvolila Roisín Murphy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy