Druhá deska z karantény. Zpěvačka Taylor Swiftová oznámila nové album, vyjde hned

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
10. 12. 2020 19:56
Americká zpěvačka Taylor Swiftová ve čtvrtek překvapila oznámením, že po pěti měsících vydá další studiovou desku. "Prostě jsme nemohli přestat skládat písničky," vysvětlila.
Taylor Swiftová je momentálně nominovaná na šest cen Grammy.
Taylor Swiftová je momentálně nominovaná na šest cen Grammy. | Foto: Beth Garrabrant

Zpěvačka sdělila stovkám milionů uživatelů, kteří ji sledují na sociálních sítích jako Twitteru, že desku nazvanou Evermore vydá již o čtvrteční půlnoci, to znamená v pátek v šest ráno středoevropského času. Ve stejnou dobu Swiftová zveřejní videoklip k prvnímu singlu jménem Willow.

Nahrávku čítající 15 skladeb označuje za komplementární ke své letošní desce Folklore. Tu nahrála již v době nouzového stavu, vyhlášeného kvůli nemoci covidu-19. I tuto desku v červenci vydala bez výraznějšího předchozího oznámení.

Obal nového alba Evermore od Taylor Swiftové.
Obal nového alba Evermore od Taylor Swiftové. | Foto: ČTK/AP

Na Folkloru se zpěvačka přiblížila žánru indie-folk a získala za něj jedny z nejlepších recenzí ve své kariéře. Nedávno byla nominovaná na šest cen Grammy, uspět může také v nejsledovanější kategorii pro album roku. Folklore se letos jen v USA prodalo přes milion kopií, tři týdny vedlo žebříček nejposlouchanějších alb Billboardu.

"Upřímně řečeno jsme prostě nemohli přestat skládat písničky," vysvětluje teď Taylor Swiftová, proč nyní přichází s pokračováním.

"Hrozně se mi líbil ten eskapismus, který tyhle příběhy, ať už vysněné, nebo skutečné, nabízejí. Hrozně se mi líbilo, jak jste tyhle snové krajiny, tragédie a epická vyprávění o ztracené lásce přijali do svých životů. A tak jsem psala další," říká.

Jak připomíná agentura AP, pro Swiftovou se jedná o nový pracovní postup. V minulosti se vždy zaměřila na jedno album, které vydala, později mu věnovala koncertní turné a pak se přesunula k dalšímu projektu. Momentálně však kvůli covidu-19 ani Swiftová nemůže vyprodávat sportovní haly, kde běžně koncertuje pro desítky tisíc lidí.

Na nové desce Evermore opět spolupracovala s Justinem Vernonem, frontmanem kapely Bon Iver, a Aaronem Dessnerem, kytaristou indie-rockové kapely The National. V jedné písni hostuje dívčí rockové trio Haim.

Mezi spoluautory skladeb je William Bowery. Minulý měsíc Swiftová přiznala, že jde o pseudonym jejího britského přítele, herce Joea Alwyna.

Podle hudebního kritika Karla Veselého má upřímné, intimní písničkářství, kterému se nyní věnuje, vysvobodit světovou popovou hvězdu Swiftovou z pout mainstreamu. "Působí jako útěk od rádiového popu k intimnímu písničkářství. Tentokrát žádné obří singly pro rádia nebo honění trendů chytlavými tanečními beaty, jen ztišené klavírní balady a melancholická atmosféra podzimního podvečera," napsal Veselý v recenzi pro Aktuálně.cz.

Videoklip ke skladbě Cardigan z alba Taylor Swiftové nazvaného Folklore. Foto: ČTK/AP | Video: Universal Music
 

Právě se děje

Další zprávy