Dobrý pastýř přežil svůj klub o necelý rok

tur
30. 8. 2007 12:30
Zakladatel legendárního CBGB podlehl rakovině plic
Foto: Reuters

New York - Po Tony Wilsonovi z Madchersteru se rozloučil se světem další velký muž ze zákulisí. Hilly Kristal, kmotr newyorské punkové vlny konce 70. let, která byla neodmyslitelně spjatá s jeho klubem CBGB, zemřel v úterý na následky komplikací způsobených rakovinou plic.

"Jsem velmi smutná, že Hilly odešel. Ohromně pomáhal jak Blondie, tak celé newyorské scéně po dlouhá léta. Jeho klub se stal v historii rock'n'rollu pojmem," vyjádřila se Debbie Harry, která se spolu s Patti Smith účastnila loni v půli října posledních koncertů, jež předcházely definitivnímu uzavření klubu.

"Byla jen otázka času, kdy Hilly bude svůj klub následovat. Znamenal pro něj celý život," dodává Little Steven Van Zandt, kytarista Springsteenova E Street Bandu, který se angažoval v kampani za udržení CBGB. "Vytvořil prostor, který dal zrod indie rocku, pop art rocku a punku. Bez Hillyho Kristala by nebyli žádní Ramones. A kdo by chtěl žít ve světě bez nich? Miloval tohle město a to město mu nakonec plivlo do tváře."

Ušmudlaný klub sídlící na nároží 315 Bowery a Bleecker Street v dolní části Manhattanu se během let 1973 až 2006 stal institucí. A už na konci sedmdesátých let synonymem pro natolik různorodé kapely, které by těžko spojila nějaká scéna. Television, Talking Heads, Blondie, Ramones; ti všichni vděčí za svou kariéru klubu s prapodivnou zkratkou CBGB & OMFUG a jeho politice nezvat žádnou kapelu, která hraje coververze.

Foto: Reuters

Country, bluegrass, blues a jiná hudba pro povznesení gurmánů - to se skrývá za iniciálami, ovšem klub se ke štěstí všech nikdy nestal vlajkovou lodí žádného z jmenovaných stylů. Naopak dokázal držet krok a v osmdesátých letech díky strategii levných koncertů v neděli odpoledne přispěl k expanzi hardcoru. Začínali tu Agnostic Front nebo Sick Of It All. Od devadesátých let klub už jen těžil ze svého jména a příliš nového neinicioval.    

Spory mezi CBGB a majiteli domu začaly v průběhu roku 2005. Došlo k drastickému navýšení nájmu, které Kristal nebyl schopen pokrýt; přestože usiloval o zapsání klubu mezi památky, neuspěl. Z někdejší legendy zbyl vyčpělý obchod s originálními suvenýry a tričky na o několik bloků vzdáleném St. Mark's Place.  

Poslední koncert 15. října 2006 odehrála Patti Smith, která nyní Kristalovi složila hold na svých stránkách v podobě básně s titulem Hilly Kristal: Dobrý pastýř.

 

Právě se děje

Další zprávy