Porodnice amerického punku se zavřela

kul
16. 10. 2006 11:00
Vystoupení Patti Smith a Deborah Harry z Blondie ukončilo provoz legendárního klubu CBGB na Manhattanu.
Foto: Reuters

Podnik se v sedmdesátých letech stal synonymem pro punkovou revoltu a místem, odkud vzešly mnohé hvězdy této scény. Majitel domu, advokátní skupina Bowery Residents Committee, neprodloužila klubu nájemní smlouvu a ten po třiatřiceti letech zavírá.

I když o něm Patti Smith prohlásila, že "CBGB je stavem mysli", a starosta Michael Bloomberg o klubu řekl, že je "významnou institucí New Yorku", nepodařilo se ho zachránit. Jeho majitel Hilly Kristal plánuje, že proslulou scénu přestěhuje do Las Vegas a přilehlý obchod najde od listopadu nové místo poblíž Broadwaye a Bond Street.

"Vezmeme si s sebou klidně i pisoáry, vezmu si všechno," prohlásil před novináři Kristal. "I stěhováci mi říkali, že bych to, co nepotřebuju, měl dát do aukce na eBay."

S kapacitou 300 míst byl CBGB považovaný za místo svobodného hudebního názoru. Původně tu Kristal chtěl nechat znít country, bluegrass a blues, ale záhy je přehlušil punk kapel Blondie, The Ramones nebo Talking Heads.

V devadesátých letech se dramaturgie soustředila na hardcore; ovšem podle některých hlasů byl spíš svatyní někdejšího hudebního kvasu než místem živé kultury.

Hlavní hvězdou nedělního závěrečného koncertu byla proslulá americká rocková básnířka Patti Smith, o den dříve v něm naposledy vystoupila Deborah Harryová, zpěvačka skupiny Blondie.

 

Právě se děje

Další zprávy