Člen Manic Street Preachers byl prohlášen za mrtvého

Pavel Turek, tur
27. 11. 2008 16:10
Kapela chystá album s texty zmizelého kytaristy
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Uplynulý týden jako by si chtěl urovnat účty s devadesátými lety: Guns N' Roses dotáhli do konce Chinese Democracy a britská justice se nyní pokouší uzavřít jeden z nejzáhadnějších rockových mýtů.

Téměř  14 let po záhadném zmizení beze stopy  byl bývalý kytarista a textař velšské kapely Manic Street Preachers Richey James Edwards prohlášen za mrtvého.

Ačkoli jeho tělo nikdy nebylo nalezeno, Edwardsova rodina obdržela soudní příkaz, který mění jeho status ze zmizelého na „pravděpodobně mrtvý".   

Mluvčí Manic Street Preachers reagoval, že pro kapelu je celá záležitost natolik emocionální, že ji nebude komentovat a stejně se zachovala i rodina.  

Foto: www.manics.co.uk
Čtěte také:
Jsou granáty po záruční lhůtě míň nebezpečné?
Manický Bradfield se nostalgicky ohlíží

Britské právo umožňuje prohlásit zmizelou osobu za mrtvou již po sedmi letech, příbuzní Richeyho Edwardse se tomu však dlouho bránili. Jejich právník David Ellis sdělil tisku, že ke změně postoje je vedlo přesvědčení, že nyní si tu alternativu musí připustit. Přitom podle nich nemá jít o oficiální přiznání, že je Richey Edwards skutečně mrtvý.

Protože kytarista nezanechal žádnou závět, připadne správa jeho majetku, který se odhaduje na 455 990 liber , rodičům.  Po odečtení poplatků spojených se změnou jeho statusu se smrskne na sumu 377 500 liber.

Richey James zmizel 1. února 1995 - v den, kdy měl spolu se zpěvákem Jamesem Deanem Bradfieldem odletět do Spojených států na propagační turné -  z hotelu ve středu Londýna.

Manic Street Preachers - You Love Us

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V následujícím týdnu byly vypátrány jen sporadické stopy a svědectví o jeho pohybu po Walesu. O více než čtrnáct dnů později se jeho auto našlo zaparkované poblíž mostu Severn. Vzhledem k tomu, že bývá oblíbenou destinací sebevrahů, bylo nasnadě vysvětlení, co zde mohl maniodepresivní kytarista dělat.  

Ačkoli nebyl Richey James Edwards frontman kapely, fungoval jako její image-maker a nejvýraznější člen. Byl to on, kdo nejlépe zosobňoval glamovou a destruktivní prezentaci, s níž kombinovali texty plné citací a odkazů na existenciální literaturu od Dostojevského po Camuse. 

Foto: www.manics.co.uk

Manics Street Preachers mezeru po Richey Jamesovi nikdy úplně a zcela vědomě nezaplnili. Ačkoli se po jeho zmizení rozhodli v roce 1996 pokračovat albem  Everything  Must Go, stále se považují za čtyřčlennou kapelu.

Naplno to hodlají dokázat na dalším albu, které nahrávají s proslulým producentem Stevem Albinim (Nirvana, PJ Harvey, Mono). Pracovně nazvaná deska Journal For Plague Lovers by měla vyjít na jaře 2009 a bude obsahovat pouze dosud nezhudebněné texty Richeyho Edwardse, které kapela stále uchovává. 

„Máme ty texty už 14 let, ale až teď jsme došli k tomu, že nastal pravý čas je zhudebnit," prohlásil v rozhovoru s NME baskytarista Nicky Wire. „V mnoha ohledech to bude následovník Holy Bible. (alba z roku 1994 - posledního, na němž se Edwards aktivně účastnil - pozn. aut.) Budeme jeho texty samozřejmě muset editovat, protože na některých místech jsou v próze, takže bude nutné je převést. Ale všechny budou Richeyho."

 

Právě se děje

Další zprávy