Cheryl Cole trhla hitparádový rekord Alexandry Burke

Kultura Kultura, Red Kul
26. 10. 2009 12:30
Alba jako celky ustupují jednotlivým skladbám

Londýn - Pouhý týden se Alexandra Burke, vítězka loňského X Factoru, těšila z rekordu v britské singlové hitparádě. Její skladby Bad Boys se za první týden téměř 190 tisíc: nejenže tak překonala dosavadní letošní rekord nejrychleji prodávaného singlu, který držel Dizzee Rascal s Bonkers, dokonce zájem o ní dvakrát převýšil poptávku po comebacku Robbie Williamse.

Týden na to debutová sólová skladba zpěvačky Cheryl Cole - někdejší členky Girls Aloud - Fight For This Love vtrhla do hitparády s 290 tisíci prodanými kopiemi. Nejvyšší číslo v letošním roce. Obrazně se tak dá říct, že učitelka sesadila svoji žačku, protože to byl právě Cheryl Cole, kdo seděl v porotě X Factoru, když Alexandra Burke zvítězila.

Fight For This Love předznamenává první album Cheryl Cole na sólové dráze, které vychází v těchto dnech a na němž spolupracovala s rapperem will.i.amem (Black Eyed Peas) a produkčním týmem Xenomania, který funguje od konce devadesátých let a jeho rozsah se táhne od Danii Minogue k Pet Shop Boys.

Foto: mirror.co.uk
Čtěte také:
Editors se před českou premiérou doma dostali na vrchol
Hallelujah, Alexandra Burke vyhrála X Factor i žebříček

„Musím se pořád smát," uvedla Cheryl Cole. „Zrovna se vzpamatovávám z toho, že se mi povedlo natočit sólovku a teď ještě první místo. To se všechno nedá pobrat."

I když se Alexandra Burke odsunula v singlech na dvojku, její album Overcome, která má ospravedlnit zpěvaččinu kariéru i po skončení reality show, vylétlo mezi deskami rovnou na vrchol a nechalo za sebou slaďáky Michaela Bublého i Whitney Houston bojující o návrat.

Overcome sbírá průměrné až lehce pozitivní recenze. Alexis Petridis z deníku Guardian ocenil pomalejší skladby: „Balady patří zřídka kdy k vrcholům jakéhokoli pop-soulového alba, ale tady jsou alespoň vybavené údernými post-Umbrella beaty, které odvedou pozornost od slintů v textech - postavils mě znovu na nohy, tolikrát mi bylo ublíženo, za některé věci stojí bojovat atd."

Jenom v bonusovém tracku - vánoční coververzi Cohenova Hallelujah - Burke podle Petridise zní přesně jako účastník televizní soutěže talentů. „Ve zbytku ovšem ne; což znamená, že Overcome a jeho hvězdný produkční team odvedly svojí práci."

Editors
Editors | Foto: Aktuálně.cz

Vítězové minulého týdne Editors spadli s albem In this Light and On This Evening na dvanáctku a Robbie Williams se se singlem Bodies drží na trojce.

Mezisoučty singlových prodejů pro rok 2009 už nyní ukazují, že letošek bude v Británii pro singly hodně úspěšný.   Již teď se jich prodalo 117 milionů, což hravě předčí loňský rok, kdy 115 milionů nastavilo absolutní prodejní rekord všech dob.

Tato tendence jen dokládá, jak změna distribučních kanálů a nárůst downloadů změnil posluchačské preference. Alba jako celky ustupují jednotlivým skladbám koupeným podle momentálního vkusu a nálady. 

 

Právě se děje

Další zprávy