Editors se před českou premiérou doma dostali na vrchol

Pavel Turek, tur
19. 10. 2009 17:40
Objev X Factoru má singlový rekord
Editors
Editors | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Stejně jako jejich předchozí album i novinka In This Light and On This Evening birminghamských Editors se vyšplhala na první příčku britského žebříčku.

Razantní změna stylu fanoušky neodradila a deska se dostali na špici hned povadání; zatímco předchozí An End has a Start mířilo stylem k pompéznosti Coldplay, Editors se rozhodli otočit a vsadili na studený rozpínající se elektrozvuk, který je v mnohém příbuzný posledním Depeche Mode.

Tu změnu si vzal na starost producent Flood, který se proslavil spoluprací s U2, právě Depeche Mode, ale i Nine Inch Nails nebo Smashing Pumpkins.

„Kdybychom se snažili natočit další tradiční kytarové album, nevím, jestli bychom to zvládli... pro naše vlastní psychické zdraví jsme museli zkusit něco, co jsme ještě předtím neudělali," prohlásil frontman Tom Smith.

Editors se v rámci turné propagujícího jejich třetí desku chystají na tuzemskou premiéru: vystoupí 28. listopadu v Lucerna Music Baru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Druhým debutantem v britské albové hitparádě se stala Shakira s deskou She Wolf. Po návazných albech Fijación Oral Vol. 1 a Oral Fixation Vol. 2 z roku 2005, na nichž se producentsky podílel rockový kápo Rick Rubin, se rozhodla občerstvit spolupracovníky a rozšířit spektrum.

She Wolf tak z velké části produkovalo duo The Neptunes s pro scénu zpěvaček klíčový Pharrell Williams (mj. Gwen Stefani, Britney Spears, Madonna, Mariah Carey). Pod podstatným počtem skladeb je ovšem jako spoluautor uveden také Sam Endicott, frontman newyorských indierockových The Bravery, což Shakiru odtáhlo z latina k trendovějšímu electropopu.  

Ideální ukázkou posunu je titulní stejnojmenný singl s elastickou a rozhýbanou choreografií; Shakira dostává nohy a ruce do nemyslitelných pozic, zvládá u toho být smyslná a ještě má dost sil na figury skládající poklonu Michaelu Jacksonovi.

Nicméně rekordmanem aktuální britské hitparády je podle Official Chart Company Alexandra Burke.  Vítězka loňského X Factoru vydala nový singl Bad Boys, který se během úvodního týdne stal nejrychleji prodávaným singlem roku, a smetl dosavadní prvenství Bonkers od Dizzee Rascala.

Bad Boys se za první týden prodalo 187 tisíc a nechal za sebou o víc než dvojnásobek novinku Robbie Williamse Bodies. Jeho pokus o návrat si koupilo 90 tisíc fanoušků, což by v jiném týdnu byl docela slušný výkon.

Foto: mirror.co.uk
Čtěte také:
Hallelujah, Alexandra Burke vyhrála X Factor i žebříček
Britští rappeři došli z pirátských vysílaček na vrchol

Po vánočním singlu Hallelujah je to již druhý singl v řadě od Alexandry Burke, který se vymrštil hned na vrchol a pro zpěvačku to možná znamená začátek soběstačné kariéry oproštěné od pódia reality-show.

Respektovaný server Popjustice.com v recenzi Bad Boys napsal: „Coby zpěvačka vycházející ze stejného prostředí jako Leona Lewis si nemohla vybrat lepší skladbu, v níž by vyjádřila: Jsem úplně jiná zpěvačka než všechny mě hypoteticky podobné zpěvačky."         

 

Právě se děje

Další zprávy