Českou premiéru si na Colours odbude i Rufus Wainwright

peš
14. 3. 2012 16:00
Letošní Colours of Ostrava hlásí další hvězdu
Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Festival Colours of Ostrava ohlásil další tuzemskou koncertní premiéru. Ve zrekonstruovaném areálu industriálního areálu Dolní oblasti Vítkovice se po potvrzené písničkářce Zaz a kapele Antony and the Johnsons premiérově představí také slavný zpěvák a skladatel Rufus Wainwright, mimochodem Antonyho dobrý kamarád.

Právě dlouhodobé přátelství s androgynem Hegartym bylo prý jedním z důvodů, proč se Wainwright na festivalu ukáže. „Projevil přání se s ním na Colours of Ostrava potkat,“ podotkla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Rufus Wainwright je několikanásobným držitelem kanadských hudebních cen Juno Awards, byl nominovaný na Grammy i Brit Awards; koncertoval s Lou Reedem, Laurií Andersonovou, Stingem nebo s Jeffem Buckleym, a obdivem k jeho práci se netají ani Morrissey či další hvězda letošního ročníku Alanis Morissette.

Hlavními hvězdami letošního nabitého ročníku jsou Björk, Bobby McFerrin, The Flaming Lips, Animal Collective či Alanis Morissette.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Wainwright se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a tuto menšinu veřejně podporuje. Proto také loni v únoru překvapil, když se rozhodl dceru vychovávat společně s její matkou - dcerou Leonarda Cohena Lorcou - a s dlouholetým partnerem Jornem Weisbrodtem.

Zpěvák se kromě šesti vlastních desek podílel na soudtracích ke známým filmům Zkrocená hora, Shrek, Moulin Rouge!, Jmenuji se Sam, Robinsonovi, Zoolander nebo Leonard Cohen: I'm Your Man.

Koncem března vydává sedmou řadovou nahrávku Out of the Game. Ta slibuje tanečnější pop a úspěch by jí měl dodat také producent Mark Ronson, který se podílel mimo jiné na mimořádně úspěšné nahrávce Back to Black zesnulé zpěvačky Amy Winehouse.

V uplynulých dnech festival Colours of Ostrava potvrdil dalších několik jmen – islandskou klasickou taneční kapelu Árstíðir, zběsilou australskou kapelu Barons of Tang inspirovanou cikánskou hudbou a písničkáře Fink ze stáje vyhlášeného trip-hopového labelu Ninja Tune.

Festival se koná 12. až 15. července v areálu Dolní oblasti v Ostravě-Vítkovicích. Letos má ve své jedenáctileté historii nejvyšší rozpočet.

Podle ředitelky Zlaty Holušové se pohybuje kolem 50 milionů korun a jen na kapely směřuje dvakrát více peněz než loni. O lístky je zatím v předprodeji vyšší zájem a dosud je prodáno asi 12 tisíc vstupenek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy