Na Colours bude mít českou premiéru i nová Edith Piaf

Kultura Kultura
14. 2. 2012 16:01
Francouzská zpěvačka ZAZ vystoupí v Ostravě
Foto: Aktuálně.cz

Praha/Ostrava - Po Antony and the Johnsons chystá letošní festival Colours of Ostrava další tuzemskou premiéru: vůbec poprvé u nás vystoupí v létě francouzská zpěvačka a písničkářka ZAZ, která se stala jednou z největších hudebních senzací roku. Svým bezprostředním projevem si vysloužila přezdívku „nová Edith Piaf".

V jejích šansonech se snoubí tradice předválečného kabaretiérství napájená z cikánského jazzu, šansonu, popu, swingu, pouličního šramlu i příchutí latiny a flamenca.

Dvaatřicetileté zpěvačce s nakřáplým hlasem podlehli za dva roky posluchači ve Francii, Evropě, Japonsku, Jižní Americe, Kanadě a Spojených státech. „Miluji zpívání. Je mi jedno, jestli na předměstí nebo před deseti tisíci lidí. Pořád jsem to já," tvrdí ZAZ, vlastním jménem Isabelle Geffroy.

ZAZ pívá odmala; vystudovala konzervatoř a obdivuje Bobby McFerrina s Ellou Fitzgerald. Od roku 2001 prošla nejrůznějšími bluesovými a jazzovými kapelami, s nimiž vystupovala v nočním baru v marocké Casablance, Baskicku, Japonsku, Kolumbii, v mínus třiceti stupních na Sibiři a naopak ve vedrech u egyptských pyramid.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zpívala vlastní písničky, ale také to nejlepší od Edith Piaf, Serge Gainsbourga, Cesarie Evory, z latin jazzu i amerického blues. V roce 2006 se vrátila do Paříže a tři roky na to naprosto nečekaně a bez jakékoliv podpory v natřískané Olympii vyhrála zpěváckou soutěž mladých talentů.

Pak s producentem Kerredine Soltanim (autor Je Veux) natočila v roce 2010 debutovém album s názvem ZAZ. Většinu skladeb složila sama, s některými přispěl francouzský písničkář Raphael Haroche. Prodalo se ho přes milion kusů a sbírala s ním jednu cenu za druhou; a nejen doma. ZAZ se stala miláčkem Francie, nejúspěšnějším umělcem posledních let. A po velkém turné se k Francouzům přidal celý svět.

Foto: Aktuálně.cz

11. ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 12. do 15. července 2012 v novém a unikátním prostřední Dolní oblasti Vítkovice. Ze zahraničních kapel jsou potvrzeni Björk, Bobby McFerrin, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Kronos Quartet, Parov Stelar Band, Ibrahim Maalouf, Tamikrest, Celso Piňa, Banco de Gaia, Orquesta Típica Fernández Fierro, Portico Quartet či Shtetl Superstars.

Z českých pak Bonus, Bratři Ebenové, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Fiordmoss, Floex, Goodfellas, HiFi, Laura a její tygři, Midi Lidi, Michal Prokop a Framus Five, Mňága a Žďorp, Nebe, Panenka vyzutá, Petr Váša, Please The Trees a sbor Elpida, Prince of Tennis, Pub Animals či Skyline. A také dvě slovenské: Hudba z Marsu a Billy Barman.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, na e-shopu a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1 690 Kč platí pro dalších 6.000 ks nebo nejdéle do 31. března 2012. Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.

Více informací na www.colours.cz nebo http://www.facebook.com/colours.of.ostrava


 

 

Právě se děje

Další zprávy