Česko zažije další premiéru. Přijíždí Keys, Alicia Keys

12. 10. 2008 15:00
Ukáže v úterý Praze další způsob, jak zemřít?
Foto: Reuters

Praha - Příznivci slavných ženských pop interpretek si mohou přidat do sbírky další model. Do Česka po Madonně a Kylie Minogue poprvé přijíždí sedmadvacetiletá Alicia Keys -  vystoupí v úterý 14. října v réně HC Sparta v Praze na Výstavišti.

I když vizuálně naplňuje standardy MTV stejně jako další komerční r'n'b hvězdičky, recenzenti většinou nezapomenou bez ironie připomenout, že má lepší hlas a k tomu i větší talent.

Zpěvačka a skladatelka dorazí do Prahy v době, kdy startovala kampaň k nové bondovce Quantum of Solace. A právě ona spolu s frontmanem kapely White Stripes, Jackem Whitem, byla nakonec producenty vybrána ke zkomponování a nazpívání titulní písně.

Coby dvaadvacátá skladba v pořádí se tak song Another Way to Die stal vůbec prvním bondovským duetem. Sstojí na klasické instrumentaci White Stripes: důrazné bicí a nabroušené kytarové riffy, špionážně filmovou náladu obstarává dechová sekce.

Alicia Keys & Jack White - Another Way to Die

Možná tak návštěvníky čeká ještě jedna premiéra; její turné začalo teprve v pátek a pražský koncert může být jedním z prvních míst, kde píseň zazní naživo.

Zpěvačka, která nabízí r'n'b spojující soul s prvky hip hopu, dorazí v rámci světové šňůry k loňskému, zatím poslednímu  albu As I Am, na kterém se podle kritiky snaží dokázat, že je víc než autorkou chytlavých hitů z MTV a vzdává na něm i poctu klasickému soulu.

Že hity Alicia Keys umí, dokázala už ve čtrnácti, když napsala svou první píseň Butterflyz, která je i na její první desce Songs In A Mirror z roku 2001, ke které ji dotáhnul hitparádový přeborník Clive Davis, který do žebříčků dotáhnul na tři stovky sobgů počínaje Janis Joplin a konče Dido. 

Debut si koupilo nečekaných 12 milionů lidí, k tomu za něj dostala pět Grammy. To už měla za sebou nahrávky na soundtracích k filmům Muži v černém nebo Dr. Doolitle 2.

Foto: Reuters

Na vrchol hitparády dostoupala i následující deska The Diary Of Alicia Keys z roku 2003 s počtem devět milionů prodaných kusů. Od Americké nahrávací akademie za něj dostala další čtyři gramofonky.

Na nejnovější desce spolupracovali John Mayer, Marsha Ambrosius nebo Linda Perry. Největší slovo měl znovu skladatel a producent Kerry 'Krucial' Brothers. Pilotní písní alba se stal song No One.

Zpěvačka a klavíristka italsko-jamajského původu se narodila roku 1981 v New Yorku jako Alicia Augello Cook. Prý hrála už v sedmi na klavír Chopina, Beethovena i Mozarta; tento nástroj používá ve studiu i na koncertech dodnes.

Mediální verze jejího života praví, že se nenechala ovlivnit dětstvím v drsném Harlemu, v šestnácti ukončila uměleckou školu na Manhattanu a kvůli hudbě se vzdala studia na Kolumbijské univerzitě.

Že ale není loutkou showbyznysu, se snaží dokazovat i charitativní činností. Je "světovou velvyslankyní" organizace Keep a Child Alive, která pomáhá Afričanům nakaženým H.I.V. 

V roce 2005 se objevila na koncertu Live 8, který uspořádal Bob Geldof za odpuštění dluhů nejchudším státům planety. Hrála i na loňské ekologické mega akci Live Earth nebo na koncertech, které získávaly prostředky pro lidi postižené hurikánem Katrina.

Pomáhat hodlá i u nás. "Zakoupením vstupenky na její pražský koncert přispěje posluchač 50 korunami na konto Avon proti rakovině prsu," dodává pořádající agentura 10:15 Management.

 

Právě se děje

Další zprávy