Červnový víkend v piltonském bahnu zahájí Kate Nash

tur
26. 2. 2008 8:00
Slavný festival Glastonbury upřesňuje program
Kate Nash
Kate Nash | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Prvním interpretem, který vystoupí v pátek 27. června na Pyramid Stage proslaveného britského festivalu, bude Kate Nash.

Tato zpráva jen doprovází úspěšně stoupající hvězdu zpěvačky, která před týdnem zvítězila na Brit Awards coby nejlepší sólová umělkyně. Povedlo se ji vyřadit žánrově zakořeněnou konkurenci v podobě PJ Harvey, Leony Lewis nebo KT Tunstall.

Organizátor festivalu s téměř čtyřicetiletou tradicí Michael Eavis tak po troškách upouští jména, jež pokaždé přitáhnou na jeho farmu v Piltonu maximální kapacitu 175 tisíc fanoušků. 

Headlinerem, o němž se diskutovalo nejvíc a který byl rovněž tajen, je Jay-Z.  Jeho volbu na začátku února Eavis odůvodnil slovy: "Bude se líbit mladým lidem pod pětadvacet. Je to pro ně velký tahák." Pochopitelný tah upřesňuje slovy: "Není to ten tradiční interpret, kterého děláme - jako Radiohead, Coldplay a Muse a Oasis."

 
Foto: Reuters
Čtěte také: Brit Awards překvapily svou nepřekvapivostí

Nicméně není to zas takový krok mimo konzervativní rámec, neboť dalšími hvězdami budou navrátivší se veterán Neil Diamond, znovuoživení The Verve a také Kings of Leon.

V současnosti stále ještě probíhá registrace zájemců o lístky: začala 1. února a byla prodloužena do 14. března. Fanoušci, kteří chtějí aspoň doufat v to, že se na konci června dostanou na jeden z nejproslulejších hudebních festivalů, musí poskytnout organizátorům kontaktní informace a pasovou fotografii.

Jay-Z
Jay-Z | Foto: Reuters

Festival se tak snaží předjít kšeftování se vstupenkami na černém trhu, který v Británii, kde je enormní zájem o živé koncerty, dlouhodobě bují. Registrace samotná ovšem vůbec nezajišťuje, že fanoušci skutečně dostanou vstupenky, které půjdou do prodeje 6. dubna.

Jakkoli komplikovaná a úmorná se tato procedura může jevit, loni neodradila 400 tisíc zájemců, aby šli do hry o vstupenky, i když soupis účinkujících není zdaleka kompletní.

Tradice největšího open-air festivalu na světě konaného pravidelně na jihozápadě Anglie sahá až do roku 1970, kdy zde Michael Eavis pořádal první akci pro 1 500 lidí s kapelou T-Rex jako hlavní hvězdou. Od roku 1996 se vžil trend vždy jednou za pět let vynechat kvůli revitalizaci jak pozemku, tak sil pořadatelů.    

Loni na něm jako první kapela z Česka vystoupili Gipsy.cz 

 

Právě se děje

Další zprávy