Brit Awards překvapily svou nepřekvapivostí

tur
20. 2. 2008 22:53
Po dvou cenách získali Take That a Arctic Monkeys
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys | Foto: Reuters

Londýn - Dramaturgie udílení cen Brit Awards vsadila na dvojice. Po úvodním prolnutí hitů zpěváka Miky s participací Beth Ditto - vůdčí osobností kapely The Gossip - se na pódiu v londýnském Earls Court Exhibition Centre objevil moderátorský a manželský pár Sharon a Ozzy Osbournovi.

Ceremoniál nejsledovanějších evropských hudebních cen přinesl i další neobvyklá tvůrčí spojení. Například Rihannu, jejímuž hitu Umbrella dělali instrumentální doprovod Klaxons.

V trojbloku producenta Marka Ronsona - minulý týden získal Grammy a tentokrát titul mužského umělce roku - se v coververzích vystřídaly zpěvačky Adele a odvykací léčbou osvěžená Amy Winehouse s Danielem Merriweatherem. Ovšem to byla jediná překvapení.

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Reuters

Aktuální ročník prestižních cen, o nichž rozhoduje tisícovka odborníků napříč hudebním průmyslem od vydavatelů a zástupců velkých firem po kritiky a publicisty, proběhl takřka bez výraznějších zvratů.

  • Přehled vítězů najdete ZDE

Arctic Monkeys získali stejně jako loni - po zásluze - dvě nejdůležitější trofeje: skupina roku plus album roku. Favourite Worst Nightmare produkované Jamesem Fordem ze Simian Mobile Disco figurovalo již na konci roku 2007 v mnoha anketách.

Čtěte také: Arctic Monkeys podruhé: rychle a zběsile

Po předem známé vítězíce v kategorii Critic's Choice pro devatenáctiletou debutanku Adele a cenu za celoživotní přínos pro Paula McCartneyho, jenž na závěr vystoupil v desetiminutovém medley svých nejznámějších skladeb včetně Hey Jude, se ostatní položky odbyly obdobně předvídatelně.

Mika
Mika | Foto: Reuters
 

Pomineme-li právě triumf navrátivšího se boybandu Take That, jejichž skladba Shine vyhrála singl roku. Ovládli i posluchači rádia BBC 2 vyhlašovanou kolonku: Nejlepší živá kapela, což je poměrně kuriózní skutečnost, uvážíme-li, že jde o uskupení, v němž na koncertech nikdo na nic nehraje. 

Objevem se stal Mika a umělkyní roku mladičká Kate Nash, jejíž popularita vylétla z MySpace k nahrávací smlouvě a prvnímu místě v hitparádě během půl roku.

Zahraniční zpěvačkou se stala již potřetí v historii cen bojem s rakovinou posílená Kylie Minogue, zpěvákem na Grammy taktéž zahrnovaný Kanye West a kapelou Foo Fighters, kteří mají i nejlepší zahraniční album Echoes, Silence, Patience and Grace. 

 

Právě se děje

Další zprávy