Ceny MTV připomněly Jacksona a naštvaly Kanye Westa

Kultura Kultura, Red Kul
14. 9. 2009 11:45
Rapper se opět postaral o skandál
Celým večerem se táhla vzpomínka na Michaela Jacksona. Sbor tanečníků vystoupil v charakteristických kostýmech z průběhu celé kariéry krále popu. Nechyběla bílá rukavice ani červena kožená bunda.
Celým večerem se táhla vzpomínka na Michaela Jacksona. Sbor tanečníků vystoupil v charakteristických kostýmech z průběhu celé kariéry krále popu. Nechyběla bílá rukavice ani červena kožená bunda. | Foto: Reuters

New York - "Klip od Beyoncé byl nejlepší v téhle dekádě. Všichni mě chtěli vybučet, ale já jsem fanoušek opravdové popkultury," uvedl na svém blogu Kanye West poté, co se neudržel a vletěl na pódium při nedělním předávní MTV Video Music Awards.

"Taylor, těší mě, že jsi vyhrála a nechám tě pokračovat, ale Beyoncé natočila jedno z nejlepších videí všech dob," přerušil děkovnou řeč country-popové zpěvačky Taylor Swift. Ta je nejlépe prodávaným interpretem tohoto roku - nepočítáme-li Jacksona.

Na MTV VMA Swift přebírala cenu za nejlepší ženské video a Kanye West to zjevně cítil jako nespravedlnost. Stejně jako když jeho samotného před lety porazili "nějací" Justice z Paříže s lo-fi videem, zatímco on měl v klipu Pamelu Anderson.

Publikum včetně překvapené Beyoncé na Westovo extempore reagovalo nesouhlasným bučením. Když pak Beyoncé vyhrála cenu za vůbec nejlepší klip, dala Taylor Swift prostor, aby svoji děkovnou řeč dokončila.

Infobox

  • Video roku:  Beyonce, "Single Ladies (Put a Ring on It)."
  • Nejlepší ženské video: Taylor Swift, "You Belong With Me."
  • Nejlepší rockové video: Green Day, "21 Guns."
  • Nejlepší popové video: Britney Spears, "Womanizer."
  • Nejlepší mužské video: T.I. featuring Rihanna, "Live Your Life."
  • Nejlepší hiphopové video: Eminem, "We Made You."
  • Nejlepší nový umělec: Lady Gaga.
  • Nejlepší video, které mělo vyhrát: Beastie Boys, "Sabotage."
  • Nejlepší průlomové video: Matt and Kim, "Lessons Learned."

Incident tak do velké míry zastínil - a možná i v dobrém slova smyslu oživil- vzpomínkovou náladu připomínající úmrtí Michaela Jacksona, která se táhla ceremoniálem. MTV tak de facto platila dluh umělci, s kterým žila od svých počátků v dokonalé symbióze.  

Jackson jako první interpret totiž dokonale pochopil možnosti média, které v koncentrované formě dokáže propojit hudbu, filmovou řeč i pohybovou choreografii. Sám tento tvar dovedl k absolutnímu spektáklu. Tedy k něčemu, co dnes představuje esenci MTV.   

Nejenže večer uzavřel trailer z chystaného dokumentu This Is It, který zachycuje Jacksonovy přípravy na neuskutečněný londýnský koncertní comeback a bude mít premiéru v říjnu, ale v průběhu show se objevili i tanečníci v jacksonovských kostýmech a dokonce i jeho sestra Janet.

Ta s bratrem virtuálně předvedla jejich společný duet Scream.

Cirkusový charakter dodalo show hudební televize vystoupení zpěvačky Pink, která odzpívala svůj singl Sober zavěšená na létající hrazdě. Lady Gaga zase vsadila na teatrální podání a ve skladbě Paparazzi na sebe nechala spadnout lustr, aby se v závěru objevila jako zkrvavené torzo.

 

Právě se děje

Další zprávy