Bude Bondovi zpívat Winehouse? Amy Winehouse?

tur
21. 2. 2008 22:10
Zpěvačka je ve hře o titulní píseň chystaného filmu.
Foto: Reuters

Londýn - Sotva z pódia Brit Awards ve středu slezl Paul McCartney, v jehož podání odezněla i jedna z neproslavenějších bondovek Live and Let Die, znovu se rozvířila debata o novou titulní píseň pro dvaadvacáté pokračování příběhů agenta 007.

Ale má to podmínku hodnou mužů zákona: Amy Winehouse bude moci Bondovi v novém filmu Quantum of Solace zazpívat, pouze pokud vydrží dva měsíce bez drog.

Chystaný film, v němž se podruhé v titulní roli objeví úspěšný Daniel Craig, by se měl nést v temném a živočišném duchu, tudíž je volba Amy naprosto zřejmá.

Amy Winehouse na Brit Awards 2008
Amy Winehouse na Brit Awards 2008 | Foto: Reuters
Čtěte také:
Grammy byly retro. Stejně jako vítězka Amy
Amy Winehouse říkala, že dělá potíže. I na DVD

Retrosoulový styl a prokouřený hlas drobné zpěvačky přitom ideálně doplňuje image, která je nonšalantním příběhům přes dobové akcenty vlastní. Těžko tak na současné scéně hledat vhodnější alternativu, která nabízí ve vyrovnaném poměru obě ingredience.

Ovšem Amy Winehouse to bude muset vydržet až do dubna, kdy producenti filmu definitivně rozhodnou o tom, kterému interpretovi titulní melodii svěří. V záloze je prý Shirley Bassey, která nazpívala už tři bondovky

Čtete také: Známe tvé písně, Jamesi Bonde

Stejně jako se do bondovek odrážely dobové nároky a představy o tom, jak by měl vypadat svižný akční film, promítal se sem i dobový hudební vkus. Z role zpěváka bondovské ústřední písně se stala velmi prestižní pozice.

Zatím poslední interpret Chris Cornell přerušil dlouhou sérii zpěvaček (Tina Turner, Sheryl Crow, Garbage, Madonna) a byl za You Know My Name z Casino Royale nominován na Grammy.

Životní styl Amy Winehouse s její tvorbou štymuje nejen v hitu Rehab. Vlastně by bylo s podivem, kdyby nebyla vděčným objektem médií skoro se stejnou ferkvencí jako Britney Spears.

Sledovat v bulváru excesy problémové holky - která dokáže během jediné sloky znít jako nejzkaženější coura i vystrašená holčička - znamená být zprostředkovaně přítomen nekonečnému mejdanu.

Tah podmínit bondovskou volbu její střízlivostí se samozřejmě dá vykládat i jako motivační vějička, která pomůže zpěvačce překonat hořkosladké období. Profesně se jí nemůže vést lépe, ale v soukromí se potácí.

Amy Winehouse na Grammy
Amy Winehouse na Grammy | Foto: Reuters

K celonárodnímu hnutí za záchranu jejího talentu už stát vyzval i deník Times: navrhuje zavřít zpěvačku do léčebny a nepustit. A kdo jiný by se měl k tomu přidat než James Bond.

Amy sice posbírala pět ze šesti možných Grammy, ale do USA vízum nedostala. Ceremoniálu se zúčastnila jen prostřednictvím přenosu z televizního studia, kam si odskočila z odvykací kliniky.

V odehraných skladbách Rehab a You Know I'm No Good ale dokázala, že ji vynucená abstinence nezbavila elánu. Podobně - možná i lépe - si vedla během předávání Brit Awards, kde zazpívala jak sólo, tak coby doprovod vítězného producenta Marka Ronsona.

 

Právě se děje

Další zprávy