Brit Awards: Opice dvakrát pro cenu

BBC, kul
15. 2. 2007 8:00
Londýn - Vítězství v Brit Awards, nejsledovanější hudební ceně Evropy, patří hlavně Arctic Monkeys: jsou kapelou roku s nejlepším albem. Uvnitř: GALERIE
Foto: Reuters

Název svého vysoce hodnoceného debutu vzala kapela doslova a na ceremoniálu v londýnské Earl´s Court nehrála, ani si cenu osobně nevyzvedla; na děkovném videu se z hudebníku staly postavičky z Čaroděje ze Země Oz.

 

Nejlepším zpěvákem letošních Brit Awards se stal písničkář James Morrison, Amy Winehouse je nejlepší zpěvačkou.

Premiéroví Hlasování během přímého přenosu určilo, že Brit Award pro nejlepší singl mají mít na scénu se vracející Take That a jejich Patience.

Foto: Reuters
 

Živé vysílání se objevilo naposledy objevil v roce 1989, kvůli skandálům od něj pak ppořadatelé upustili. K 30. výročí Brit Awards si ho dopřáli znovu, inspirováni tím, že loňský ročník byl prý nejnudnější v historii.

V kategorii zahraniční kapela porazili The Killers projekt Gnarls Barkley i Scissor Sisters, mezi muži vyhrál Justin Timberlake a Brit Award pro nejlepší zpěvačku ze zahraničí patří Kanaďance Nelly Furtado.

Překvapením večera se stalo vítězství pro začínajícího umělce - nevyhrála ani Lily Allen, Corine Bailey Rae, Morrison nebo The Kooks, ale skotská indie skupina The Fratellis. Zvolili ji posluchači BBC Radio 1.

Foto: SONY BMG

Muse měli nejlepší koncert, řekli posluchači BBC Radio 2 a diváci MTV zase hlasovali pro Orson jako nejlepší zahraniční umělce v začátcích.

Moderátorem večera byl komik Russell Brand. Bez ohledu na vítěze, diváci čekali na kapelu Oasis, které patřil závěrečný půlhodinový blok a uvedení do síně slávy. byli spokojeni, že kapela splnila roli buranských ješitů a režie ji několikrát musela vypípnout; touž předtím postihlo i jiné nevhodně děkující.

Roli "předkapel" na sebe vzali Scissor Sisters, kteří večer otevřeli písní I Don´t Feel Like Dancing, společně s Amy Winehouse, Corrine Bailey Rae, Red Hot Chili Peppers a Snow Patrol. A protože letošní valentýnské Brit Awards byly zasvěceny lásce a nenávisti, Oasis hráli na pódiu "nenávisti", Take That na tom "milostném". Brit Awards uděluje Britský fonografický průmysl od roku 1977.

 

Právě se děje

Další zprávy