Morrison: další zasněný fešák s kytarou

Jan Šprincl
25. 10. 2006 9:00
Recenze - S Jamesem Morrisonem jako kdyby doznívala talentová soutěž Evropa hledá písničkářskou Superstar.
Foto: Universal

Vítěz je nám dlouho známý - James Blunt a jeho deset milionů prodaných desek. Ale finalisté se také činili: Daniel Powter, José González, Corinne Bailey Rae... Magazín Q tvrdí, že hudebník s kytarou loni ovládnul britská radia i obchody, tudíž všechna vydavatelství chtějí mít v katalogu svého Blunta a svoji KT Tunstall.

Snad i díky tomu přišla řada na Jamese Morrisona, jednadvacetiletého zasněného fešáka, který se s debutovým albem Undiscovered i singly You Give Me Something a Wonderful World dostal skoro až na vrchol ostrovní hitparády. Sklízí to, co ostatní před ním zaseli, a proto se mu hned dostalo přezdívky "James Blunt, model 2006". Něco na tom je.

Foto: Universal


Podívejte se na video k písni You Give Me Something

Poslechněte si Morrisonovy skladby na MySpace

Podívejte se na oficiální stránky Jamese Morrisona

Morrison své melodicky silné písně  - byť jejich síla je spíš v osobním příběhu, který se objevuje v textech, než v tom, že by to byly jasné hity od prvního poslechu - skládá na španělku; až potom je rozepíše pro bezejmenný profesionální, ale nikterak výrazný band. Producentem jeho nahrávky byl Martin Terefe, který (jistě ne shodou okolností) připravil i průlomovou desku Key To The Telescope KT Tunstall.

Ale zpátky k Bluntovi. Jestli autor písně You´re Beautiful, kterému v létě tleskala i Praha, má být obrazně řečeno "bodem nula", pak Morrison se mu hodně blíží. Zkušenost z Kosova nahrazuje jiným sladkobolným osudem: Morrisonův otec odešel od rodiny a už v sedmi letech se hoch musel starat o domácnost, vařil, pral, uklízel.

Foto: Universal

Když mu ve třinácti strýc ukázal bluesový riff, mladý Morrison hudbě propadnul a od té doby hrál na kytaru v každé volné chvíli; vydělával si mytím aut, hrál na ulici a sen o hudební kariéře mu brzy splnil osvícený hledač talentů, jehož zaujal na první poslech...  No, věřme tomu, píšou to v oficiálních zprávách.

I Morrisonův hlas je Bluntovi dost podobný, píseň This Boy jako kdyby patříla do Bluntova repertoáru.  Morrison ale v písních víc nechává projevit bluesovou náladu, jako třeba v úvodní Under The Influence nebo následující baladě If The Rain Must Fall -chvílemi až moc připomíná G. Love and Special Sauce.

Ve Wonderful World stejně jako Call The Police se drží poprockovější polohy a kapelu nechává rozehrát silou velkého orchestru. Morrisonovy písně jsou dravé, rozpustilé, hudebně náročnější a neútočí na první signální.

V tom, o co se James Morrison snaží, není vůbec špatný - a je jasné, že v domovské Británii, jejíž moderní hudba vyrostla na folkrocku, má takový úspěch. Nám se asi přece jen bude plést s ostatními písničkáři a vítězem superstar pro nás zůstane James Blunt. Což je škoda.

James Morrison: Undiscovered. CD, 44 minut, Universal, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy