Bob Dylan popřel, že by ho čínské úřady cenzurovaly

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 5. 2011 18:51
Písničkář nezazpíval své protestsongy z 60. let
Foto: Billboard

Londýn - Americký písničkář Bob Dylan popřel, že nechal čínské úřady, aby cenzurovaly jeho nedávná premiérová vystoupení v této zemi. BBC v této souvislosti připomněla, že devětašedesátiletý umělec dal čínským úřadům před dubnovými koncerty v Šanghaji a Pekingu seznam písní, které měly na pódiu zaznít. 

Dylan připustil, že tento seznam poskytl, ale o cenzuře prý nic neví a jeho skupina zahrála všechny písně, které měla v plánu. Zpěvák se stal v 60. letech za americké války ve Vietnamu ikonou protiválečného hnutí. Songy The Times They Are a-Changin' a Like a Rolling Stone se proměnily v synonymum alternativní kultury tehdejší doby. 

V Číně ale nezazněly. V amerických médiích se tak po jeho dvou čínských koncertech objevila kritika, že vůbec v zemi vystoupil, resp. že své protestsongy nezazpíval.

List The New York Times označil za zradu, že "chraplavý trubadúr chorálů svobody ze 60. let jede do diktatury a nezazpívá je tam".  Komentátorka Maureen Dowdová zase Dylanovi vytkla, že se na koncertech nezmínil o čínském výtvarníkovi a disidentovi Aj Wej-wejovi, který byl právě v té době zatčen.

Foto: Aktuálně.cz

Dylan má na kontě 34 studiových alb. Vydává se na dlouhé koncertní šňůry a dokázal za rok absolvovat na sto koncertů. Pravidelně měnil seznam písní, které zpíval, a často zklamával fanoušky, kteří se dožadovali právě písní z jeho hvězdné éry v 60. letech.

"Čínský tisk mě vystavil jako ikonu 60. let a zařadil mne vedle Joan Baezové, Che Guevary, Jacka Kerouaka a Allena Ginsberga," napsal Dylan na své webové stránce. "Ale posluchači na koncertech v Číně o těch lidech zřejmě nic netuší."

"Nicméně nadšeně reagovali na mé písně z mých čtyř pěti posledních desek... Byli mladí a myslím si, že stejně mé dřívější písně neznají," snažil se naznačit Dylan odlišnou kulturní tradici.

Pravdou je, že zpěvák je v Číně známý spíš hrstce skalních fanoušků: v šedesátých letech byla země vlivům ze Západu absolutně uzavřená. Někteří politologové tvrdí, že Dylanova nynější návštěva může být povzbuzením v boji s režimem. Převažující obrázek o tamní Dylanově popularitě však tvoří spíš výsledky ankety, jejíž respondenti znali zpěvákovy songy jako "ty z karakoe barů".

Mnozí tamní komentátoři při jeho návštěvě napsali, že běžnému Číňanovi z ulice, kterého zajímá práce a rodina, jsou Dylanova témata války, rasové rovnosti či drog absolutně vzdálená.

Zpěvák dubnovými koncerty v Pekingu a Šanghaji nahradil loňská neuskutečněná vystoupení, za jejichž zrušením bylo pravděpodobně rozhodnutí tamního ministerstva kultury. Pro čínskou hudební scénu to byl největší události od návštěvy Rolling Stones v roce 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy