Čína pustila k vězněnému umělci Ajovi manželku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 5. 2011 8:05
Pusťte ho, žádá Čínu čím dál víc umělecký svět
Foto: Aktuálně.cz

Londýn, Peking - Vězněného čínského umělce a odpůrce režimu Aj Wej-weje mohla navštívit manželka. Bylo to první setkání výtvarníka s někým z rodiny po 43 dnech.

Zadržen byl začátkem dubna na letišti, odkud chtěl odcestovat do Hongkongu. Předtím se nechal slyšet, že už má dost šikanování v Číně a chce se usadit v cizině, zřejmě v Německu.

Pekingská policie odvezla v neděli večer Ajovu manželku Lu Čching na utajované místo, na němž mohla s manželem krátce promluvit. Ajova sestra Kao Ke se od ní dověděla, že Aj má přístup k lékům, které potřebuje, a že vypadá zdravý. Podle Kao ale rodina stále neví, kde již přes měsíc vězněn.

Čínské úřady stále odmítají uvést cokoli bližšího o jeho zadržování. Informovaly pouze, že je vyšetřován kvůli hospodářské trestné činnosti a šíření pornografie po internetu.

V uměleckém světě čím dál víc sílí hlasy za obranu a propuštění Aje, zároveň se pořádají výstavy připomínající jeho dílo.

Projevy solidarity

New Yorku se před víkendem přidaly dvě expozice v Londýně. "Je to hrozná ostuda, že nemohl přijet," řekl Greg Hilty, kurátor londýnské Lisson Gallery, která zahájila expozici výtvarníkových plastik, objektů a videoinstalací. Druhá Wej-wejova výstava je v londýnském Somerset House, kde je v plenéru na nádvoří 12 bronzových objektů znázorňujících znamení zvěrokruhu.

Obě výstavy byly plánovány dlouho před Wej-wejovým zatčením a proměnily se tak do velké míry v projevy solidarity s vězněným umělcem. Na průčelí Lisson Gallery je billboard s portrétem třiapadesátiletého tvůrce a s webovou adresou stránky vyzývající k jeho propuštění. Na zdi u galerie jsou plakáty s jeho výroky.

Foto: Reuters

Aj Wej-wej je na Západě jedním z nejznámějších výtvarníků vůbec. Podílel se například na návrhu olympijského stadionu pro olympiádu v Pekingu, ale pak se od her distancoval s tím, že vláda je využívá jen pro propagandu.

"Měl samozřejmě na vernisáž přijet, byli jsme s ním v kontaktu do poslední chvíle, do jeho zatčení," řekl Hilti. Lisson Gallery podle něj plánovala s Wej-wejem nové projekty a instalace.

"Doufáme, že to vyjde," uvedl Hilti, podle něhož by měl Západ přehodnotit kulturní výměnu s Čínou, která se v posledních letech slibně rozvíjela. "Otázka je, jakou strategii zvolit. Ale Wej-wejovo věznění je rozhodně v těchto vztazích zlomovým bodem."

Lisson Gallery vystavuje výběr z Wej-wejových děl z posledních šesti let. Keramiku, plastiky z mramoru - například bezpečnostní kameru z jednoho kusu mramoru - i ze dřeva, stejně jako videoinstalace. Výstava potrvá do 16. července.

Foto: Aktuálně.cz

Expozice v Somerset House v centru Londýna nabízí soubor Circle of Animals/Zodiac Heads (Kruh zvířat/Hlavy zvěrokruhu) - 12 třímetrových bronzových plastik rozmístěných kolem vodotrysků na nádvoří budovy. Ty jsou k vidění i v New Yorku před hotelem Plaza, kde výstavu zahájil newyorský starosta Michael Bloomberg.

V Somerset House, která je sídlem i jedné z nejnavštěvovanějších galerií v Londýně, Courtauld, budou Aj Wej-wejovy plastiky do 26. června.

Ředitelka Somerset House Gwyn Milesová tvrdí, že zatčení Aj Wej-weje jen ukazuje, že se pekingská vláda cítí nejistá. "Silná vláda je s to přijmout provokaci," řekla.

Miliony semínek

Nápis Propusťte Aj Wej-weje se objevil také na budově další slavné londýnské galerie Tate Modern. Wej-wej měl v ohromné hale této galerie donedávna instalaci složenou ze sta milionů ručně zdobených slunečnicových semínek z porcelánu. 

Foto: Aktuálně.cz

Slunečnicová semínka jsou v Číně oblíbenou levnou pochoutkou a v Ajově podání nesou mnoho významů; od odkazů na vládní propagandu až po výraz čínské sounáležitosti. Právě tamní "kolektivní mentalita" a společnost je častým tématem jeho děl.

Přední britský výtvarník Anish Kapoor připsal v úterý Ajovi svou monumentální plastiku Leviathan, kterou vystavuje v pařížském Grand Palais. "Je to kolega, umělec. Už je zadržován přes měsíc, aniž se mohl ozvat. Co horšího, ani jeho rodina neví, kde je," řekl v Paříži Kapoor.

"Jeho zadržování svědčí o barbarství vlád, které jsou tak paranoidní, že se musí zbavovat umělců," dodal Kapoor, podle něhož by se mělo na Wej-wejovu podporu udělat víc - například dohodnout se na uzavření světových galerií na jeden den.

Americká nadace Solomona R. Guggenheima zorganizovala internetovou petici za Wej-wejovo propuštění. Podepsalo ji už více než 130 000 lidí, mimo jiné šéfové předních světových galerií včetně Muzea moderního umění v New Yorku, londýnské Serpentine Gallery nebo chicagského Art Institute.

 

Právě se děje

Další zprávy