Amy Winehouse má rozedmu plic. Nebo starostlivého otce

kul
25. 6. 2008 9:00
Zpěvačka chce zpívat Mandelovi i na Glastonbury.
Foto: Reuters

Londýn - Sledovat život Amy Winehouse znamenalo být přítomen permanentnímu večírku a sebedestrukci. Teď se zřejmě ještě přidá lékařské konsilium.

Otec zpěvačky, která tak nahlas nechtěla na odvykací léčbu, až z toho byl její první hit, oznámil na konci týdne, že jeho dceři objevili lékaři počáteční stádium rozedmy plic - neboli emfyzém. Podle Mitche Winehouse si to jeho dcera zapříčinila především kouřením cracku a cigaret.

Mluvčí Amy Winehouse se nejdřív k celé kauze vyjádřil pouze slovy: "Jestli to Mitch říká, tak to tak bude."

Teď ale tvrdí, že to otec z lásky k dceři přibarvil, aby ji "postrašil" - přitom do diagnózy nechtě vnesl nejasnosti, protože není doktor. Podle svého mluvčího má jen rané příznaky toho, co by mohlo vést k rozedmě.

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Island Records
Čtěte také:
James Bond se od Amy Winehouse útěchy nedočká
Grammy byly retro. Stejně jako vítězka Amy Winehouse
Amy Winehouse říkala, že dělá potíže. I na DVD

Zpěvačka má každopádně svůj rozum a navzdory hospitalizaci začala nakonec zkoušet na páteční očekávaný koncert k devadesátým narozeninám Nelsona Mandely v Londýně i na vystoupení na víkendovém festivalu v Glastonbury.

Nicméně prý se ještě poradí s doktory, jestli jí koncerty povolí, a po nich se každopádně vrátí do nemocnice.

Při rozedmě dochází nejen k zúžení dýchacích cest, ale především ke zborcení plicních sklípků - jejich stěny ztrácejí pružnost. Tyto změny jsou trvalé a léčba je může jen zpomalit. Její výskyt je obvyklejší u starších mužů a celoživotních kuřáků.

"Má rozedmu, kdyby to tak šlo dál, seděla by tu jako stařena s dýchacím přístrojem, alespoň takhle živě líčili obrázek její budoucnosti doktoři," popisoval Sunday Times otec Winehouse.

"Její plíce jsou zničené kouřením cracku a cigaret. Jejich kapacita je sedmdesát procent. Doktoři jí řekli, že jestli znovu začne kouřit drogy, nejenže jí to zničí hlas, ale zabije jí to."

Vše začalo minulý týden, když čtyřiadvacetiletá zpěvačka omdlela ve svém londýnském bytě a byla převezena do nemocnice. Kašlala krev a mluvilo se o podezření na tuberkulózu, které však vyvrátily testy.

Amy Winehouse se proslavila retro soulovou hudbou, ale i její život je jako z dob, kdy patřilo k dobrým mravům vyhazovat nábytek z hotelových pokojů. Čerstvá držitelka šesti cen Grammy je proslulá svou závislostí na mnoha substancích a nestandardním chováním.

Na počátku roku nastoupila odvykací léčbu ve specializované klinice v Londýně. V květnu ji policie vyslýchala kvůli videonahrávce, na které kouřila kokainovou dýmku.

Častým parťákem jí byl manžel Blake Fielder-Civil - než si začal odpykávat trest za ublížení na zdraví a prodej drog. Teď ho vystřídal další potížista Pete Doherty, který byl rovněž nedávno za konzumaci drog odsouzen do vězení, ale po pár týdnech propuštěn.

I do něj se spolu s dealery pustil její otec: "Vědí, o kom mluvím. Jestli budou Amy dál zásobovat crackem, ponesou zodpovědnost. Nechci ani, aby se poflakovala s typama jako Pete Doherty. Jaké má šance, když lidé v jejím okolí budou brát drogy?"

Možná se mu to splní. Manžel prý nabídl 40 tisíc liber tomu ze spoluvězňů, kdo Dohertyho rozseká na kousky.

 

Právě se děje

Další zprávy