Hlavní cenu karlovarského festivalu získal bulharsko-německý film Blažiny lekce

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 7. 2023 19:56
Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu tuto sobotu večer obdržel bulharsko-německý film Blažiny lekce režiséra Stephana Komandareva.
Bulharský režisér Stephan Komandarev na závěrečném ceremoniálu převzal Křišťálový glóbus za film Blažiny lekce. V pozadí je americká herečka Robin Wright.
Bulharský režisér Stephan Komandarev na závěrečném ceremoniálu převzal Křišťálový glóbus za film Blažiny lekce. V pozadí je americká herečka Robin Wright. | Foto: ČTK

Za sociální drama zaměřené na zranitelnou generaci seniorů převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojena s odměnou 25 tisíc dolarů, v přepočtu asi 600 tisíc korun, a patří rovným dílem režisérovi plus producentovi.

Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15 tisíc dolarů, což je asi 360 tisíc korun, si odnáší německo-íránský snímek Prázdné sítě. Celovečerní debut Behrúze Karamízadího je realistickým dramatem ze současného Íránu. Líčí boj za právo na lásku. V hlavní soutěži porota posuzovala 11 snímků.

Cenu za režii obdržel Babak Jalali za americký film Fremont. Ten je příběhem afghánské imigrantky v USA, která se trápí v čínské továrně na koláčky štěstí. Výkon Eli Skorčevové v roli Blagy v oceněném filmu Blažiny lekce jí vynesl cenu pro nejlepší herečku. Cenu za mužský herecký výkon dostal Herbert Nordrum za roli ve švédsko-norsko-francouzském filmu Hypnóza.

Zvláštnímu uznání se těší německo-libanonský dokument Tanec na okraji sopky režiséra Cyrila Arise ukazující těžkosti filmařů při natáčení v současném Libanonu po výbuchu v přístavu v Bejrútu. Diváckou cenu získal francouzský historický film Ve jménu cti režiséra Vincenta Pereze.

V soutěži Proxima si Velkou cenu odnáší jihokorejský film Početí o neplánovaném těhotenství mladé spisovatelky. Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal snímek Guras, indicko-nepálská mystická odysea o bolesti ze ztráty a rozdílech v truchlení dětí a dospělých.

Zvláštní uznání poroty si v této soutěži odnáší český katastrofický film Brutální vedro režiséra Alberta Hospodářského. Vedle hlavní soutěže je Proxima druhou festivalovou soutěžní sekcí. Je prostorem pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby. Na rozdíl od své předchůdkyně, soutěže Na východ od Západu, je Proxima otevřená tvorbě celého světa.

Herečky Daniela Kolářová a Robin Wright v sobotu večer z rukou Jiřího Bartošky převzaly cenu prezidenta festivalu. Kolářová, jež ocenění přebrala za dlouhého potlesku publika vestoje, na festivalu uvedla film Kulový blesk z roku 1978. V něm hraje jednu z hlavních rolí po boku Josefa Abrháma. Americká herečka Robin Wright pak osobně uvedla parodicky laděnou pohádkovou fantasy z roku 1987 Princezna nevěsta, ve které ztvárnila princeznu.

Video: Líbají mě i objímají, říká tlumočnice filmových hvězd

"S těmi filmovými hvězdami, které přijely do Karlových Varů, byla vždy velice příjemná spolupráce," řekla v pořadu Spotlight tlumočnice Helena Koutná. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy