Herec Tim Robbins ve Varech kritizoval USA, vychválil Formana a vyznal se z vděčnosti za Shawshank

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 30. 6. 2018 19:20
Robbins v sobotu novinářům řekl, že USA nese zodpovědnost za kroky před iráckou válkou, jenž spustily pozdější migrační krizi. Svou zemi kritizoval i za diskurs v otázce migrantů. Podle něj skýtá umění i věda mnoho příkladů autorství lidí, které lze nazývat imigranty. "Miloš Forman přišel s pěti skvělými filmy, které natočil v USA a přitom pocházel z Československa … všichni jsme nějakým způsobem přistěhovalci," uvedl herec s tím, že nejraději má Formanův Přelet na kukaččím hnízdem.
Tim Robbins na kameru krátce pohovořil o současném americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. | Video: KVIFF

Karlovy Vary - Americký herec a režisér Tim Robbins se na sobotní tiskové konferenci vyznal z obdivu k českému režisérovi Miloši Formanovi a přiznal, že obsazení ve snímku Vykoupení z věznice Shawshank pro něj bylo požehnáním. Robbins v pátek převzal cenu Křišťálový glóbus a Donalda Trumpa označil za podvodníka.

Novinářům také řekl, že USA spustily svými kroky před iráckou válkou pozdější migrační krizi a nikdo z odpovědných za to nenese trest. "Celá byla založena na manipulaci s údaji a vedla k tragédii, vypukla migrační krize, na jejímž počátku jsou USA a nikdo nechce přiznat, že to byla chyba," uvedl.

Svou zemi kritizoval i za diskurs v otázce migrantů. "Myšlenka, že imigranti nám něco ukradnou nebo nám ublíží, je myšlenka ignorantská," sdělil. Podle něj skýtá umění i věda mnoho příkladů autorství lidí, které lze nazývat imigranty. "Miloš Forman přišel s pěti skvělými filmy, které natočil v USA a přitom pocházel z Československa … všichni jsme nějakým způsobem přistěhovalci," poznamenal Robbins.

"Amadeus je geniální film"

Za svůj nejoblíbenější Formanův film považuje Přelet nad kukaččím hnízdem o vzdoru jednotlivce proti systému.

Poprvé prý v pátek ve Varech viděl Lásky jedné plavovlásky, na nichž ocenil civilnost i zachycení atmosféry 60. let. "Amadeus je prostě geniální film, ale ten, který mě dostal nejvíc, je Přelet nad kukaččím hnízdem. Miloš v něm zachytil ducha toho, co se tehdy dělo v naší zemi," řekl Robbins.

"Rebelství hlavního hrdiny v podání Jacka Nicholsona bylo i naším rebelstvím. Vyjádřil všechny naše frustrace té doby … ať už je to myšlenka, že jsou pravidla, která nelze porušovat, nepřekročitelný respekt vůči autoritám, že vše, co říkají, musí být pravda … postavit se proti tomu a zpochybnit to, to je to, co rezonovalo v USA," uvedl.

Vykoupení z věznice Shawshank je požehnání

Robbins v sobotu večer uvede v karlovarském letním kině snímek Vykoupení z věznice Shawshank. Ten patří mezi nejlépe hodnocené filmy světové kinematografie, americký herec a režisér si v něm zahrál po boku Morgana Freemana.

Na tiskové konferenci sdělil, že už při jeho natáčení poznal, že se rodí výjimečný projekt. "Každý den mi někdo o tom filmu něco hezkého řekne. I když mám špatný den, objeví se pozitivní reakce k tomuto filmu," poznamenal s radostí. "Cítím také jako požehnání, že znamená něco významného pro tolik lidí," dodal.

Scénář, který napsal režisér Frank Darabont podle novely Stephena Kinga, je podle něj jeden z nejlepších, který kdy četl. Potenciál snímku prý tehdy všichni zúčastnění cítili, ale že ho bude obdivovat tolik lidí, to ne. "Nebyl to okamžitý trhák. Nakonec má tak dlouhou životnost, lidé ho později objevovali díky videokazetám, DVD či televiznímu vysílání, to dokazuje trvanlivost filmu," řekl.

Herec, režisér i muzikant

Robbins se ve Varech představí také jako muzikant. Na dotaz, kterou ze svých profesí má nejradši, řekl s úsměvem, že má rád lední hokej. "Rád režíruji, rád bych natočil další film, pokud máte deset patnáct milionů, rád je přijmu," řekl. Pochvaluje si také práci v divadle. "Mám v Los Angeles skupinu herců, s nimiž spolupracuji a které jsem tak trochu vychoval," přiblížil svou další práci. Po adaptaci Orwellova románu 1984 nebo Snu noci svatojánské se svými herci pracuje na hře na téma uprchlictví.

Zmínil také jedno ze setkání, které změnilo jeho přístup k práci i k životu, který je z jeho vystupování a jednání na festivalu patrný. "Známý mi řekl: 'Nikdy nepředpokládej, že někdo z diváků si mohl dovolit koupit ten lístek do divadla, že měli dost peněz, a představ si, že museli jít pět kilometrů pěšky, protože už neměli na autobus.' To ve mně vzbudilo respekt - mohli udělat cokoli jiného než jít do divadla nebo na koncert. Změnilo to moje vnímání divadla a můj přístup," řekl pokorně.

Robbins se na novinářský dotaz vyjádřil i ke kampani MeeToo. Zmínil, že násilí na ženách je odsouzeníhodné, ale nelze někomu zničit kariéru kvůli pouhému obvinění nebo na základě vyprávění. "Mám problém s masovou mentalitou a lynčováním, kdy všichni obviňují a nikdo nepřináší důkazy," řekl.

Dodal ale také, že mnozí obvinění nebyli potrestáni proto, že jsou mocnými muži. "Musí existovat i spravedlnost v tom, jak jsou případy projednávány před soudem. Je potřeba mít lepší dialog a najít způsob, jak zamezit tomuto chování," řekl.

O dalším filmu, který má v plánu, mluvit nechtěl, připravuje ale tři dokumenty včetně toho, jak s členy svého studia pracuje s odsouzenými. "Všechny sny se mi splnily. Mám tři úžasné děti, to je můj největší sen, který se mi splnil. Co dělají, jaký mají potenciál, co budou moci oni říct světu… už se na to těším," řekl muž, který je dlouholetým partnerem herečky Susan Sarandonové.

 

Právě se děje

Další zprávy