Sledovali jsme živě z Varů: Křišťálový glóbus vyhrál rumunský film o válečném masakru

Živě
V Karlových Varech vrcholí další ročník filmového festivalu. První dva dny patřily herci Timu Robbinsovi, posléze přišel na řadu Muž, který zabil Dona Quijota. Snímek, jenž vznikal za problematických okolností, uvedl jeho režisér Terry Gilliam. Ve čtvrtek vystoupili režiséři Barry Levinson a Terry Gilliam. Završení patří herci Robertu Pattinsonovi, který už do Karlových Varů přiletěl.
Rumunský režisér Radu Jude
Rumunský režisér Radu Jude | Foto: ČTK
Živě
Aktualizovat reportáž
20:30

Vážení čtenáři, online přenos z mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech končí. Večer a během neděle přinese Aktuálně.cz komentář k letošnímu ročníku, fotogalerii a další ohlasy. 

20:12

"Největší režisérská hvězda letošní soutěže Radu Jude právem dosáhla na Křišťálový glóbus pro nejlepší film. Jude ve svém nesmlouvavém filmu opět prokázal schopnost nevybíravě, kousavě a přitom s nadhledem komentovat bolavá místa dějin vlastního národa i celé Evropy. Tentokrát se nedotýká jen masakru Židů v Oděse roku 1941, ale na vztahu Rumunů k této konkrétní historické události odhaluje dnešní celoevropskou otupělost k historickým, a tím i k současným problémům. Nejodvážnější a nejzávažnější film letošní soutěže," komentuje Tomáš Stejskal.  

Rumunský režisér Radu Jude
Rumunský režisér Radu Jude | Foto: ČTK
19:55

V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil koprodukční film s českou účastí "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři". Natočil ho rumunský režisér Radu Jude a dnes za něj při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal převzal Křišťálový glóbus. Emocionálně působivý film přibližuje etnický masakr spáchaný rumunskou armádou na východní frontě roku 1941.

Koproducenty filmu byly Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko a Německo. S Velkou cenou festivalu je spojena odměna 25 000 dolarů (559 000 korun), která patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Film dnes získal i cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západ.

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“
„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
19:40

Slovinský režisér Olmo Omerzu, který absolvoval na pražské FAMU, vyhrál cenu za režii za koprodukční drama Všechno bude.

"Olmo Omerzu se i ve svém třetím filmu Všechno bude projevil jako jeden z největších českých režijních talentů a je dobře, že to nyní ocenila i mezinárodní karlovarská porota. Jeho nenápadná hra s žánrem road movie i s tenkou hranicí mezi filmem pro děti a pro dospělé patří k nejpozoruhodnějším titulům hlavní soutěže. Z Omerzua roste tvůrce se schopností oslovit široké publikum i odborníky. Autor citlivý a přitom nepodbízivý," komentuje přímo z Karlových Varů filmový redaktor Tomáš Stejskal.

19:14

Jaromír Hanzlík převzal dnes v karlovarském hotelu Thermal cenu za umělecký přínos české kinematografii. Na závěr mezinárodního filmového festivalu mu ji předal jeho prezident Jiří Bartoška. Dojatý Hanzlík poděkoval nejen Bartoškovi, ale především divákům. Publikum festivalového ceremoniálu jeho padesátiletou kariéru před kamerou ocenilo dlouhým potleskem vstoje.

"Dojali jste mě už podruhé," řekl publiku Hanzlík, kterému se velmi vřelého přijetí dostalo už před několika dny, kdy ve Varech uváděl jeden ze svých prvních filmů, snímek Bloudění z roku 1965. "Tímhle oceněním jsi mě poslal do společenství báječných lidí a úžasných kumštýřů," řekl Bartoškovi a myslel tím podle svých slov ty minulé laureáty karlovarských cen i ty, kdo je dostávají dnes spolu s ním. "Chtěl bych kromě tebe poděkovat především divákům a jsem jim vděčný za jejich přízeň," řekl.

Jaromír Hanzlík a Jiří Bartoška
Jaromír Hanzlík a Jiří Bartoška | Foto: ČTK
19:05

Ukrajinský režisér Vitalij Manskij převzal cenu za nejlepší dokument, porota mu ji udělila za snímek Svědkové Putinovi.

19:01

Diváckou cenu deníku Právo získal oscarový film režiséra ‪Barryho Levinsona z roku 1988 ‪Rain Man.

18:53

Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostal britský herec Robert Pattinson. Dnes mu ji na závěrečném ceremoniálu festivalu předal Jiří Bartoška. Pattinson je známý především z upírské filmové ságy Stmívání, cenu ale dostal za "výraznou spolupráci na zásadních snímcích současných režisérských veličin autorského filmu".

Robert Pattinson
Robert Pattinson | Foto: ČTK
18:35

V hotelu Thermal již probíhá závěrečný ceremoniál, při kterém budou předány hlavní soutěžní ceny. 

17:50

Robert Pattinson si karlovarský festival vyloženě užívá. Na červeném koberci strávil řadu minut. Místo do Velkého sálu hotelu Thermal se nejdříve vydal k přihlížejícím divákům, rozdal řadu autogramů a pak se trpělivě fotil s přítomnými fanoušky. Nakonec zapózoval i novinářům a přítomným fotografům. 

Robert Pattinson
Robert Pattinson | Foto: ČTK
17:35

Před hotelem Thermal právě probíhá defilé hvězd na červeném koberci, filmový festival dnes večer skončí udílením cen za nejlepší filmy a dlouhodobé přínosy tuzemské i světové kinematografii.

17:20

Nestatutární ceny na Mezinárodním filmovém festivalu získaly filmy Cesta do Florianópolisu, Geula, Šalamounova hora a "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři".

Snímek Cesta do Florianópolisu získal Cenu mezinárodní filmové kritiky, kterou uděluje Mezinárodní federace filmových kritiků. "Je to elegantní komedie. Ocenili jsme jemný humor, výrazné postavy a vícevrstvý příběh," řekl za porotu René Marx. Ocenění převzala režisérka filmu Ana Katzová.

Cenu Fedeora udělila Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří za nejlepší film v soutěži Na východ od Západu. Za dobře vystavěný příběh a výborné herecké výkony ji získal film Šalamounova hora režisérky Jelizavety Stišovové.

Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu získal film rumunského režiséra Radu Judeho "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři". Porotci ocenili jeho odvážnou vyprávěcí formu i postoj k temnějším stránkám historie Rumunska, o nichž snímek pojednává.

16:28

Po festivalu v Karlových Varech také běžná kina začala promítat Muže, který zabil Dona Quijota. Režisér Terry Gilliam do svého filmu dostal surovou i surrealistickou energii, která zvládne trumfnout leckteré nedostatky, píše Tomáš Stejskal.

14:30

Robert Pattinson dnes po poledni divákům v zaplněném Městském divadle představil futuristický western Rover, kde si zahrál bratra šéfa gangu.

"Jsem moc vděčný, že tu ten film promítáte. S jeho scénářem jsem se hned cítil spojený a o tu roli jsem hodně bojoval. Absolvoval jsem tříhodinový casting doma u režiséra Davida Michôda a myslel jsem si, že to mám v kapse, když to bylo tak dlouhé. Pak jsem se dozvěděl, že skoro každý mladý herec v L. A. u něj strávil pár hodin. Ale už i ten casting byl skvěle režírovaný. David je podle mě jedním z nejlepších režisérů," uvedl Pattinson.

Dodal, že film Rover pro něj představuje přelom. "Bylo to poprvé, kdy mi někdo dovolil hrát proti typu. To se mi začalo líbit a teď hraju jen role, díky kterým v sobě můžu objevit něco nového."

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
13:44

V pražských kinech Světozor a Aero a v brněnském Univerzitním kině Scala dnes přehlídkou Šary Vary začínají ozvěny karlovarského festivalu. Diváci budou moci do 15. července zhlédnout 29 filmů.

◼ Přehlídka mimo jiné nabídne příběh velké osudové lásky v podání oscarového režiséra Pawła Pawlikowského a jeho Studené války, vítěze letošního Cannes za režii.

◼ Dále zájemci uvidí psychologické drama Všichni to vědí s Javierem Bardemem a Penélope Cruzovou od dvojnásobného oscarového vítěze Asghara Farhádího, dánský thriller a divácký hit z festivalu v Sundance Tísňové volání nebo oceňované zaocenáské drama Beze stop.

◼ Na programu bude rovněž český celovečerní debut režiséra Adama Sedláka Domestik, remasterovaná verze Akumulátoru 1 nebo drogový muzikál Climax Gaspara Noého.

13:28

… a Robert Pattinson očima diváků podruhé.

13:28

První snímky Roberta Pattinsona od návštěvníků festivalu.

13:20

Dvaatřicetiletého herce Roberta Pattinsona dnes karlovarský festival ocení za "výraznou spolupráci na zásadních snímcích současných režisérských veličin autorského filmu", neboť herec zaujal i slavné filmaře Davida Cronenberga (film Cosmopolis) nebo Wernera Herzoga (Královna pouště).

Pattinson se narodil v Londýně, kde také jako teenager začal s herectvím v Barnes Theater Company. Kromě postavy upíra Edwarda Cullena ze ságy Twilight má za sebou například snímky Nezapomeň na mě nebo Voda pro slony.

Podle kritiků Pattinson zatím největší dojem udělal loni s krimi Dobrý časy, v níž ztvárnil hlavní roli a jež byla uvedena v Cannes. Vypráví o bratrech, kteří se neúspěšně pokusili vyloupit banku, pomalejší z nich skončil v cele a Pattinsonův hrdina pro něj musí sehnat peníze na kauci - během jediné noci a za každou cenu. Někteří recenzenti o filmu s nadsázkou psali jako o gangsterském Rain Manovi.

Další známou rolí Roberta Pattinsona je postava studenta Cedrika Diggoryho ve snímku Harry Potter a Ohnivý pohár.

12:48

Co dnes čeká herce Roberta Pattinsona?

12:10

Už skoro finální statistiky letošního ročníku: 13 080 akreditovaných účastníků, 140 135 prodaných vstupenek.

11:01

Vážení a milí čtenáři, vítejte u posledního dne zpravodajství z festivalu v Karlových Varech. Ten dnes skončí slavnostním udílením cen za nejlepší filmy a dlouhodobé přínosy tuzemské i světové kinematografii.

◼ Křišťálový globus převezme americký režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man.

◼ Další ocenění obdrží český herec Jaromír Hanzlík a britský herec Robert Pattinson, známý z upírské ságy Stmívání. Pattinson do Varů nakonec přijede teprve dnes.

◼ Před večerním ceremoniálem budou ještě odpoledne uděleny ceny nestatutárních porot.

◼ Ve 13:00 uvede Robert Pattinson v Městském divadle film Rover, který pořadatelé označují jako futuristický western.

21:29

Festival v Karlových Varech má před sebou poslední víkend. V Galerii umění Karlovy Vary však bude až do 29. července k vidění výstava nazvaná Kameramani fotografují, která představuje filmové fotografie i volnou tvorbu kameramanů Marka Jíchy, Vladimíra Holomka, Ivana Šlapety, Jaromíra Šofra či Jiřího Stivína.

21:11

Na Mlýnské kolonádě dnes večer vystoupil mimo jiné Richard Müller s kapelou.

Richard Muller #kviff

A post shared by Jana Hozáková (@janka_h) on

19:37

Za snímek Tátova volha dnes scenárista, producent a režisér Jiří Vejdělek na festivalu v Karlových Varech dostal cenu Modrá kostka. Kromě zatím posledního dokončeného snímku je Vejdělek dále autorem titulů Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení, Muži v naději nebo Něžné vlny.

Symbolickou kostku vybroušenou z modrého polodrahokamu lapis lazuli Vejdělkovi jako třináctému filmovému tvůrci udělila firma Innogy. Cenu předal prezident festivalu Jiří Bartoška. "Určitě rádi všichni vidíme na pódiu prezidenta, kterého máme rádi," komentoval to moderátor Ondřej Sokol.

Firma Innogy podporuje český film, koprodukovala dosud sedm desítek celovečerních hraných či dokumentárních snímků. Od roku 2006 udílí cenu za umělecký přínos některému z filmů, jež podpořila. Loni ji dostal Jiří Strach za režii pohádkového příběhu Anděl Páně 2.

16:16

Humanistické projekty typu Rain Mana jsou dnes v Hollywoodu ve slepé uličce. Nyní by velké americké studio takový film nevyprodukovalo, řekl dnes na festivalu v Karlových Varech režisér Barry Levinson. Ten svého slavného Rain Mana, oceněného čtyřmi cenami Oscar, v Česku znovu uvedl u příležitosti 30. výročí vzniku snímku.

"Změna z hlediska klimatu ve filmovém průmyslu, nebo rozhodně v Hollywoodu, znamená, že by to dnes už nebylo možné natočit, je to příliš humanistický film," míní režisér. V Hollywoodu se dnes podle něj točí především komiksy, filmy superhrdinské či hororové. Ale mezeru na trhu zaplňují televizní produkce - sám Levinson svůj poslední film jménem Paterno vyrobil v produkci HBO. "Je mi jedno, kde a jak lidé film uvidí, jde mi o příběh," řekl.

Dojatý režisér při úvodu k filmu Rain Man před více než tisícovkou diváků ve Velkém sále řekl, že jedním z největších přínosů jeho filmu bylo zaměření na autismus. "Obrátil pozornost všech lidí na autismus, to byla záležitost, o které do té doby nikdo nic nevěděl. Podařilo se nám rozšířit povědomí o této mentální poruše," řekl.

Dříve se rodiny s takto postiženými dětmi musely s nemocí vypořádat samy, nedokázaly nikomu vysvětlit, co to je. "A teď mohly říct: Viděli jste film Rain Man? To je o tom, čím je postiženo moje dítě! Byla to taková úleva, bylo možné této záležitosti přiřadit nějakou tvář, to byl jeden z přínosů filmu Rain Man," dodal Levinson.

14:30

Nejen "velkými" tituly je živ karlovarský festival. Zde kladný ohlas na krátký snímek nazvaný Smrt rockové hvězdy. Obrazově bohatou poctu Jimu Morrisonovi, zesnulému zpěvákovi The Doors, roku 1981 natočil Tom Huckabee. Do Karlových Varů se snímek dostal díky programové sekci zaměřené na tvorbu společnosti Austin Film Society.

14:00

Změna programu: Robert Pattinson na karlovarském festivalu v sobotu od 13,00 uvede tři roky starý film Cesta (The Rover) režiséra Davida Michôda.

12:54

Do Karlových Varů přijel také polský premiér Mateusz Morawiecki, dnes se zde setká se svým českým protějškem Andrejem Babišem za ANO.

12:26

Na karlovarském festivalu měl světovou premiéru film Mars, za nímž stojí spoluautor satirické Kanceláře Blaník Benjamin Tuček či Tereza Nvotová. "Film je o kolonizaci jiných planet a cestou, kterou jsme podnikli z Colorada do Utahu, jsme šli ve stopách tehdejších dobyvatelů Divokého západu," vysvětlují autoři.

12:03

K páteční 10. hodině bylo na karlovarském festivalu již 12 236 akreditovaných účastníků, dohromady přehlídka prodala 131 246 vstupenek a zorganizovala ­398 projekcí.

11:40

Na festivalu ve Varech a také už v českých kinech lze vidět nový film Terryho Gilliama. Vypráví o arogantním režisérovi reklam, jemuž se do ruky dostane jeho studentský film o Donu Quijotovi. Když se vrátí do vesnice, kde jej natočil, zjišťuje, že snímek tamní obyvatele strašlivě poznamenal, popisuje ve video-recenzi Kamil Fila.

11:20

Vážení a milí čtenáři, vítejte u předposledního dne zpravodajství z Karlových Varů.

Americký režisér Barry Levinson dnes uvede svůj film Rain Man, za nějž dostal Oscara. Snímek z roku 1988 získal čtyři sošky americké akademie, jednu z nich převzal Dustin Hoffman za roli postiženého Raymonda.

Do Varů dnes přijede britský herec Robert Pattinson, známý především rolí upíra z filmové ságy Twilight. Od Jiřího Bartošky převezme cenu prezidenta festivalu.

Na poslední chvíli byl do programu zařazen film Climax, dlouho očekávaný titul režiséra Gaspara Noého. Bude se promítat od 23:00 ve Velkém sále hotelu Thermal.

Festival dnes uvede také digitálně remasterovanou verzi svérázné sci-fi komedie Jana Svěráka Akumulátor 1.

Promítat se bude též film s názvem Jiří Menzel - Komedie není legrace, který natočil švýcarský režisér českého původu Robert Kolinsky. Hledá v něm odpověď na otázku po specifičnosti Menzelova humoru.

Od 22.30 bude v Letním kině k vidění hudební snímek Léto režiséra Kirilla Serebrennikova. Film o mladém zpěvákovi, který se postupně stává legendou ruské rockové scény, byl dokončen bez účasti režiséra, který je již rok držen v domácím vězení.

Festival v Karlových Varech se pomalu blíží do finále.
Festival v Karlových Varech se pomalu blíží do finále. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
19:55

Everybody loves the president, zní z karlovarského oficiálního účtu.

17:51

Festival v Karlových Varech uvedl snímky Diamantino i Tina a Vore, které letos uspěly v Cannes. Originálním způsobem se dotýkají se trendy témat, uprchlíků či menšin. Avšak originalita či výstřednost nemusí být vždy výhrou, píše Tomáš Stejskal.

19:13

Monika Midriaková, která se podílela na soundtrack k filmu Všechno bude (anglicky Winter Flies) režiséra Olma Omerzua, děkuje za pozornost zahraničních zpravodajů z Karlových Varů.

18:51

Oscarový režisér a scenárista Barry Levinson hercům rád nechává prostor, aby reagovali dle vlastní intuice. Může to přinést překvapivé momenty, řekl dnes Levinson posluchačům debaty na karlovarském festivalu.

"Nechci hercům říkat - teď udělej krok sem nebo tam, teď vezmi lahev, teď ji polož. Přibližně vědí, co mají dělat, a pak už to nechávám na jejich citu. Chci v tom hledat spontaneitu," řekl.

V debatě se šestasedmdesátiletý Američan opakovaně vracel k fenoménu televize. V souvislosti se svým snímkem Avalon z roku 1990 připomněl, že televize nahradila rodinného vypravěče, jemuž při velkých rodinných setkáních všichni věnovali pozornost. "Širší rodina tak ztratila soudržnost," poznamenal Levinson.

Podobně jako další host přehlídky, herec Tim Robbins, také Levinson poukázal, že současné komerční filmy se snaží upoutat pozornost diváků především působivými obrazy, jako jsou třeba výbuchy. Z kinematografie se kvůli tomu podle Levinsona vytrácí humanita. "Film jako Rain Man do třicetivteřinové upoutávky nedostanete. A také těžko utrží 80 milionů dolarů za víkend promítání," dodal režisér.

Barry Levinson dnes v Karlových Varech uvedl svůj nejnovější režisérský počin, drama Paterno. Večer ještě představí snímek Vrtěti psem, v pátek se zúčastní projekce oscarového titulu Rain Man.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
17:54

"Česko je země přeživších. Přežili díky humoru," vysvětluje svůj vztah k dějišti karlovarského festivalu slavný americký režisér Terry Gilliam. "Je to humor velmi temný, ale to je pro mě cennou lekcí. Zdá se, že Amerika svůj smysl pro humor nějak ztratila, ale Češi přežili právě díky němu."

17:44

K podpoře tvůrců, kteří jsou pronásledování nesvobodnými režimy, dnes v Karlových Varech vyzval Český filmový a televizní svaz známý pod zkratkou FITES. Setkání se uskutečnilo především ve jménu ukrajinského režiséra Oleha Sencova, který v sibiřském vězení drží hladovku už 52. den a jehož zdravotní stav se zhoršuje. "Každá hodina, která může zkrátit jeho utrpení, je důležitá," poznamenal předseda svazu Martin Vadas.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily jej, že na - Ruskem krátce předtím anektovaném - Krymu osnoval teroristické spiknutí. Sencov obvinění odmítl jako vykonstruované, byl však odsouzen k 20 letům v žaláři.

V karlovarském hotelu Thermal nyní visí fotografie Sencova a dále divadelního i filmového režiséra Kirilla Serebrennikova a íránského režiséra Džafara Panahího. Účastníci festivalu mohou podepisovat výzvu nazvanou Nenechte Oleha zemřít. "Chceme ji odevzdat na ruské ambasádě a představitelům České republiky, aby se ozvali proti režimu pana Putina a pokusili se zachránit život Oleha Sencova," dodal předseda svazu Vadas.

17:35

Se slzami v očích dnes divákům za přijetí poděkoval sedmdesátiletý herec Jaromír Hanzlík, který v karlovarském městském divadle uvedl film Bloudění. Muži, jenž večer převezme Cenu prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii, lidé tleskali několik minut vestoje.

Hanzlík se na film Antonína Máši a Jana Čuříka Bloudění podíval spolu s diváky. Jak sám řekl, snímek neviděl asi 40 let a už na něj téměř zapomněl.

13:28

Do Karlových Varů už přijel osmadvacetiletý americký herec Caleb Landry Jones, který vloni účinkoval hned ve čtyřech výrazných filmech - Barrym Sealovi: Nebeském gaunerovi, The Florida Projectu, hororu Uteč a snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem.

13:25

V dokumentu nazvaném Mysl na dlani, který je v těchto dnech k vidění na festivalu v Karlových Varech, režisérka Marina Zenovichová mapuje bouřlivý život a kariéru hollywoodského herce Robina Williamse. Podívejte se na videorecenzi Kamila Fily.

13:20

Vážení a milí čtenáři, vítejte u dalšího dne zpravodajství z festivalu v Karlových Varech.

◼ Dnes bude oceněn herec Jaromír Hanzlík. Převezme cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii a uvede film Antonína Máši a Jana Čuříka z roku 1965 nazvaný Bloudění, kde účinkoval. Hanzlík po promítání přijde debatovat s diváky o generačním střetu hodnot.

◼ Oscarový režisér Barry Levinson představí svůj snímek Paterno, v němž hlavní roli ztvárnila herecká legenda Al Pacino, či starší slavný titul Vrtěti psem.

◼ Premiéru bude mít večer nový český film Benjamina Tučka jménem Mars.

◼ Z hlavní soutěže budou uvedeny filmy Do noci mladého rakouského filmaře Petera Brunnera a Miriam lže od režisérské dvojice Natalia Cabralová a Oriol Estrada z Dominikánské republiky.

18:10

"Když jsem byl mladší, myslel jsem, že každý vidí svět stejně jako já. Až později jsem si uvědomil, že moje verze světa je od ostatních velmi odlišná," říká ve velkém rozhovoru pro Aktuálně.cz slavný režisér Terry Gilliam.

14:28

Dokumentární snímek o zesnulém herci Robinu Williamsovi dnes na festivalu v Karlových Varech uvedla jeho režisérka Marina Zenovichová. Snímek představila společnost HBO, jež ho v Česku odvysílá a která ve Varech uvádí svou zahraniční i původní českou tvorbu.

Ve čtvrtek film Paterno z produkce americké HBO osobně uvede režisér Barry Levinson, oscarový tvůrce slavného Rain Mana, který si do Varů přijíždí pro cenu za přínos světové kinematografii. Hlavní roli trenéra amerického fotbalu zapleteného do sexuálního skandálu ztvárnila v Paternu herecká legenda Al Pacino.

14:24

Pokud se ještě letos chystáte na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a chcete ušetřit na ubytování, ideální příležitostí je vyzkoušet stanové městečko v rekreačním areálu Rolava. Podívejte se, jak to v něm vypadá.

Fronta u pokladny a pak pohoda. Nejlevnější ubytování na festivalu je ve stanovém městečku

1:37
Prohlédněte si záběry z čím dál populárnějšího ubytování fanoušků během MFF
13:54

"Už mě unavuje být obětí," řekl na tiskové konferenci v Karlových Varech Terry Gilliam. "Všichni bychom se měli rozhodovat za sebe."

13:06

Na sociálních sítích přibývají fotografie fanoušků s Terrym Gilliamem.

Mission accomplished#kviff#terrygilliam 😀😀

A post shared by Tomáš Čech (@thomes_) on

12:05

Chvála filmu Tísňové volání, který je nyní k vidění v Karlových Varech a příští týden vstoupí do celorepublikové distribuce. Snímek režiséra Gustava Möllera vypráví o muži, jenž má službu na tísňové lince a odpoví na volání unesené ženy.

10:33

Aktuální čísla: festival už registuje 10 388 akreditovaných účastníků, počet prodaných vstupenek přesáhl hranici 100 tisíc.

09:55

Vážení a milí čtenáři, vítejte u dalšího dne zpravodajství z festivalu v Karlových Varech.

◼ Včera večer přijel slavný americký režisér, herec a výtvarník Terry Gilliam, člen známé skupiny Monty Python. Dnes ve 14 hodin představí svůj nový film Muž, který zabil Dona Quijota, na němž pracoval přes dvacet let. Gilliam se do Varů vrátil po dvanácti letech, doprovází jej herečka Joana Ribeiro.

◼ Dnes se v Karlových Varech uskuteční akce na podporu ukrajinského režiséra Oleha Sencova vězněného v Rusku. Koná se od 14 hodin v klubu Aeroport, na programu bude Sencovův film Hráčů.

◼ Návštěvníky čeká též Večer města Karlovy Vary, při němž zazpívá Ewa Farna s Karlovarským symfonickým orchestrem.

◼ Další koncert v Městském divadle večer odehraje jedna z hlavních hvězd festivalu, herec a režisér Tim Robbins, se svou kapelou Rogues Gallery Band.

◼ V hlavní soutěžní sekci karlovarského festivalu budou uvedeny snímky Cesta do Florianópolisu argentinské režisérky Any Katzové a Skokan ruského režiséra Ivana Tverdovského.

◼ V dokumentární soutěži se představí český film V Mosulu dokumentaristky Jany Andert. Ta strávila osm měsíců s elitní jednotkou irácké armády v prvních liniích bitvy o Mosul, od roku 2014 do června 2017 okupovaného bojovníky Islámského státu.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
20:45

Na festivalu v Karlových Varech soutěží dokumentární film Tomáše Bojara nazvaný Mimořádná zpráva. Vznikal v den, kdy měl Miloš Zeman oznámit, zda bude obhajovat prezidentský post. Snímek ukazuje práci redakcí České televize a Hospodářských novin. Pro mnohé může být překvapivé, do jaké míry není chaotická a ani připravená, říká ve video-recenzi filmový kritik Kamil Fila.

19:49

Dvaadvacet lidí a dva skateboardy přijely do Velkého sálu hotelu Thermal na světovou premiéru dokumentu King Skate, který mapuje československou skateboardovou scénu v normalizačních 80. letech minulého století. "Chtěl bych poděkovat festivalu za vřelé přijetí a možnost promítnout film v tomhle sále, který považuji za jeden z nejhezčích v zemi. Na obrovském plátně ty příběhy působí nadživotně," uvedl před promítáním režisér a scenárista dokumentu Šimon Šafránek.

19:20

A už je tu i Romain Gavras, autor hudebních videoklipů pro zpěvačku M.I.A. nebo hudebníky Kanyeho Westa a Jay-Z. Na festivalu uvede film Svět je tvůj. "Dnešní děcka se nestarají. Občas se vzedme nějaká vlna protestů na sociálních sítích, ale tím to končí," řekl Gavras předminulý měsíc v rozhovoru pro Aktuálně.cz na festivalu v Cannes.

19:03

Publikum už vidělo film Studená válka režiséra Pawla Pawlikowského, na festivalu ho představil herec Tomasz Kot. "Dobrý den. Jmenuji se Tomasz Kot, jsem herec z Polska. Kot znamená kocour," začal česky. "Jsem hluboce poctěn, že tu mohu uvádět film, který pro každého z nás tolik znamená. Mohl bych o něm mluvit věčně, ale budu se držet slov Pawla Pawlikovského, který při světové premiéře prohlásil: Film není dlouhý, tak by ani úvod neměl být dlouhý. Užijte si film," dodal.

19:13

Na karlovarský festival už přijela šestadvacetiletá portugalská herečka Joana Ribeiro, která účinkuje v patrně nejočekávanějším snímku letošního ročníku: Muži, který zabil Dona Quijota. Ve Varech ho představí spolu s režisérem Terrym Gilliamem.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:24

Do dějistě festivalu dnes odpoledne přijela další hvězda, šestasedmdesátiletý režisér Barry Levinson. Autor Rain Mana či politické satiry Vrtěti psem v Karlových Varech představí drama Paterno z produkce HBO a převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

16:20

V karlovarském kině Husovka jsou dnes na programu ještě filmy Mama Brasil z předměstí brazilského Ria de Janeira, Lechtání o dítěti pohlavně zneužíváném rodinným přítelem a večer titul Tísňové volání. Ten vypráví o muži na policejní stanici, jemuž zavolá unesená žena.

14:28

Už předevčírem se v Karlových Varech uskutečnila debata o ženách v české filmové branži a genderové nerovnosti. Diskutovali Jan Maxa z České televize, režisérka Tereza Nvotová, Vratislav Šlajer z Asociace producentů v audiovizi, Marta Švecová Lamperová z FAMU a producentky Kamila Zlatušková a Julie Žáčková.

13:09

Kamil Fila představuje další snímek promítaný v Karlových Varech. Tentokrát jde o Vzplanutí, natočené bývalým korejským ministrem kultury dle předlohy Harukiho Murakamiho. Hrdina potkává přítelkyni z dětství, která bývala ošklivá a po plastice se změnila v krásku. Teď chlapce poprosí, aby jí pohlídal kočku, a odjede na cestu, z níž se však nevrací sama. Hrdina se stává nechtěným účastníkem zvláštního milostného trojúhelníku.

12:59

Na festivalu v Karlových Varech měl premiéru český film Všechno bude. V některých momentech se jeho autor Olmo Omerzu opět projevuje jako jeden z našich nejtalentovanějších režisérů, píše v recenzi Tomáš Stejskal.

12:31

Hlavním vítězem scenáristické soutěže Filmové nadace, založené Barrandov Studiem a energetickou skupinou Innogy, se stal Eugen Liška. V nově vytvořené kategorii Hvězdy zítřka pro autory do 33 let si ceny odnesli Klára Vlasáková a Vojtěch Strakatý. V hlavní kategorii též uspěly Kristina Májová a Tereza Brdečková.

Organizátoři dnes výsledky oznámili na festivalu v Karlových Varech. Z přihlášených prací byla téměř polovina od autorů mladších 33 let. Autoři pěti nejlepších scénářů vybraných výborem nadace z obou kategorií obdrželi dohromady 730 tisíc korun.

11:06

Renomé advokáta Petra Folprechta, který do Karlových Varů jezdí od 70. let minulého století a pokládá zde mikrofony na jeviště před promítáním filmu ve velkém sále Thermalu, uvádí na pódium delegace nebo obstarává technický dozor v sále, dosáhlo až do anglického Leedsu.

10:57

Aktuální statistiky k dnešnímu dni: festival už prodal 82 135 vstupenek, počet akreditovaných hostů vzrostl na 9404.

09:15

Vážení a milí čtenáři, vítejte u dalšího dne on-line zpravodajtví. Festival v Karlových Varech dnes pokračuje patým dnem.

◼ V hlavní soutěži bude uveden snímek Panický záchvat polského debutanta Pawla Maslony. Vypráví o vrcholovém cyklistovi, který už nechce být domestikem, tedy závodníkem podřizujícím se týmové režii. A jelikož namáhavý trénink ani přísná životospráva nevedou ke kýžené výkonnosti, protagonista si domů pořídí kyslíkový stan. Obsese sportovní kariérou má však fatální dopad na jeho vztah.

◼ Dále se v hlavní soutěži představí český film Domestik režiséra Adama Sedláka. Ten je znám díky seriálu Semestr. Jeho novinka je klaustrofobním dramatem o rozpadu těla i ducha v jednom manželství.

◼ Šimon Šafránek na festivalu již uvedl svůj dokument King Skate věnovaný vzniku skateboardingu v komunistickém Československu. Dnes bude Šafránek moderovat debatu s tehdejšími kultovními postavami skateboardové scény.

◼ Filmová nadace dopoledne vyhlásí ceny za nejlepší scénáře.

◼ Státní fond kinematografie na festivalu představí svůj projekt Dramaturgický inkubátor zaměřený na vzdělávání dramaturgů a vývoj scénářů.

◼ Komedii z Cannes Svět je tvůj uvede od 22.30 ve Velkém sále režisér Romain Gavras.

◼ V klubu Kaiser 53 dnes vystoupí kapela J.A.R.

21:22

Recenze na snímky z karlovarské soutěže vycházejí také na zahraničních webech. Server The Playlist se rozepsal o režijním debutu běloruské filmařky Darji Žukové nazvaném Křišťálová labuť. Odehrává se roku 1996, kdy studentka práv v postsovětském Minsku touží odjet do USA a živit se jako DJ.

20:42

Český beatboxer En.dru natočil krátké video před dnešním vystoupením v Karlových Varech. Hraje Jen Hovorka, zpěvák Dan Bárta improvizuje na text Stingovy písně Seven Days.

20:37

Fotografii z Karlových Varů si udělal také třicetiletý raper a producent Paulie Garand.

Trhan ve Varech 🎬 #kviff

A post shared by Paulie Garand (@pauliegarand) on

20:11

Miss České republiky pro rok 2007 Kateřina Sokolová a její karlovarské šaty.

19:15

Dokument Cirkus Rwanda, který vypráví o projektu českého uměleckého souboru La Putyka s rwandskými Future Vision Acrobat, přišla do karlovarského Kina Čas představit i velká část protagonistů z africké země. Propojit český a rwandský ansámbl bylo na dlouho, hlavní překážka spočívala v zisku víz pro Rwanďany. Samotné natáčení trvalo čtyřicet dní.

Nejdřív se spolek La Putyka podíval do Rwandy, následně se akrobati vydali do Česka - ochutnat české koláče, vyzkoušet si oblíbený český koníček sbírání hub a také s La Putykou v šibeničním termínu čtrnácti dní nacvičit představení pro festival Letní Letná.

Dnešní promítání publikum nezřídka odměnilo smíchem. Komiku zajistily nejen kulturní rozdíly, ale především vystupování režiséra cirkusového představení Rosti Nováka, vykresleného na jednu stranu jako nekompromisního rapla, na druhou stranu jako upřímnou a citlivou osobnost.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
19:06

V kinematografii je podstatnější ukázat národ v momentech, kdy byl viníkem tragických událostí. Když film představuje národ či jinou komunitu jako oběť, vyvolá to v lidech pouze nenávist, řekl dnes rumunský režisér Radu Jude v Karlových Varech. Přivezl tam snímek nazvaný Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.

"Pokud národ ukážete jako viníka něčeho hrozného, mnohem více to diváky vede k zamyšlení. Nad odpovědností a vůbec rizikem, že se něco takového může stát," vysvětlil Jude.

Jeho snímek měl ve Varech světovou premiéru. Hrdinkou je mladá umělkyně, která připravuje rekonstrukci skutečné události z roku 1941. Rumunská administrativa tehdy prostřednictvím své armády na východní frontě spáchala etnický masakr na Židech a na Romech.

Rumunský holokaust je podle režiséra v zemi dosud částečně tabu. Pod vlivem dřívější propagandy si někteří Rumuni dosud nechtějí připouštět, že až do roku 1944 Rumunsko ve druhé světové válce stálo na straně nacistického Německa. "Nechtěl jsem ale natočit historický film. Vražda tisíců lidí se ve filmu ani nedá zobrazit. Chtěl jsem, aby to téma z historie určitým způsobem rezonovalo se současnosti," dodal Jude, podle nějž se film v Rumunsku dočká smíšeného přijetí.

19:00

Režisér francouzské nové vlny Jean-Luc Godard natočil znělku pro letošní ročník festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě. Pořadatelé ji dnes představili v Karlových Varech.

Znělka trvá minutu. Diváci vidí ruce s mobilním telefonem, na jehož displeji se míhají záběry z filmů - slavný tvůrce tak zasazuje kinematografii do dějin umění, zároveň při listování fotografiemi se Godardova oblíbená výtvarná díla prolínají s jeho vlastními zážitky. Kratičký film končí záběrem na Godardovo selfie.

Znělka rozvíjí sérii počinů, které pro jihlavský festival vytvořili například Godfrey Reggio, Jan Němec nebo Jóhann Jóhannsson. "A i kdyby nic nebylo tak, jak jsme doufali, nezměnilo by to nic na tom, v co jsme doufali," zní v jihlavské znělce z Godardových úst.

Podle ředitele jihlavského festivalu Marka Hovorky je formát festivalové znělky malým filmem, osobním haiku. "A Jean-Luc Godard také v minutovém a minimalistickém formátu zůstal věrný své metodě vrstvení významů a citací," uvedl Hovorka.

We have just premiered at the Karlovy Vary IFF the official festival spot of the 22nd Ji.hlava IDFF, directed by Jean-Luc Godard. Enjoy!

Zveřejnil(a) Jihlava International Documentary Film Festival dne NaN. undefined NaN
16:57

Redaktor časopisu Cinepur Ondřej Pavlík chválí dnešní festivalovou premiéru filmu nazvaného Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Vypráví o umělkyni, jež připravuje rekonstrukci válečného masakru spáchaného rumunskou armádou na východní frontě. Snímek natočil rumunský rodák Radu Jude, oceněný na festivalu Berlinale se svým předešlým snímkem Aferim!.

16:04

Režisér Richard Linklater rozdává podpisy.

14:53

Delegace k filmu Sklenka na rozloučenou, který natočil Stephen Moyer s Annou Paquinovou v hlavní roli, se dostala na dnešní titulní stranu Festivalového deníku.

13:27

Čekání na vstupenky, hotel Thermal zevnitř i zvenčí, ženy v dobových kostýmech, taneční večírky, Tim Robbins v plném sále, příprava televizních moderátorů a další. Připomeňte si první dny karlovarského festivalu objektivem Lukáše Bíby.

12:46

Asi čtyřicítka návštěvníků festivalu v Karlových Varech musela o víkendu vyhledat ošetření. Pravděpodobně se nakazili z užitkové vody, kterou používal personál jednoho stánku. Do nemocnice s bolestmi, průjmy a zvracením přišli zaměstnanci i návštěvníci stánku, uvedla primářka urgentního příjmu karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

12:24

Zrestaurovaná 70mm kopie klasického sci-fi filmu režiséra Stanleyho Kubricka nazvaného 2001: Vesmírná odysea měla premiéru letos na festivalu v Cannes. Karlovy Vary ji po páteční první projekci znovu uvedou zítra od 10 hodin ve Velkém sále.

12:18

Kamil Fila ve videorecenzi rozebírá vítězný titul z letošního Berlinale nazvaný Touch Me Not, který je v těchto dnech k vidění v Karlových Varech. Divákovi nabízí performanci, psychoterapii, divadlo a intimitu s úmyslem zpochybnit zajeté představy o kráse a vnímání lidské sexuality.

10:56

Portrét ženy, který po její smrti skládají příbuzní, stojí na konci amerického filmu Sklenka na rozloučenou. Nejmladší ze tří sester, jež tragicky zahyne, hraje Anna Paquinová, držitelka Oscara za dětskou roli ve filmu Piano.

Sklenku na rozloučenou jako svůj celovečerní debut režíroval hereččin manžel Stephen Moyer a spolu s dalšími protagonisty filmu jej představil v Karlových Varech.

Snímek líčí, jak tragická událost svede dohromady členy komplikované rodiny. Zlomený manžel se přidává k sourozencům a stárnoucímu otci na cestě, na jejímž konci jsou nejen věci, které po složité ženě zůstaly, ale také její jímavý portrét složený z bolestných i úsměvných vzpomínek.

Stephen Moyer prý jako režisér má rád vše traumatizující a dramatické, temné věci, které se dostávají pod povrch lidské existence. "Hledám kolektivní nevědomí," uvedl.

10:52

Čerstvá čísla: k pondělnímu dopoledni už měl festival 8335 akreditovaných účastníků, prodáno bylo 67 421 vstupenek a uskutečnilo se 172 projekcí.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
09:54

Slovinský režisér a absolvent české FAMU Olmo Omerzu včera v Karlových Varech uvedl svůj nový film Všechno bude. Inspirací pro příběh dvou chlapců, kteří prožívají dobrodružství za volantem auta, byla skutečná policejní svodka.

"Přišlo mi důležité, že bychom si měli po filmu klást otázku, co bude s těmi kluky. Svoboda, kterou vytvořili, je určená pro ten věk, 12 a 14 let. Bojím se, že ty dvě postavy se budou muset v životě přizpůsobit, protože prostředí, ze kterého pocházejí, není tak otevřené jako svět, který si během těch dvou dnů vytvořily samy," řekl ve Varech Omerzu.

Dospělí tvůrci filmu se shodli, že všichni chlapcům drželi palce, ale doma by je nechtěl mít nikdo.

Hlavní postavy chlapců na cestě ztvárnili neherci Tomáš Mrvík a Jan František Uher. Podle Omerzua výběru předcházel dlouhý casting a natáčení důkladná příprava, nejprve s improvizací a až později se scénářem. Pro oba protagonisty bylo natáčení motivující, herectví by se chtěli věnovat dál.

Film Všechno bude je jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži letošního filmového festivalu.

09:45

Vážení a milí čtenáři, vítejte u čtvrtého dne zpravodajství z festivalu v Karlových Varech.

◼ Dnes bude poprvé představen film Jana Němce Oratorium pro Prahu, který vznikl sestřihem záběrů pořízených Němcem v pražských ulicích 21. srpna 1968. Záběry z invaze vojsk Varšavské smlouvy se pak podařilo propašovat do rakouské televize. Snímek je dnes na programu karlovarského letního kina po koncertu Mišíka. Poté bude ještě promítán film Juraje Herze Spalovač mrtvol.

◼ V hlavní soutěžní sekci bude uveden turecký film Bratři, jeden ze čtyř soutěžících debutů. V jeho centru stojí sedmnáctiletý chlapec v okamžiku propouštění z polepšovny. Film rozkrývá důvody, proč se tam dostal.

◼ Do soutěže vstoupí také rumunský snímek nazvaný Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Vypráví o umělkyni, jež připravuje rekonstrukci válečného masakru spáchaného rumunskou armádou na východní frontě. Dílo natočil režisér Radu Jude, oceněný na Berlinale díky titulu Aferim!.

◼ Národní filmový archiv po poledni uvede němý film Karla Lamače Bílý ráj, na němž se podíleli i další dva průkopníci české kinematografie - Gustav Machatý a Martin Frič. Projekci restaurované 35milimetrové kopie živě doprovodí brněnský skladatel a producent Tomáš Vtípil.

◼ V průběhu dne se uskuteční dvě festivalové debaty - jedna o dokumentárních filmech z Lotyšska, Litvy a Estonska, druhá o organizaci Austin Film Society. Další diskuse se budou týkat nyní vznikajících českých filmů.

18:35

Množí se příznivé ohlasy na film BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho.

18:30

Herečka Eliška Křenková měla na červeném koberci šaty od návrhářky Hany Zárubové…

17:48

Obrovský zájem mají evropští a američtí distributoři o digitalizovaný český film Spalovač mrtvol, který natočil nedávno zesnulý režisér Juraj Herz. Na přípravě jeho digitálního restaurování nyní pracuje Národní filmový archiv, říká jeho ředitel Michal Bregant.

Dalším titulem, který diváci budou moci vidět v restaurované podobě a jenž restaurování potřebuje především vzhledem k době svého vzniku, je film Zborov z roku 1938. Národní filmový archiv ho premiérově uvede už v listopadu u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa. Premiéra by se mohla uskutečnit v v památníku na pražském Vítkově.

17:34

Festivalový deník každý den vychází česky i anglicky. Jeho dnešní vydání otevírá rozhovor s Richardem Linklaterem.

16:42

"Jsem nadšená, že mě označují za budoucí hvězdu a srovnávají s Jennifer Lawrenceovou, ale mám svůj styl a jsem sama sebou," říká další host festivalu, sedmnáctiletá novozélandská herečka Thomasin McKenzieová.

16:38

Dnes dopoledne už karlovarský festival zaznamenal 6982 akreditovaných účastníků. Prodáno bylo 52 155 vstupenek, uskutečnilo se 122 projekcí.

16:23

Delegace snímku The Parting Glass na červeném koberci, uprostřed herečka Anna Paquinová.

16:21

Filmové pobídky, které do Česka lákají zahraniční štáby, by se do budoucna měly zvýšit. V současné době Česko filmařům nabízí, že jim vrátí zpět 20 procent prokazatelně utracených nákladů. Česku ale konkurují jiné státy s 25 procenty, a tuzemsko by se proto mělo snažit dostat alespoň na stejnou výši, řekl dnes na karlovarském festivalu nový ministr kultury Antonín Staněk za ČSSD.

14:42

Na festivalu v Karlových Varech dnes vystoupil Richard Linklater, režisér oscarového Chlapectví. Mimo jiné sdělil, že jeho společnost v Texasu poskytla začínajícím filmařům podporu ve výši dvou milionů dolarů.

14:11

Na festival už dorazila novozélandská herečka Anna Paquinová. Proslavila se začátkem 90. let ve filmu Piano režisérky Jane Campionové - jako jedenáctiletá dívka tehdy získala Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Později Paquinová účinkovala ve filmové sáze X-Men nebo seriálu HBO nazvaném Pravá krev. V Karlových Varech představí loňské drama The Parting Glass.

13:50

Redaktor oborového časopisu Variety tweetoval z uvedení filmu Křišťálová labuť od režisérky Darji Žukové, který soutěží v sekci Na východ od Západu. Bělorusko tento snímek přihlásí na příští ročník cen Oscar jako svého kandidáta, píše redaktor Variety.

12:46

Na festivalu ve Varech lze s předstihem vidět očekávaný film BlacKkKlansman. Režisér Spike Lee natočil fantazii o neuvěřitelném černém frajerovi, co se infiltruje do BlacKkKlansman a všem to natře, píše v recenzi Tomáš Stejskal.

12:20

Režisér Taika Waititi, autor nedávného superhrdinského hitu Thor: Ragnarok, v Česku natáčí film s herci Scarlett Johanssonovou a Samem Rockwellem. Jmenuje se Jojo Rabbit a odehrává se v posledních dnech druhé světové války, kdy už se Spojenci blíží k Berlínu. Snímek vypráví o mladém chlapci, někdejším členovi polovojenské mládežnické organizace Hitlerjugend. Prázdno po otci si hoch vyplňuje hovory s imaginárním kamarádem.

"Já v tom filmu hraji právě toho imaginárního přítele, který je tak trochu jako Hitler. Bylo pro mě dost zvláštní nasadit si oblek a přilepit knírek," popsal Waititi na festivalu v Karlových Varech.

12:01

Čím v Karlových Varech jezdí hlavní hvězdy?

10:37

Už jste viděli letošní festivalovou znělku? Ivan Zachariáš ji natočil s hollywoodskými herci Caseym Affleckem a Sandy Martinovou. Odehrává se v severoamerické zastavárně, kde se Affleck snaží zpeněžit svůj Kříšťálový glóbus z karlovarského festivalu.

10:23

Co diváky čeká v neděli?

◼ Režisér Richard Linklater od 11.30 hodin promluví u promítání generačního filmu Flákač.

◼ Ve 12,00 se uskuteční debata s dánskou herečkou Trine Dyrholmovou, která do Varů přijela představit biografický film Nico, 1988.

◼ Od 14,00 herci Anna Paquinová, Denis O’Hare a režisér Stephen Moyer představí snímek Sklenka na rozloučenou.

◼ Jeden z letošních porotců festivalu Mark Cousins uvede svůj oceňovaný dokument Oči Orsona Wellese.

◼ V hlavní soutěži bude představen český koprodukční film Všechno bude režiséra Olma Omerzua.

◼ V 17 hodin bude mít ve Velkém sále hotelu Thermal světovou premiéru izraelský snímek Geula režiséra Josepha Madmonyho. Vypráví o vdovci hluboce oddanému víře, který žije s těžce nemocnou dcerou. Aby získal peníze na léčbu, přemluví své dávné přátele z rockové kapely k vytvoření souboru, který by mohl hrát na ortodoxních svatbách.

◼ Hvězda festivalu Tim Robbins ve 21,30 v karlovarském divadle uvede svůj film Kolébka ve větru.

◼ A v neděli večer se poprvé otevře hudební pop-up klub Kaiser 53 v historické budově Lázní I. Vytvořil jej pravidelný účastník festivalu, raper a výtvarník Vladimir 518.

10:16

Tim Robbins si včera udělal selfie s diváky v hotelu Thermal, kde představil svůj starší politický film Bob Roberts o cynickém kandidátovi na amerického senátora. Robbins snímek napsal, režíroval a též ztvárnil hlavní roli.

10:09

Karlovy Vary za sebou mají rušnou sobotu. Jak to včera večer vypadalo v pop-up klubu Aeroport?

Ballroom.➕ #aeroport #aeroport2018 #kviff #mffkv

A post shared by Aeroport (@aeroport_vary) on

10:03

Vážení a milí čtenáři, vítejte u třetího dne on-line zpravodajství z festivalu v Karlových Varech.

00:28

Vážení a milí čtenáři, děkujeme za pozornost při dnešním druhém dnu karlovarského festivalu. Zpravodajství bude opět pokračovat zítra.

Konec druhého festivalového dne v Karlových Varech.
Konec druhého festivalového dne v Karlových Varech. | Foto: ČTK
00:27

Tim Robbins dnes večer v letním kině uvedl snímek Vykoupení z věznice Shawshank z roku 1994. I přes citelné chladno dorazily stovky lidí. Robbins před projekcí řekl, že se lidé občas ptají, proč je tento film tak působivý. "Hodně lidí se v životě poddá špatnému vztahu nebo špatné práci. Ale každý máme uvnitř ducha, který touží po svobodě a chce překonat situaci, do které se dostal. Chce život, jenž je oslavou svobody," řekl Robbins.

Drama z vězeňského prostředí s hluboce lidským příběhem a poselstvím vzniklo dle knižní předlohy Stephena Kinga a získalo sedm nominací na Oscara. Záznam vystoupení Tima Robbinse začíná v čase 4:20.

Tim Robbins uvádí v letním kině v Karlových Varech svůj film Vykoupení z věznice Shawshank. #kviff

Zveřejnil(a) Západ.cz dne NaN. undefined NaN
20:00

"Hladká kůže připomíná české Kmeny. Subkultura není nějak vysvětlená, představena laikům, ale jenom působí a vy se musíte sami rozhodnout, co to s vámi dělá," popisuje Kamil Fila ve své videorecenzi z Karlových Varů snímek Denise Côtého. 

19:30

Do Karlových Varů dorazil už i britský herec Stephen Moyer, známý ze seriálů X-Men: Nová generace nebo True Blood.

19:00

 "Miloš Forman přišel s pěti skvělými filmy, které natočil v USA a přitom pocházel z Československa … všichni jsme nějakým způsobem přistěhovalci," řekl v sobotu na tiskové konferenci Tim Robbins. Kromě toho zkritizoval USA za postoj k migrantům a vyznal se z vděčnosti za roli ve filmu Vykoupení z věznice Shawkshank. 

Tim Robbins
Tim Robbins | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
18:15

Snímek Démanty noci se do kin vrací v podobě, v jaké jej diváci viděli v době premiéry roku 1964. Před zahájením prací odborníci zkoumali filmový negativ i několik kopií z různých období. Současně historikové prováděli průzkum v písemných archiváliích a dobovém tisku, který umožnil detailně rekonstruovat okolnosti vzniku a uvedení filmu.

Když Démanty noci roku 1964 získaly Velkou cenu na festivalu v Mannheimu-Heidelbergu, šlo o jeden z prvních mezinárodních úspěchů československé nové vlny. Volná adaptace povídky Tma nemá stín od Arnošta Lustiga, jenž na vzniku filmu úzce spolupracoval, stála na počátku kariéry tehdy osmadvacetiletého Jana Němce, jednoho z nejoriginálnějších českých filmařů 60. let.

Foto: Aktuálně.cz
18:14

Během druhého festivalového dnu Národní filmový archiv představil digitálně zrestaurovaný film Jana Němce Démanty noci. V úterý bude mít po letošním uvedení na festivalu v Cannes českou premiéru a na konci srpna tento syrový a naléhavý snímek o boji o záchranu lidského života vstoupí do českých kin. Němec jej natočil na motivy povídky Arnošta Lustiga, jehož příbuzní v sobotu projekci zhlédli.

Film vypráví příběh dvou chlapců, skrývajících se za války v lese poté, co uprchli z transportu smrti. Líčí jejich strach z dopadení, hlad a zimu, postupující vyčerpanost. Tyto stavy ukazuje syrově, s fyzickou naléhavostí. Přitom je režisér evokuje silně stylizovanými filmovými prostředky a formou vyprávění, které lze popsat jako proud vědomí.

18:10

K jednomu z nejočekávanějších titulů letošní karlovarské přehlídky patří dokument Svědkové Putinovi od režiséra Vitalije Manského. Ohlíží se za možná nejdůležitějším okamžikem moderních ruských dějin - posledním dnem roku 1999, kdy do prezidentského křesla usedl Vladimir Putin. Takto vypadá český plakát k filmu.

17:40

Svůj film dnes ve Varech uvedl také kanadský režisér Sébastien Pilote. Snímek Mizející světlušky podle něj vypráví o velké lásce, je lékem na cynismus. 

"Dospívající Léo vidí cynismus všude kolem sebe a sama také začíná být cynická, ale je z toho velmi unavená. Její nevlastní otec je rozhlasový moderátor se sklony k populismu až fašismu. A to se projevuje i v jeho přístupu k výchově. Léo proto žije z romantických představ o svém skutečném otci, který ale není přítomen," popsal režisér na sobotní tiskové konferenci. 

Na karlovarském festivalu je film uveden ve světové premiéře a zařazen v hlavní soutěži. Diváci ho mimo dnešní uvedení budou mít možnost vidět ještě v neděli v kinosálu Pupp a v úterý v kině Drahomíra.

17:15

Dánská herečka Trine Dyrholmová dnes v Karlových Varech uvedla hraný hudební film Nico, 1988. Ten pojednává o poslední letech života Christy Päffgenové známé pod uměleckým jménem Nico. 

Film odehrávající se mezi Paříží, Prahou, Norimberkem a Manchestrem popisuje sólovou uměleckou dráhu hudební ikony, múzy Andyho Warhola, zpěvačky skupiny Velvet Underground a legendárně krásné ženy.

Trine Dyrholmová
Trine Dyrholmová | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:50

Z festivalu v Karlových Varech píší také redaktoři oborového časopisu Variety. Jeho kritik Peter Debruge dnes pořídil rozhovor s režisérem Richardem Linklaterem, jedním z hlavních hostů přehlídky.

16:41

Dny vyšinuté slávy Nicolase Cage ještě neskončily. Potvrzuje to nový film Mandy, který je k vidění na festivalu v Karlových Varech. Cage mu kraluje s dřevorubeckou motorovou pilou a maniakálním výrazem v tváři, píše Tomáš Stejskal v první festivalové recenzi.

16:35

Na festivalu nechybí ani výstavy. V Galerii umění lze od uplynulé středy spatřit přehlídku věnovanou historii karlovarského festivalu. Dnes k ní přibyla výstava nazvaná Kameramani fotografují. Tu už třiadvacet let pořádá Asociace kameramanů, letos však poprvé v Karlových Varech.

K vidění jsou díla 23 televizních i filmových kameramanů. "Tematicky je to velmi pestré, od portrétů, přes krajiny až po koláže," popisuje prezident asociace Marek Jícha. Hostem výstavy bude americká fotografka a kameramanka Lida Suchy. Narodila se v Americe do rodiny ukrajinských uprchlíků, z tohoto prostředí při tvorbě často čerpá inspiraci pro své portréty. Přehlídka Kameramani fotografují potrvá do 29. července.

Zítra v karlovarské Becherově vile začne další přehlídka - Svět Kamila Lhotáka v malbě, kresbě, grafice a filmu. Představí rozsáhlé sbírky Galerie umění Karlovy Vary a koná se na připomínku toho, že výtvarník Lhoták spolupracoval na 25 filmech, z toho devíti celovečerních. Nejznámější je Dědeček automobil. Tato výstava bude v Karlových Varech k vidění až do 23. září.

16:13

Tim Robbins dnes v Karlových Varech uvedl svůj autorský film Bob Roberts z roku 1992. Fiktivní dokument o amerických senátorských volbách Robbins napsal, režíroval a též ztvárnil hlavní roli. Tehdy jej prý nenapadlo, že by se příběh jednou mohl stát realitou.

V této politické satiře si cynický podnikatel a zpěvák obalí své protestsongy ultrakonzervativním slovníkem a okamžitě získá popularitu. "Tehdy nás nenapadlo, že úspěšný podnikatel, který miluje soutěže krásy, se může stát i úspěšným politikem," řekl Robbins v narážce na nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Já vás varoval!" dodal herec.

Písně fiktivního zpěváka kandidujícího na senátora prý psal se svým bratrem. Později dostal i nabídku na vydání desky. "Takové písně bych ale v rádiu slyšet nechtěl," vysvětlil Robbins, proč ji odmítl.

Nakonec si herec na pódiu pořídil několik selfie s diváky za zády, s jinými si plácl a usedl do jednoho z křesel Velkého sálu hotelu Thermal - film Bob Roberts prý už asi 20 let neviděl.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
14:28

První noc po zahájení festivalu v Karlových Varech byla z pohledu policie rušná, ale obešla se bez větších komplikací. Centrum města zaplavily tisíce návštěvníků. "Operační středisko přijalo řadu oznámení, nejvíce o opilcích v ulicích. Naštěstí ale nedošlo k větším šarvátkám ani napadením," uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Böhmová. Na festivalový týden se policisté i strážníci městské policie chystají dopředu. Policisté mají posílen výkon služby, a to jak uniformovaných policistů, tak policistů v civilu.

14:04

Ještě krátká ukázka ze včerejšího koncertu Českého národního symfonického orchestru, který hrál hudbu z filmů Miloše Formana.

11:21

Fotograf Aktuálně.cz Lukáš Bíba včera zachytil příjezdy na červený koberec, slavnostní ceremoniál v hotelu Thermal i následující ohňostroj a večer v Becher's Bar. Připomeňte si nejlepší okamžiky dne.

09:56

Včerejší vystoupení Tima Robbinse vzbudilo ohlas v USA. "Tim Robbins na zahájení karlovarského festivalu napadl 'monstrum' zvané Trump," zní název článku, jejž otiskl oborový časopis Variety. Připomíná stěžejní body Robbinsova včerejšího projevu, v němž kromě vzpomínek na Miloše Formana či Václava Havla kritizoval amerického prezidenta za přístup k dětem uprchlíků.

09:52

Vážení a milí čtenáři, vítejte u zpravodajství z druhého dne festivalu v Karlových Varech.

◼ Dnešek bude opět patřit Timu Robbinsovi. Ve Velkém sále Thermalu od 11,30 uvede svůj film nazvaný Bob Roberts o volební kampani country zpěváka. Ve čtyři hodiny odpoledne se Robbins v Kongresovém sále zúčastní veřejné diskuse. A večer v letním kině představí snímek Vykoupení z věznice Shawshank.

◼ V hlavní soutěži budou představeny tituly Mizející světlušky a Příběh lásky.

◼ V sekci Horizonty herečka Susanna Nicchiarelliová uvede film o známé zpěvačce, herečce a modelce s názvem Nico, 1988.

◼ V Domě České televize na Divadelním náměstí se uskuteční besedy k novým českým filmům Ten okamžik, Svědkové Putinovi a Bo Hai.

23:39

A první den festivalu nakonec okolo půl dvanácté večer završil ohňostroj. Vážení a milí čtenáři, děkujeme za Vaši pozornost. O dalším dění v Karlových Varech budeme opět referovat zítra.

23:07

První den karlovarského festivalu uzavřel koncert Českého národního symfonického orchestru. Hrál melodie z filmů Miloše Formana.

Národní symfonický orchestr podtrhl slavnostní zahájení 53. #kviff

Zveřejnil(a) Západ.cz dne NaN. undefined NaN
21:57

Po slavnostní projekci zahajovacího filmu, Lásek jedné plavovlásky od Miloše Formana, bude za okamžik následovat koncert. V podání Českého národního symfonického orchestru pod taktovkou Carla Davise zazní hudba z Formanových snímků Hoří, má panenko, Taking Off, Valmont, Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Vlasy. První den přehlídky pak před půlnocí uzavře ohňostroj.

21:26

A nakonec se svým Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii pochlubil také Tim Robbins.

Foto: ČTK
21:23

Fotografům večer zapózovaly tanečnice ze zahajovacího ceremoniálu, jejž připravili bratři Cabanové.

Foto: ČTK
21:17

Připomeňte si ve video-sestřihu, jak po červeném koberci šli prezident festivalu Jiří Bartoška, herci Jiří Macháček, Jana Plodková, Anna Geislerová nebo Jenovéfa Boková.

21:01

Video ze sociálních sítí zachycuje, jak herec Tim Robbins při zahajovacím ceremoniálu vzpomínal na Václava Havla.

21:00

Zahájeno. Už i na oficiálním twitterovém účtu festivalu.

20:51

Pohled na srdce festivalového dění, hotel Thermal, z protějšího břehu.

#kviff #kviff2018 #karlovyvary #film #filmfestival #festival

A post shared by Tereza Brabcová (@tereza_piaf) on

20:31

Projev Tima Robbinse na Twitteru ocenila libanonská producentka Myriam Sassineová.

20:11

Tim Robbins ukončil svůj projev a tím také vyvrcholil slavnostní ceremoniál. Teď už publikum sleduje zahajovací film, jímž jsou na počest nedávno zesnulého Miloše Formana jeho Lásky jedné plavovlásky z roku 1965.

Foto: Lukáš Bíba
20:03

Tim Robbins ve své řeči zmínil spisovatele Karla Čapka a především někdejšího českého prezidenta Václava Havla, s nímž povečeřel roku 2009 po koncertu zpěváka Toma Waitse v pražském Kongresovém centru. "Nejenže mě ohromila Havlova lidskost, pronikavost a humor. Byl jsem nadšen, že si Česká republika do čela zvolila dramatika," vzpomínal Robbins.

Dále vyslovil mínění, že vývoj lidstva pryč od fašismu, intolerance, xenofobie či komunismu jako by se zastavil a vydal opačným směrem. "Nová revoluce vzejde z našich srdcí. Ze svobodného, rebelského ducha," věří Robbins, podle nějž mohou takovou revoluci podpořit i filmy. "Nikdy nepodceňujte schopnost dobrého příběhu změnit něčí život. Musíme se vrátit zpět k vývoji, který nám slíbili vizionáři jako Martin Luther King, Václav Havel nebo Nelson Mandela," uzavřel.

19:56

Robbins vzpomněl na setkání s Milošem Formanem, "mužem, jenž měl hluboký a významný vliv na světovou kinematografii", jak řekl. Robbins s ním byl domluvený, že bude účinkovat v jednom Formanově snímku. Pak se český režisér vypravil z New Yorku do Los Angeles, kde mu filmové studio ukázalo návrh plakátu. "Už měli hotový plakát k filmu, který jsem ještě nenatočil!" stěžoval si prý Forman a následně od projektu odstoupil. "Já byl bez práce, zato jsem k Milošovi získal ještě větší respekt. Byl v první řadě umělcem. Nedělal kompromisy výměnou za vidinu vyšších tržeb," ocenil Robbins.

19:52

"Jako umělci a občané musíme ohlídat, aby nezhasl plamen svobody, a vzdorovat vším svým talentem, důvtipem i láskou," vyzval Robbins, který ve svém projevu pracoval se scénami a postavami ze známého filmu Návrat do budoucnosti. Současnou politickou situaci Robbins přirovnal k tomu, když se protagonista snímku hraný Michaelem J. Foxem ocitne zpět v 50. letech minulého století. Šlo o zjevnou narážku na současný Bílý dům, k němuž je herec podobně jako většina hollywoodských hvězd kritický.

19:35

Prezident festivalu Jiří Bartoška stručně poděkoval partnerům a připomněl, že karlovarská přehlídka se nachází již ve svém třiapadesátém ročníku. "To to kvete, viď?" prohodil k moderátorovi večera Marku Ebenovi.

Na jevišti se k nim pak přidal herec Tim Robbins, jenž přebral nejvýznamnější festivalovou cenu zvanou Křišťálový glóbus. Sklidil několikaminutový potlesk.

Foto: Lukáš Bíba
19:32

Diváci slavnostního ceremoniálu právě spatřili letošní oficiální znělku, kterou Ivan Zachariáš natočil s hollywoodskými herci Caseym Affleckem a Sandy Martinovou. Odehrává se v severoamerické zastavárně, kam Affleck přijde. "Dělal jsem doma úklid a mám tu pár věcí, které bych rád zpeněžil," říká a na pult vytahuje kameru nebo Kříšťálový glóbus z karlovarského festivalu.

"Tohle možná něco málo hodí," poukáže Martinová na kameru. "Ale lituji, sošek už tu mám několik. Nikdo to nechce," zašeptá a ukáže na polici plnou cen, kterých se v zastavárně zbavili další jejich předešlí laureáti.

19:27

Na jeviště dorazil režisér Richard Linklater, oceňovaný režisér a rovněž zakladatel organizace Austin Film Society. Ta podporuje začínající filmaře a provozuje studio, vzdělávací centrum či dvousálové kino.

"Je pro nás ctí, že se tu Austin Film Society dostalo mezinárodního uznání," poděkoval Linklater v angličtině. "Když jsme ji před třiatřiceti lety zakládali, nikdy by nás nenapadlo, že se tu ocitneme. Filmový průmysl pohání velké tituly, hvězdné celebrity, ale podle mě filmovou kulturu tvoří organizace, jako je třeba váš festival," dodal.

19:19

Ještě jeden snímek z úvodní choreografie ceremoniálu od bratří Cabanů.

Foto: ČTK
19:15

SPAM 8 se jmenuje audiovizuální představení, které pro zahajovací ceremoniál připravili raper a výtvarník Vladimir 518 s Ondřejem Anděrou a Davidem Vrbíkem. Film shrnující "100 let v 10 minutách", jak ho uvedl moderátor Marek Eben, připomněl politické milníky českých dějin až po události posledních dnů.

18:58

Snímek ze zahajovací show ceremoniálu od bratří Cabanů.

Foto: ČTK
18:53

"Jsem tu s vámi po třiadvacáté, Česká republika se příliš nemění a o zdravých tělech tu nemůže být řeč," řekl Marek Eben v úvodu slavnostního ceremoniálu, jenž se letos nese v duchu 100. výročí založení republiky. Autoři show, bratři Cabanové, tentokrát odkazují na estetiku trikolor, girland, sletů či sokolských cvičení.

18:33

Guy Lodge, britský filmový kritik časopisu Variety, chválí letošní oficiální festivalovou tašku.

18:22

Na snímku zleva herečka a houslistka Jenovéfa Boková s partnerem a vpravo herečka Eliška Křenková.

Foto: Lukáš Bíba
18:17

A je tu vrchol úvodní části festivalu s červeným kobercem: devětapadesátiletý Tim Robbins, známý z filmů Tajemná řeka nebo Vykoupení z věznice Shawshank. Právě tento snímek Robbins zítra uvede v letním kině. Kromě toho herec příští středu vystoupí v Městském divadle s kapelou Rogues Gallery Band.

Foto: Lukáš Bíba
18:14

Česká herečka Tereza Voříšková s partnerem.

Foto: Lukáš Bíba
18:12

Americký režisér Richard Linklater neboli autor filmu Chlapectví. Fotografům zapózoval se svou ženou Christinou Harrisonovou i dcerami Aline a Charlotte.

Foto: Lukáš Bíba
18:01

Dánská herečka Trine Dyrholmová na festivalu uvede životopisný hudební film Nico, 1988.

Foto: Lukáš Bíba
17:58

Sedmnáctiletá herečka Thomasin McKenzieová, známá ze snímků Hobit: Bitva pěti armád nebo Beze stop.

Foto: ČTK
17:54

Hlasité přivítání čekalo též na moderátora Marka Ebena.

Foto: Lukáš Bíba
17:44

Slyšitelné odezvy od čekajících diváků se dočkal jedenasedmdesátiletý prezident festivalu Jiří Bartoška. Ve funkci je od roku 1994.

Foto: ČTK
17:40

Před hotel Thermal před chvilkou přijeli členové festivalové poroty: italská producentka Marta Donzelliová, nizozemská režisérka Nanouk Leopoldová, severoirský filmař a spisovatel Mark Cousins nebo děkan pražské FAMU Zdeněk Holý. Ten ještě před pár týdny čelil krizi na své škole, když akademický senát navrhl jeho odvolání.

17:29

Se zpožděním více než 75 minut přijel první vůz a po červeném koberci se prošel typograf a grafický designér Aleš Najbrt, zakladatel jednoho z nejuznávanějších grafických studií v zemi. Od té doby je před hotelem Thermal opět klid.

17:15

Třetím reportérem Aktuálně.cz na festivalu je filmový kritik Kamil Fila. Ještě před odjezdem stihl natočit video s tipy na sedm snímků.

17:08

Z festivalu tweetuje dánský velvyslanec v České republice Ole Frijs-Madsen.

16:58

V Karlových Varech se ubytoval sedmapadesátiletý americký režisér Richard Linklater. Před čtyřmi roky za film Chlapectví získal několik cen Zlatý glóbus nebo sošku na německém Berlinale.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:56

Bodyguardi již udělali prostor, první vozy ale stále nedorazily. Dění na červeném koberci kontrolují policisté.

Foto: Lukáš Bíba
16:48

V letošní festivalové znělce natočené Ivanem Zachariášem účinkuje Američan Casey Affleck, který do Karlových Varů přijel vloni, a devětašedesátiletá herečka Sandy Martinová známá třeba z nedávných Tři billboardů kousek za Ebbingem. Podle Festivalového deníku se znělka odehrává v severním Hollywoodu a vznikla za jediný den.

16:39

Do příjezdu prvních hostů k červenému koberci zbývá zhruba pět minut. Někteří z těch, kdo čekají, se chrání před sluncem.

Foto: Lukáš Bíba
15:32

Festival v Karlových Varech se poprvé koná bez polostátní společnosti ČEZ jako hlavního sponzora. Jeho příspěvek vynahradily dvě firmy napojené na podnikatele a jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského - EP Industries a internetový obchod Mall.cz, dohromady přehlídce poskytují okolo 15 milionů korun ročně. Dle českého vydání časopisu Forbes ale sám Křetínský do Varů letos nedorazí.

16:24

Úvodní ceremoniál mají po třiadvacáté na starosti bratři Cabanové. Letos na počest 100. výročí založení republiky využijí estetiku trikolor, girland, sletů, cvičení a také akrobatických prvků. "Pracujeme se státností v pohybu, dramaticky ji neprožíváme," řekl Michal Caban v rozhovoru pro dnešní vydání Festivalového deníku.

15:12

Slovenská fotografka Zuzana Mináčová od organizátorů na červeném koberci právě přebrala dort. Slavné herce i režiséry ve Varech fotí už půlstoletí. "Velké hvězdy jsou milé, velmi přístupné a dobře se s nimi pracuje. Zatímco 'béčka' a 'céčka' jsou zakomplexovaná a mají vždy nějaký problém," řekla už dopředu magazínu Ego! Hospodářských novin.

Foto: Lukáš Bíba
13:51

S předstihem do Karlových Varů přijel slavný americký herec Tim Robbins, známý například z Vykoupení z věznice Shawshank. Ještě před dnešním ceremoniálem stihl zazpívat Markovi Ebenovi při natáčení jeho pořadu Na plovárně.

15:45

Druhým redaktorem Aktuálně.cz v Karlových Varech je fotograf Lukáš Bíba. Před pár minutami takto zachytil hlouček, který nyní čeká před červeným kobercem.

Foto: Lukáš Bíba
15:33

Na místě je také Tomáš Stejskal, filmový kritik Aktuálně.cz. Kromě hereček Trine Dyrholmové a Thomasin McKenzieové už podle něj před Grandhotel Pupp dorazil režisér Taika Waititi a každou chvíli se očekává příjezd slavného amerického filmaře Richarda Linklatera. "Naproti hotelu už čekají kadeřníci, aby dámy i pány nachystali na slavnostní zahájení," referuje Tomáš Stejskal.

15:30

Po 22. hodině se před hotelem Thermal uskuteční koncert Českého národního symfonického orchestru. Pod taktovkou Libora Peška a Carla Davise zahraje melodie z filmů Miloše Formana. "Forman se většinou v muzice trefoval dobře. Vždy hledal něco, co by se hodilo, a většinou mu to vycházelo," řekl Pešek pro Českou televizi. "V každém filmu použil jiný druh hudby. Neměl žádný klíč, podle kterého by vybíral," dodal druhý dirigent Carl Davis.

Zkouška na zítřejší zahajovací koncert karlovarského festivalu. Pod taktovkou Carla Davise a Libora Peška zahrajeme hudbu z filmů Miloše Formana.

Zveřejnil(a) Český národní symfonický orchestr - CNSO dne NaN. undefined NaN
15:21

Víte, kam v Karlových Varech zajít na snídani, oběd nebo večeři? Pořad 3 nejlepší ukazuje, kde se lze najíst za rozumnou cenu dle hodnocení serverů Tripadvisor, Google, Facebook nebo Foursquare.

15:16

Ve frontě na vstupenky začali první lidé stát ve středu odpoledne, lístky se prodávají od včerejška. Na festivalu lze zakoupit vstupenky vždy na aktuální den a den dopředu.

15:12

První desítky lidí dorazily do stanového městečka v areálu koupaliště Rolava. Za celý festivalový týden jich zde přespí až několik tisíc. Dnes dopoledne ve stanovém městečku bylo přes 90 lidí ve více než 50 stanech, dle recepčního přijeli z Maďarska, Polska či USA.

Foto: ČTK
15:04

Do dějiště festivalu už přijely mladá novozélandská herečka Thomasin McKenzieová, která představí film Beze stop režisérky Debry Granikové, nebo dánská herečka Trine Dyrholmová. Ta uvede hudební biografický snímek Nico, 1988, v němž ztvárnila titulní roli.

15:00

Vážení a milí čtenáři, vítejte u on-line zpravodajství Aktuálně.cz z festivalu v Karlových Varech. Ten oficiálně začne dnes vpodvečer, na zahajovacím ceremoniálu americký herec Tim Robbins převezme Křišťálový glóbus za umělecký přínos kinematografii. Na počest nedávno zesnulého Miloše Formana budou jako úvodní film uvedeny Lásky jedné plavovlásky z roku 1965.

Kultura tst ČTK mdan Kultura, tst, ČTK, Lukáš Bíba, mdan
29. 6. 2018 15:00
 

Právě se děje

Další zprávy