Harry Potter zachraňuje návštěvnost kin

Reuters, Hej
3. 12. 2005 6:05
Los Angeles - Letošní propad návštěvnosti kin se konečně zastavil díky světovému diváckému hitu Harry Potter a Ohnivý pohár .
Harry Potter a Ohnivý pohár
Harry Potter a Ohnivý pohár | Foto: Aktuálně.cz

Recenzi filmu si můžete přečíst ZDE.

Nové pokračování série podle J. K. Rowlingové vydělalo 55 milionů dolarů jen za víkend, kdy Američané slavili Den díkůvzdání. Jeho celkové tržby jsou přitom 200 milionů dolarů.

Už předchozí tři díly série zaznamenaly značný divácký ohlas i dobré finanční výsledky. První dva filmy režírovné Chrisem Columbusem byly ještě v duchu jeho předchozích filmů převážně dětskými příběhy, třetí díl mexického režiséra Cuaróna zaujal výraznou vizuální stránkou: syrová, dokumentární kamera povýšila tento film o řád výše nad ostatní dětské filmy.

Tržby díl od dílu rostou, což lze přičíst i tomu, že ústřední hrdina série dospívá a jeho osudy nejsou už jen pohádkovým příběhem pro malé děti, ale stávají se atraktivnějšími i pro dospělé publikum. Harry Potter už přesáhl rozměr literárního díla či filmu, stal se fenoménem, který zasahuje do stále více oblastí (a na kterém lze samozřejmě velmi dobře vydělat, což si jeho tvůrci moc dobře uvědomují).

Podívejte se na video k Harry Potterovi a americké návštěvnosti kin.

Dalším očekávaným diváckým hitem je King Kong Petera Jacksona, který se chystá do českých kin 15. prosince. Mnoho se čeká také od lednové premiéry velkofilmu Letopisy Narnie, adaptace jiné původně dětské série od C. S. Lewise. Harry Potter a Ohnivý pohár měl premiéru ve čtvrtek a očekává se, že po tomto víkendu bude i v Česku na prvním místě v návštěvnosti.

Ukázka z filmu Harry Potter a Ohnivý pohár

Stejně jako v USA i v Česku zažívají kina těžký rok. Návštěvnost českých kin klesla letos o čtvrtinu. Tento rok zavítalo do kinosálů necelých sedm milionů diváků. Unie filmových distributorů (UFD) uveřejnila, že jde zhruba o dva miliony lidí méně než za stejné období loňského roku a tento jev se negativně odrazil na tržbách biografů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy