Recenze: Harry Potter a Ohnivý pohár

Irena Hejdová
1. 12. 2005 0:00
Recenze - Divácký hit letošních Vánoc vstupuje dnes do českých kin. Harry Potter je zpátky, dospělejší úměrně síle Zla, proti kterému stojí.
Hermiona, Ron a Harry v novém pokračování série Harry Potter
Hermiona, Ron a Harry v novém pokračování série Harry Potter | Foto: Aktuálně.cz

Čtvrté pokračování série o mladém čaroději Harry Potterovi je temnější a strašidelnější než kdy předtím. Harry Potter se v něm utkává nejen se Zlem, ale i se svými teenagerskými - tedy milostnými problémy. Z obsáhlé knihy vyjímá film ty nejdůležitější momenty a nezabývá se příliš odbočkami od hlavní dějové linie.

Proto je úvodní mistrovství světa ve famfrpálu jen jakýmsi prologem, který předznamenává Voldemortův návrat. Následně se už přeneseme na půdu bradavické školy, kde ani tento školní rok nebude žádnou selankou. Do hry vstupuje Lord Voldemort - poprvé v plné síle a utkává se s Harrym Potterem tváří v tvář.

Turnaj tří kouzelníků

Ohnivý pohár je akčnější a napínavější než předchozí díly nejen kvůli Voldemortovi, ale také proto, že osou všeho dění je Turnaj tří kouzelníků, tedy drsné soupeření o věčnou slávu mezi zástupci tří kouzelnických škol (s Harry Potterem, který byl do tohoto souboje dosazen vyšší mocí). Pseudosportovní disciplíny jsou více než bojem o vítězství bojem o holý život a především bojem o sebe sama, o překonání vlastního strachu a vlastních omezení.

Souboj Dobra a Zla

Hermiona
Hermiona | Foto: Warner Bros

V Ohnivém poháru už nejde o dětský pohádkový příběh, Harry Potter se stává ochráncem Dobra tváří v tvář vzmáhajícímu se Zlu. Dokonce by se dalo mluvit o jakési iniciaci hlavního hrdiny, který podstupuje namáhavý souboj, v němž se musí spolehnout jen sám na sebe. Jeho dřívější rádcové mu nejsou moc co platní, odvracejí se od něj i jeho přátelé (rozkol s Ronem). Stojí sám proti Voldemortovi, proti němuž jsou všichni draci, baziliškové a další stvoření z předchozích dílů série jen nevinnými roztomilými zvířátky.

Potíže s láskou

Čas mezi jednotlivými akčními sportovními disciplínami vyplňují scény okořeněné Newellovou zkušeností s romatickými komediemi: hrdinové série už dospěli do věku, kdy se nezajímají tolik o kouzelné bylinky a zaříkací formule, ale spíše o sebe navzájem. Přípravy na školní ples a ples samotný tak tvoří ideální odlehčenou protiváhu k temným scénám. Z postav se tu najednou stávají bezradní, roztomile neobratní -náctiletí, což je ještě více zlidšťuje. Nemohou si vypomoci svými kouzly a ani odvážný Harry Potter tváří v tvář krásné spolužačce najednou neví, kudy kam.

plakát k filmu Harry Potter a Ohnivý pohár
plakát k filmu Harry Potter a Ohnivý pohár | Foto: Aktuálně.cz

Kontrasty ohnivého poháru

Tempo filmu je svižné a film je nabitý dějem, rychle běží kupředu. Každé spočinutí a odlehčení (přípravy na ples, scény z vyučování) je jen přípravou na následující drsnější akční děj. Stejně funkčně tu kontrastují monumentální digitálně vytvořené scény (mistrovství ve famfrpálu, scény z Turnaje tří kouzelníků) s malými, až banálními starostmi dospívajících hrdinů. Humor (namlouvání Hagrida a Madame Maxime, ředitelky kouzelnické školy z Krásnohůlek) tu střídá hororově temná atmosféra (hřbitovní scéna s Voldemortem). Film díky tolika kontrastům stále překvapuje, dokáže udržet diváckou pozornost i přes svou stopáž (157 minut) a je kvalitní napínavou podívanou pro malé i velké diváky.

Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire)

157 minut, USA 2005, distribuce Warner Bros
režie: Mike Newell
produkce: David Heyman
scénář: Steve Kloves podle románu J. K. Rowlingové
kamera: Roger Pratt
hudba: Patrick Doyle
hrají: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron), Emma Watson (Hermiona), Robbie Coltrane (Hagrid),  Ralph Fiennes (Voldemort), Gary Oldman (Sirius Black), Alan Rickman (profesor Snape) a další.
Internetové stránky filmu:
www.ohnivypohar.cz

 

Právě se děje

Další zprávy