Potter zachraňuje tržby kin celého světa

RiK
28. 11. 2005 10:12
Los Angeles - Hranici 400 milionů dolarů překonal ve světových kinech za deset dní promítání čtvrtý film o dobrodružstvích čarodějnického učně Harryho Pottera.
Foto z filmu
Foto z filmu | Foto: Aktuálně.cz

Podle jeho distributora Warner Brothers zaplatili diváci za snímek Harry Potter a Ohnivý pohár již 408 milionů dolarů a skoro polovinu z toho v Severní Americe.
 
Mimo USA byl Harry Potter po dvou víkendech nejúspěšnější v Británii s tržbami 51,3 milionu dolarů a Německu (35,5 milionu). Nově byl uveden v Japonsku, kde utržil 14,3 milionu dolarů, Itálii (9,4 milionu) a Španělsku (osm milionů).

V Severní Americe si koupili diváci o víkendu vstupenky na Harryho Pottera za 54,9 milionu dolarů. Po deseti dnech promítání dosáhly americké a kanadské tržby 201,1 milionu dolarů, tedy nejvíce ze všech dosavadních filmů série podle knih Joanne Rowlingové. Studio Warner Brothers doufá, že Ohnivý pohár překoná na tomto trhu hranici 300 milionů dolarů.

Ve Spojených státech bylo volno již od čtvrtka kvůli Dni díkuvzdání. Filmové tržby za období od středečního večera do neděle dosáhly 218,3 milionu dolarů, což je nejvíce od rekordního roku 2000 (232,1 milionu dolarů). Podle odborníků to je výrazné povzbuzení pro filmový průmysl, který dosud letos zaznamenával pokles v tržbách oproti loňsku o osm procent.

V Severní Americe se na druhém místě žebříčku návštěvnosti udržel biografický film o zpěvákovi Johnnym Cashovi Walk the Line s 19,7 milionu dolarů. Po deseti dnech v kinech má na kontě již 54,7 milionu. Třetí byla o premiéře rodinná komedie s Dennisem Quaidem a Rene Russoovou Yours, Mine and Ours se 17,5 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy