George Lucas oslaví osmdesátiny v Cannes. Dostane cenu za Star Wars

ČTK ČTK
9. 4. 2024 21:32
Americký režisér George Lucas, tvůrce filmové ságy Star Wars a příběhů Indiana Jonese, na závěrečném večeru letošního ročníku festivalu v Cannes obdrží čestnou Zlatou palmu. Vytvořil svébytný svět, který přinesl radost mnoha divákům, zdůvodnili to pořadatelé přehlídky na francouzské Riviéře.
George Lucas na loňské premiéře pátého dílu Indiana Jonese.
George Lucas na loňské premiéře pátého dílu Indiana Jonese. | Foto: ČTK / AP

Zprávu přinesla agentura AFP. "Když v roce 1971 vybrali můj film THX-1138 k promítání na festivalu, byl jsem překvapený a nadšený. Od té doby jsem se do Cannes několikrát vrátil jako scenárista, režisér i producent," reagoval Lucas. "Je to velká pocta," poděkoval.

Američan dle francouzských organizátorů "vytvořil vlastní imaginární svět, jeho geografii, obyvatele, jazyky a hodnoty" podobně jako třeba J. R. R. Tolkien v případě Pána prstenů.

Lucas vymyslel Hvězdné války a sám natočil první epizodu z roku 1977. U dalších dvou filmů přenechal režii kolegům, sám byl znovu podepsaný pod druhou trilogií z let 1999 až 2005. Sedm let nato svou firmu Lucasfilm prodal společnosti The Walt Disney Company, která pak už bez jeho účasti v letech 2015 až 2019 vyrobila třetí trilogii Star Wars.

Pořadatelé akce vyzdvihují také producentské schopnosti umělce, jenž dále stvořil sérii o archeologovi Indianu Jonesovi. Lucas právě v zahajovací den festivalu, tedy 14. května, oslaví osmdesátiny. Letošní 77. ročník festivalu v Cannes pak potrvá do 25. května. Závěrečný večer s Lucasovou účastí bude přenášet francouzská televize.

Porotě letošního ročníku předsedá režisérka Greta Gerwig. Kompletní program pořadatelé teprve zveřejní, už je ale známo, že George Miller letos v Cannes uvede nový díl ságy Šílený Max nazvaný Furiosa a Kevin Costner přiveze první díl svého nového westernového eposu nazvaného Horizon, An American Saga. Spekuluje se také o možném příjezdu Francise Forda Coppoly, jenž čerstvě dokončil svůj velkolepý projekt Megalopolis, doplňuje server Variety.com.

Video: Poslední Star Wars končí epicky

"Děj je očekávatelný, mytologie ságy se nenaruší," shrnul poslední devátou epizodu Hvězdných válek z roku 2019 kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy