Cancel culture, pandemie a bitcoin. První trailer představuje návrat seriálu Futurama

Kultura Kultura
28. 6. 2023 15:24
Po deseti letech se vrací animovaný sci-fi seriál Futurama od tvůrců Simpsonových. Autoři Matt Groening a David X. Cohen uvedli dosud poslední, desátou řadu v roce 2013 ještě na klasických televizních obrazovkách. Tu jedenáctou příští měsíc představí už na streamovacích platformách.
Nová řada seriálu Futurama bude ve videotéce Disney+ k vidění od 24. července. | Video: Hulu

Češi novinku uvidí od 24. července ve videotéce Disney+, kde by se měl každý týden objevit nový díl. "V nových epizodách si každý najde něco," slíbili autoři serveru Variety.com.

Seriál se odehrává v 31. století na vesmírném korábu mezihvězdné doručovatelské firmy Planet Express. "Noví diváci pochopí rovnou a dlouholetí fanoušci ocení odhalení dekádu starých záhad včetně rozuzlení vztahu Frye a Leely, tajemného obsahu Nibblerova záchodku, tajné minulosti zlého Robo Santy i toho, kde skončili Kifovi a Amyini pulci," uvádí anotace.

Smolař, outsider a někdejší poslíček v pizzerii Fry zůstává ústřední postavou příběhu, jednooká mutantka Leela je jediným členem posádky lodi Planet Express. K dalším klíčovým aktérům Futuramy patří obhroublý robot Bender. "Zatímco probíhá pandemie, posádka zkoumá budoucnost vakcín, bitcoinů, cancel culture a TV streamingu," naznačují tvůrci.

V anglické verzi robota Bendera opět namluví John DiMaggio. Chvíli to přitom vypadalo, že ten se návratu Futuramy nezúčastní, neboť mu přišlo, že s kolegy dostane příliš málo zaplaceno. Napsal to na Twitteru. Nakonec se ale DiMaggio s producenty dohodl, objasňuje server Digitalspy.com.

První čtyři řady seriálu vysílala televize Fox v letech 1999 až 2003, později se Futurama vrátila prostřednictvím čtyř filmů určených přímo pro nosiče DVD. Následně příběh pokračoval v televizi Comedy Central do roku 2013. Tehdy Futurama zdánlivě nadobro skončila.

Seriál je podle kritiků bláznivější než Simpsonovi a cílí mimo jiné na fanoušky popkultury. "Na chybách a nedostatcích postav ze Simpsonových ukazují autoři slabosti současného člověka. Ve Futuramě nedostatky současného světa ilustrují na nedostatcích života budoucnosti," napsalo Aktuálně.cz, podle nějž tvůrci s gustem ironizují technický pokrok nebo svět konzumu a citují scény z aktuálních filmů či televizních seriálů. To bude platit také o novince, v traileru například postavy utíkají před písečným červem jako z nedávného velkofilmu Duna.

Futurama dosud proměnila šest ze 14 nominací na ceny Emmy. V Česku ji jako první vysílala televize Prima Cool v roce 2009, kdy hrdiny namluvili Jan Dolanský, Martin Stránský nebo Bohdan Tůma.

Video: Platit by měli i lidé, co nemají televizi, říká nový šéf ČT

Podle nového ředitele Jana Součka by Česká televize neměla vyrábět detektivky typu Místo činu. Řekl to v pořadu Spotlight. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy