Frankfurtský veletrh míří na instagramovou generaci. Spisovatelé jsou popové hvězdy, tvrdí pořadatel

Hana Slívová ČTK AFP, Hana Slívová, ČTK
9. 10. 2017 16:12
Mezi největší hvězdy letošního knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, který začíná 11. října, jsou Margaret Atwoodová, Dan Brown či Nicholas Sparks. Veletrh by rád zaujal i mladou instagramovou generaci, s hvězdami proto chystá řadu "živých" akcí. Veletrh se nevyhne ani politice. Francouzský pavilon otevřou kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron a diskutovat se bude i o svobodě slova v Turecku.
Spisovatel Dan Brown, host frankfurtského veletrhu.
Spisovatel Dan Brown, host frankfurtského veletrhu.

Letošní knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, nejstarší přehlídka svého druhu na světě, přivítá 7000 vystavovatelů z více než stovky zemí.

Hlavním hostem je letos francouzská literatura. Hvězdné hosty Margaret Atwoodovou či Michela Houellebecqa tak ze začátku zastíní francouzský prezident Emmanuel Macron a německé kancléřka Angela Merkelová. Ti na důkaz politické spolupráce otevřou francouzský pavilon. 

Po loňské exkurzi do světa nových technologií a jejich využití mezi knižními profesionály se veletrh vrací ke kořenům a soustředí se na spisovatele a jejich čtenáře. A také na to, jak přilákat pozornost mladé generace. 

"Lidé se chtějí s autory potkat. Kniha žije víc než kdykoliv jindy. Spisovatel je dnes něco jako popová hvězda," míní tisková mluvčí veletrhu Katja Boehneová s tím, že pětidenní přehlídku podle propočtů navštíví přes 270 tisíc návštěvníků.

Musíme to zatraktivnit

Spisovatelka Margaret Atwoodová, již někteří jmenovali jako kandidátku na letošní Nobelovu cenu za literaturu, dostane za své dílo tamní cenu.

Česká republika ve Frankfurtu: Underground a Charta 77

  • Českou republiku na festivalu zastoupí literární historik Martin Putna, spisovatelé Jáchym Topol a Eugen Brikcius nebo překladatel undergroundových textů Martin Machovec.
  • Národní stánek letos zajišťuje Moravská zemská knihovna v Brně a jeho hlavním tématem bude Charta 77 a český underground
  • Stánek na ploše 120 metrů čtverečních představí také nejnovější produkci dvacítky vybraných českých nakladatelů. Mezi vystavovanými knihami bude i Jezero od Bianky Bellové, která vyhrála cenu Magnesia Litera 2017 v kategorii Kniha roku.
  • Kulturní program na českém stánku začne v pátek 13. října. Následující den se uskuteční diskuse s českými představiteli.

Návštěvníci se mohou těšit také na amerického spisovatele Nicholase Sparkse, jenž je autorem knih Zápisník jedné lásky (The Notebook) a Vzkaz v lahvi (Message In a Bottle). 

Kromě v Česku oblíbeného Houellebecqa dorazí i autor thrillerů s historickou zápletkou Ken Follett, irská spisovatelka Cecelia Ahernová a Paula Hawkinsová, již proslavil bestseller Dívka ve vlaku. 

V neděli se fanouškům ukáže autor slavné Šifry mistra Leonarda Dan Brown, jenž představí svůj nový thriller Origin. Lístky na setkání s Brownem stojí 24 eur (přes 620 korun). Zájem o ně měly téměř dvě tisícovky lidí. "Něco podobného dříve nepřipadalo v úvahu. Ale časy se mění. I my musíme náš obor zatraktivnit," vysvětluje ředitel veletrhu Juergen Boos.

Kromě účasti Angely Merkelové a Emmanuela Macrona se politika odrazí i v podpoře svobody slova v Turecku. Can Dündar, bývalý šéfredaktor opozičního tureckého listu Cumhuriyet, promluví o psaní v exilu a podporovatelé vězněného korespondenta deníku Die Zeit Denize Yucela zase rozbalí banner s nápisem #FreeDenitz.

 

Právě se děje

Další zprávy