Zkrocená hora potvrzuje roli favorita

ČTK, BBC
10. 1. 2006 16:00
Los Angeles - Zkrocená hora potvrdila postavení favorita před Oscary. Zároveň už vyvolalo její téma spor.
Foto z filmu Zkrocená hora
Foto z filmu Zkrocená hora | Foto: Bioscop

V pondělí snímek dostal v Los Angeles tři ocenění Critics' Choice Award, které uděluje Asociace filmových kritiků v rozhlase a v televizi (BFCA). Kritici dali Zkrocené hoře tři ceny: za nejlepší film, Angu Leeovi pro nejlepšího režiséra a Michelle Williamsové za nejlepší vedlejší herecký výkon.

Dvě ceny získal od BFCA film o rasismu v Americe Crash. Kritici ocenili celý herecký soubor filmu a Paula Haggise a Bobbyho Moreska za scénář. Nejlepším hercem byl vyhlášen Philip Seymour Hoffman za roli v životopisném filmu o slavném americkém spisovateli Capote. Nejlepší ženský herecký výkon podala podle BFCA Reese Witherspoonová ve filmu Walk the Line, ve kterém hrála manželku Johnnyho Cashe, rovněž zpěvačku June Carterovou Cashovou.

BFCA, která má na 200 amerických a kanadských členů působících v rozhlase, televizi a v internetových médiích, tvrdí, že je největší asociací filmových kritiků v severní Americe.

Zkrocenou horu vyhlásilo za film roku již několik sdružení kritiků v New Yorku a Los Angeles. Snímek je nominován také na sedm Zlatých globů, které budou vyhlášeny v pondělí příští týden. Nominace na Oscara budou oznámeny 31. ledna a ceny budou vyhlášeny při slavnostní ceremonii 5. března.

V posledních letech se obvykle shodovala s Americkou filmovou akademií v názoru na nejlepší film i režiséra. Výjimkou byl loňský rok, kdy vyhlásila nejlepším filmem Bokovku a režisérem Martina Scorseseho. Oscary nakonec získal snímek Million Dollar Baby a jeho režisér Clint Eastwood.

Kromě rostoucích šancí na prestižní ceny se však snímek Zkrocená hora - s čím dál častěji používaným přídomkem homosexuální romance - stal i předmětem sporu. Multiplex v Salt Lake City, který vlastní významný představitel mormonů, ho stáhl z programu hodinu před promítáním. Lze předpokládat že s blížícími Oscary se tento spor ještě vyhrotí. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy