Los Angeles už očekává Zlaté globy

Irena Hejdová a ČTK
16. 1. 2006 14:30
Los Angeles - Vyhraje prestižní filmové klání očekávaný favorit Zkrocená hora ? Nebo se dostane i na životopisný film Capote ?

Zkrocená hora se stala favoritem díky vítězství v řadě hlasování oborových hollywoodských sdružení. Na Zlaté globy je nominována v sedmi kategoriích včetně těch nejdůležitějších (nejlepší dramatický snímek, režie, scénář, mužský herecký výkon).

Film Anga Leeho o skrývané homosexuální lásce dvou amerických kovbojů má kontroverzní téma, přesto plní americké kinosály i na konzervativnějším americkém jihu a Středozápadě. Zámořský tisk se více méně shoduje, že film nejvíce zaujme porotce v soutěžích o Zlaté globy i Oscary. Jeho úspěch prý může znamenat příchod tolerantnějších časů ke snímkům s homosexuální tematikou.

A kdo dál

Nevtíravá romance, která začíná v roce 1963 na horských pláních ve Wyomingu, do českých kin vstoupí 2. března; ve stejný den jako další favoriti dnešního klání, Good Night, and Good Luck či životopisný film Capote, který minulý víkend Zkrocenou horu porazil v hlasování americké Národní společnosti filmových kritiků.

Zkrocená hora
Zkrocená hora | Foto: Bioscop

Zlaté globy se udělují celkem v 13 filmových a 11 televizních kategoriích. Za hlavní jsou považovány kategorie nejlepší drama a nejlepší komedie či muzikál. Mezi dramaty jsou kromě Zkrocené hory navrženy na nejvyšší cenu Cronenbergovy Dějiny násilí, thriller Nepohodlný, nový Match Point Woodyho Allena a zmíněný Good Night, and Good Luck o americkém televizním novináři Edwardu Morrowovi, pod nímž je jako režisér podepsán George Clooney.

Mezi komediálními a hudebními filmy se v hlavní kategorii utkají životopisný snímek o Johnnym Cashovi Walk the Line, dále Show začíná Stephena Frearse,  Pýcha a předsudek, muzikál Producenti a snímek Oliheň a velryba. Ať dopadnou výsledky jakkoli, už teď lze říci, že letošek je vítězstvím nezávislých snímků. Například v kategorii nejlepší drama mají všechny tituly rozpočet nižší než 30 milionů dolarů.

Mezi zahraničními filmy nominovanými na Zlatý globus letos není žádný český ani slovenský snímek. Původně navržené Štěstí Bohdana Slámy se do závěrečné pětice neprobojovalo.

Pýcha a předsudek
Pýcha a předsudek | Foto: Dny evropského filmu

Jemné připomenutí

Zlaté globy udělí Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu - sdružení zhruba 80 kritiků na volné noze píšících pro vesměs neznámé časopisy - už potřiašedesáté. Ačkoli Hollywood neřadí tuto asociaci mezi nejuznávanější poroty, patří večer v hotelu Beverly Hilton k nejlepším filmovým party v Los Angeles a Zlaté globy k nejprestižnějším oceněním, která předznamenávají blížící se vrchol filmové sezony.

Volba se totiž stala v Hollywoodu tradičním ukazatelem úspěšnosti oceněných filmů na oscarovém ceremoniálu. Zisk Glóbu roztočí mediální spirálu veřejného zájmu a "připomene" vítězné snímky i členům oscarové akademie, kterým je často vyčítána zkostnatělost a nekompetence - protože prý na rozdíl od kritiků mnozí většinu filmů ani neviděli.

plakát k filmu Capote
plakát k filmu Capote | Foto: Aktuálně.cz

Novinářům je pro změnu vyčítána úplatnost, ale studia každopádně berou Glóby velmi vážně. Nejen proto, že dávají členům filmové akademie přinejmenším příležitost k přehodnocení jejich návrhů. Už jen nálepka "nominováno na Zlatý glóbus" přitahuje do kin diváky a později pomáhá i na video a DVD trhu. Což znamená dodatečné příjmy v desítkách milionů dolarů.

A tak filmová studia po půstu, kdy se na plátnech objevovala spíš béčková produkce, vytáhla trumfy v podobě předpokládaných trháků. "Načasování je mimořádně důležité," říká jeden z mnoha oscarových stratégů v Hollywoodu.

Nominace na ceny americké Akademie filmových umění a věd budou oznámeny za dva týdny. Vítězové převezmou sošky Oscarů při ceremonii konané 5. března.

Zlaté globy se udělují dnes večer v 20 hodin amerického času (v noci na zítřek středoevropského času). Ceny předají v televizním přenosu Leonardo DiCaprio, Harrison Ford, Jamie Foxx, Natalie Portmanová či Emma Thompsonová. O výsledcích vás budeme na Aktuálně informovat.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy