Zabití bin Ládina uvidí Američané ve dvou verzích

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 10. 2012 11:47
Code Name: Geronimo stihne premiéru ještě před volbami

Los Angeles - K americkým divákům se dostane první filmové zpracování loňské likvidace šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Hraný thriller Code Name: Geronimo (nebo také Seal Team Six: The Raid on Osama bin Laden) uvede televizní kanál National Geographic v neděli 4. listopadu. Podle agentury AP by film mohl mít vliv i na americké prezidentské volby, které se konají dva dny po jeho uvedení.

Druhý hraný snímek o úspěšné akci Navy Seals od režisérky Kathryn Bigolowové s titulem Zero Dark Thirty se v kinech objeví 19. prosince.

National Geographic uvedl, že snímek Code Name: Geronimo před uvedením viděli experti, mimo jiné historici a bývalí členové zvláštních jednotek Seal. "Některé aspekty byly z tvůrčích důvodů dramatizovány, jádro příběhu ale přesně ukazuje události, které ukončily nejdelší štvanici v americké historii," napsal televizní kanál v tiskové zprávě.

Uvedení snímku přichází krátce před americkými volbami. Podle AP se tak vynořily spekulace, zda nemůže film na poslední chvíli zasáhnout i do klání o Bílý dům. Za snímkem totiž stojí producent Harvey Weinstein, který patří mezi sponzory kampaně prezidenta Baracka Obamy za znovuzvolení. Likvidace bin Ládina patří mezi Obamovy nejvýraznější zahraniční úspěchy.

National Geographic ale odmítá, že by načasování filmu bylo politicky motivováno. Kanál prý snímek vybral jako silný začátek podzimní sezony.

Zero Dark Thirty až v prosinci

Producenti filmu ale tlačili na jeho co nejčasnější uvedení. Chtěli totiž, aby ho diváci viděli dřív než konkurenční snímek Zero Dark Thirty režisérky Kathryn Bigelowové, který zaznamenává stejné události. Film Bigelowové půjde do amerických kin 19. prosince.

Právě Bigelowové film způsobil poprask v táboře republikánů. Podle některých informací se štáb měl dostat do záznamů elitní jednotky a dokonce měl mít možnost navštívit zařízení neznámého názvu, jenž koloval v záznamech CIA, a podívat se na kopii bydliště Usámy bin Ládina. 
 
Peter King, předseda kongresové komise pro domácí bezpečnost za Republikánskou stranu to označil za skandální. „Pokud bylo to zařízení tak tajné, že veřejnost nemohla znát ani jeho jméno, proč by měla Obamova administrativa dovolit filmařům se tam procházet?" ptal se kongresman. Opozice tak naznačila, že prezident Obama si díky podobným medializacím chce zvýšit pravděpodobnost znovuzvolení.

Bin Ládina zlikvidovalo americké komando loni v květnu v jeho vile v pákistánském Abbottábádu. Podrobnosti o operaci se už objevily v knize No Easy Day (Nelehký den), kterou napsal jeden ze členů komanda Matt Bissonnette a která vyšla v září. Další knižní zpracování se na pultech objeví v polovině října. Kniha novináře Marka Bowdena The Finish (Konec) při popisu událostí v Abbottábádu vychází z rozhovorů s vedoucími představiteli americké administrativy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy