Film o zabití Usámy bin Ládina má trailer. Podívejte se

Kultura Kultura
8. 8. 2012 18:29
Zero Dark Thirty se v kinech objeví 19. prosince
Foto: Reuters

Praha - Na internetu se objevilo video a fotografie k chystanému filmu Zero Dark Thirty režisérky Kathryn Bigelowové. Jeho děj bude rekonstruovat zabití Usámy bin Ládina, vůdce Al-Kaidy, příslušníky speciálních amerických jednotek Navy Seals v Pákistánu. K události došlo 2. května minulého roku.

Režisérka plánovala natočit snímek o honu na bin Ládina ještě před teroristovou smrtí. V minulosti byl chystaný projekt označován jako Kill Bin Laden, nebo Hunt. Skutečný název hotového díla je podle slov Bigelowové vojenským termínem. „Označuje to třicet minut po půlnoci a také se to vztahuje k temnotě a tajemství, které obklopovaly desetiletí dlouhou misi," sdělila v nedávném rozhovoru. Kathryn Bigelowová je známa především díky válečnému dramatu Smrt čeká všude z roku 2008.

Foto: Aktuálně.cz

Už od začátku bylo natáčení spojeno s politickou kontroverzí. Opoziční republikáni vyčítali vládě prezidenta Obamy, že se s natáčecím týmem podělila o tajné informace související s provedenou akcí. Zároveň se obávali, že s původní říjnovou premiérou by film mohl zapůsobit jako propaganda současné hlavy státu v listopadových prezidentských volbách. Společnost Sony proto distribuci posunula.

Natáčení probíhalo v Indii, kde údajně někteří pravicoví aktivisté protestovali proti tomu, že jejich země se má stát filmovým Pákistánem.

Hlavní role budou v dramatu představovat Joel Edgerton, Jessica Chastain, Edgar Ramirez, Mark Strong, Kyle Chandler, Nash Edgerton, Jennifer Ehle, Herold Perrineau a Frank Grillo.

Scénárista Mark Boal je potěšen možností vyprávět tento příběh nedávné historie. „Jsem fascinován lidmi, kteří zasvětili život skutečně složitým a nebezpečným věcem pro větší dobro," prohlásil nedávno v rozhovoru pro Entertainment Weekly. Nařčení z politického podtextu snímku odmítá. „Ve filmu prostě není politická agenda. Tečka. Hodně lidí bude překvapeno, až to zhlédnou. Například prezident ve filmu vůbec není."  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy