Za zpěvu a tance nominuje Český lev pět filmů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 2. 2011 10:18
Soutěž zavedla novou cenu pro studentské filmy
Jan Budař se Ivy Kubelkové na pódiu ptal, jestli ji Petr Vachler k vegetariánství nutil. Prý nikoliv.
Jan Budař se Ivy Kubelkové na pódiu ptal, jestli ji Petr Vachler k vegetariánství nutil. Prý nikoliv. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - V pražském kině Lucerna budou v sobotu v přímém přenosu České televize vyhlášeny nominace na ceny Český lev za rok. Členové České filmové a televizní akademie vybírali z jedenadvaceti hraných snímků a 15 dokumentů .

Výroční trofeje, které jsou čím dál častěji kritizovány pro výběr vítězů i podobu ceremoniálů, se v 18. ročníku vrací k širším nominacím pěti filmů v každé ze soutěžních kategorií. Teprve ve druhém kole budou z pěti nominovaných titulů vybrány tři, které pak půjdou do finále.

Akademici vybírali z jedenadvaceti celovečerních snímků a 15 dokumentů. Favority jsou prý Habermannův mlýn, Kuky se vrací, Největší z Čechů, Občanský průkaz, Pouta a Přežít svůj život.

Režisér a výkonný ředitel pořádající České filmové a televizní akademie Petr Vachler vysvětluje zvýšený počet nominací tím, že chtějí ukázat širší vkus akademiků, udělat soutěž pestřejší a propagovat víc kvalitních filmů.

Vyšší poččet nominací fungoval už v první půli 90. let. Na nominačním večeru aldemie představí širší výběr; na hlavním večeru, který se bude konat 5. března ve Velkém sále Lucerny, pak oznámí tři nejlepší a vzápětí vyhlásí vítěze.

Foto: Aktuálně.cz, Bontonfilm

Moderátory nadcházejícího nominačního večera jsou Jakub Žáček a Marek Daniel; letošní rok Českých lvů prý bude dramaturgicky ve znamení hudby a tance. Na nominacích se objeví "herci, kteří zpívají, na hlavním večeru pěvecké hvězdy, které občas vystupují na filmovém plátně".

Moderátorem březnového vyhlášení vítězů bude čtyřnásobný držitel Lvů - herec, scenárista, zpěvák a muzikant Jan Budař, který loni uváděl večer nominační. Vachler si přizve i držitele Českého lva Marka Najbrta.

Čtěte také:
Ceny české filmové kritiky zatím nenabízejí alternativu
Pouta získala pět nových cen české filmové kritiky
Čeští filmoví kritici založili své vlastní ceny
České filmy jsou jako Kuky: vrací se na stejné místo
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

Letošní novinkou je cena Magnesie pro nejlepší studentský snímek dotovaná částkou 100 000 korun; i ta bude vyhlášena na sobotním nominačním večeru. Do nultého ročníku mohlo snímky přihlásit sedm filmových škol a čtyři studentské festivaly.

Jediným kritériem je, aby šlo o nekomerční dílo. Ořevažovaly hrané krátkometrážní snímky. Desetičlenná porota nominovala pět titulů do druhého kola: Graffitiger režiséra Libora Pixy, Občan Kopas Vojtěcha Moravce, People involved Jana Těšitele, Příznaky Tomasze Wińskiho a Půlnoc Kláry Tasovské.

Záběr z filmu Pouta
Záběr z filmu Pouta | Foto: Kultura

Na nominačním večeru bude tradičně předán také Lev v kategorii nejlepší zahraniční film (naději mají Bílá stuha, Imaginárium dr. Parnasse, Muž ve stínu, Počátek a Seriózní muž) a hlavně ceny filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film a dokument.

Složení hlasujících, jichž je nyní 45, se však pozměnilo vzhledem k tomu, že už byly předány nově založené ceny filmové kritiky. Do nominací recenzentů se dostaly snímky Kuky se vrací, Největší z Čechů, Občanský průkaz, Pouta a Přežít svůj život. V žánru dokumentu pak Český mír, Drnovické catenaccio, Katka, Medvědí ostrovy a Nesvatbov.

Jedním z impulzů pro založení Cen české filmové kritiky byla právě tristní podoba posledních ročníků Českých lvů. Vypadalo to, jako by se hlasující akademici (filmoví a televizní profesionálové) vůbec nedívali na filmy svých kolegů a mechanicky udělovali ceny jen určitému typu filmů a vždy velmi omezenému počtu snímků - a to způsobem, který nebylo možné omluvit ani vysvětlit ani tím, že se v Česku příliš výjimečných děl netočí.

 

Právě se děje

Další zprávy