Král neurotiků a intelektuálů slaví 80 let. Woody Allen denně psával až 50 vtipů pro jiné komiky

Tomáš Stejskal Kultura Tomáš Stejskal, Kultura
1. 12. 2015 7:18
Ve svých filmech si "střílí" z pseudointelektuálů či přemíry psychoanalýzy a fanoušci jej milují. Woody Allen, známý newyorský patriot, se chtěl stát uznávaným dramatikem nebo jazzmanem, slávu si ale získal jako filmový režisér, scenárista a herec. Dnes slaví 80. narozeniny.
Foto: Reuters

Česká stopa: Žantovský a jazz

„Jeho vystoupení byla sledem komických absurdit, nikoli však sesbíraných ze všech koutů světa, nýbrž protínajících se většinou s katastrofálními důsledky v osobě Woodyho samotného,“ charakterizuje kouzlo Allenových raných výstupů ve své monografii překladatel, publicista, politik a diplomat Michael Žantovský.

„Právě tento osobní akcent dodává půvab takovým non sequitur, jako jsou například: Měl jsem psa, který koktal. Všecky kočky se mu smály a on na ně dělal ha-ha-ha-haf.. .Vždycky chudák celej zrudnul."

Kniha nazvaná prostě Woody Allen vyšla už v roce 1990, Žantovský patřil spolu s Danou Hábovou k dvorním překladatelům Woodyho literárního díla. V Praze se „renesanční tvůrce“ Allen představil v roce 2008 jako jazzový klarinetista. Prý nehraje dobře, o to však raději. Před koncertem v Kongresovém centru ho tehdy přijal i milovník jazzu Václav Klaus.

Překladatelka Hábová dnes uvede narozeninovou projekci Annie Hallové v pražském kině Aero, kterou odstartuje přehlídka 11 Allenových filmů. Večer dojde i ke křtu knihy Filmový génius Woody Allen a ke společné fotce, jíž budou diváci moci na dálku slavnému tvůrci popřát.

 

Právě se děje

Další zprávy