Všechno bude, možná i Oscar. Český film usiluje o prestižní americkou cenu

Kultura Kultura
13. 9. 2018 12:17
Do boje o Oscara letos Česká filmová a televizní akademie vysílá snímek Všechno bude. Jeho slovinský režisér Olmo Omerzu dlouhodobě působí v Česku.
Film Všechno bude od minulého čtvrtka promítají kina. | Video: CinemArt

O americkou cenu Oscar bude za Českou republiku letos usilovat film Všechno bude, jejž jako své třetí celovečerní dílo natočil slovinský absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu. Ve čtvrtek po poledni to oznámila Česká filmová a televizní akademie, která jinak uděluje vlastní ceny Český lev.

Porotci v první polovině tohoto měsíce vybírali z 21 hraných a dokumentárních českých filmů, které přihlásili jejich producenti - v případě titulu Všechno bude to byl Jiří Konečný.

Akademie charakterizuje vybraný snímek jako "road movie o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě".

Film vypráví o dvou chlapcích, kterým ještě nebylo patnáct. Společně se v ukradeném autě vydávají na cestu přes republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít.

"Všechno bude je snímek se sociálním podtextem, ale neprozrazuje nic z minulosti či zázemí dětských hrdinů. Stojí na hraně mezi vyobrazením světa chlapeckých toulek plných přirozeně komických situací a vážnější výpovědí o tom, jak nás formuje prostředí, ve kterém žijeme," napsal o filmu kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal.

Podle něj je Omerzu jedním z nejtalentovanějších zdejších režisérů a Všechno bude jeho dosud nejdiváčtějším dílem.

Film Všechno bude získal cenu za režii na letošním karlovarském festivalu, kde měl premiéru. Od minulého čtvrtka jej promítají kina po celé republice.

Režisér Olmo Omerzu se narodil ve slovinské Lublani, už jako třináctiletý natočil svůj první krátký film. Začátkem tisíciletí odešel studovat do Česka, kde od té doby působí. Absolvoval pražskou FAMU a roku 2012 debutoval dramatem Příliš mladá noc, za něž byl na Cenách české filmové kritiky označen za objev roku.

Roku 2015 Omerzu zaznamenal úspěch s celovečerním titulem Rodinný film, který mu vynesl dvě Ceny české filmové kritiky a tři nominace na Českého lva.

Užší nominace na Oscary budou vyhlášeny 22. ledna 2019. Slavnostní ceremoniál se pak uskuteční 24. února v Los Angeles.

Snímkem Všechno bude navazuje režisér Olmo Omerzu na tradici dětských filmů točených v Československu v 70. a 80. letech, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy