VIDEO: Připomeňte si oscarové favority

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 2. 2008 9:00
Trailery k filmům, které akademiky nejvíc zaujaly

Praha - Sestava favoritů letos nabízí opravdu výjimečné snímky. Nejčastěji v souvislosti s nedělním udílením osmdesátých Oscarů zní dvě jména.

Po osmi nominacích získala Tahle země není pro starý bratří Coenů a Až na krev Paula Thomase Andersona.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
UDÍLENÍ:
And the Oscar goes to... Markéta Irglová?
PODOBA VEČERA: Jak předvídá šance Once Hřebejk?
PROGNÓZA: Oscary Amerika zkoumá sebe samu
SPECIÁL: Filmové ceny 2008. Zvolte držitele Oscarů

Krom toho, že jde o velmi povedené adaptace, snímky spojuje i drsná tématika a strhující herecké výkony - Javiera Bardema, Joshe Brolina a Tommyho Lee Jonese u Coenů či Daniela Day-Lewise v Až na krev.

Adaptací je i britské drama Pokání s Keirou Knightley, které spolu s právnickým thrillerem Michael Clayton ukořistilo sedm nominací.

Pět připadlo animovanému Ratatouille, čtyři komedii Juno a francouzskému Skafandr a motýl.

Po třech nominacích má pět zástupců lehčích žánrů:  Bourneovo ultimátum, Kouzelná romance, Edith Piaf, Sweeney Todd a Transformers. A bez šancí není - byť s jedinou nominací - i irský muzikál Once s Markétou Irglovou v hlavní roli.

Až na krev - Syrové drama podle románu Uptona Sinclaira Petrolej posbíralo osm nominací, za excelentní je považován zejména výkon Daniela Day-Lewise v hlavní roli ropařského magnáta. Film Paula Thomase Andersona se vrací do éry počátku obchodování s "černým zlatem".
Tahle země není pro starý - I adaptace románu Cormaca McCarthyho posbírala osm nominací. Joel a Ethan Coenovi tak mají šanci získat prvního režijního Oscara své kariéry,  Javier Bardem si brousí zuby na zisk sošky za ztvárnění psychopatického vrahouna Antona Chigurha.
Pokání - Sedm nominací uchvátilo Pokání. Opět adaptace, tentokrát ceněného románu britského prozaika Iana McEwana. S Keirou Knightley v hlavní roli dívky zmítané osudem za svou náhle propuknuvší vášeň. Knightleyové ale nominace nepřipadla, zato je nominována mladičká Saoirse Ronan za roli její sestry Briony.
Michael Clayton - Ve vynikajícím dramatu z právnického prostředí exceluje taktéž nominovaný George Clooney v titulní roli muže, který má za úkol zametat pod koberec špinavé praktiky svých klientů. Co se stane, když se jednoho dne vzbouří? Michaelu Claytonovi připadlo sedm nominací.
Ratatouille - Rozverný animovaný trhák je s pěti nominacemi považovaný mnohými kritiky za vůbec nejzábavnější film loňského roku - vypráví o kuchařské dvojici kuchtíka a krysy Remyho. Tihle dva se rozhodnou ovládnout jednu pařížskou restauraci a přesvědčit i slovutného kritika Antona Ega, že krysy umí vařit i pro nejnáročnější gurmety.
Skafandr a motýl - Se čtyřmi nominacemi vstupuje do klání skvostné francouzské drama, adaptace knihy, kterou podle vlastního skutečného příběhu napsal šéfredaktor francouzské Elle. Ten po cévní mozkové příhodě ochrnul, ze skafandrového krunýře svého těla se dokázal vymanit jen prostřednictvím motýla své fantazie
Juno - Těhotenská komedie Jasona Reitmana má čtyři nominace za příběh dospívající dívky, která otěhotní hned po prvním sexuálním zážitku. Náhlý vpád do dospělosti ji přinutí začít hledat vhodný pár rodičů, kteří by její ještě nenarozené dítě adoptovali. V hlavní roli loňská návštěšvnice karlovarského festivalu Ellen Page.
Sweeney Todd - Temný muzikál Tima Burtona s Johnnym Deppem v hlavní roli břitvorukého holičského génia sžíraného svou touhou po pomstě. Tři nominace, z nich jedna pro Johnnyho Deppa, který má tak konečně šanci získat prvního Oscara své kariéry. Za Sweeneyho Todda by si ho rozhodně zasloužil.
Edith Piaf - Životopisný snímek Olivera Dahana se skvostnou Marion Cottilardovou v roli slavné francouzské šansoniérky, jejíž život byl plný vzestupů i pádů, lásek i protivenství a zejména skvělé hudby. Nominaci má i Cottilardová, celkem má snímek tři nominace
Once - Co lze napsat o irském nezávislém muzikálu, který vynesl na výsluní pianistku z Valašského Meziříčí Markétu Irglovou. Snad jen to, že má sice jen jednu nominace za nejlepší píseň, přesto je o něm v Česku z oscarových favoritů nejvíc slyšet.
 

Právě se děje

Další zprávy