Letošními Oscary Amerika zpytuje sama sebe

Kamil Fila Kamil Fila
24. 2. 2008 17:15
Favority jsou málo hvězdné a často nelíbivé snímky.

Praha - Podíváme-li se na některé minulé ročníky Oscarů a vítěze typu Titanic, Zamilovaný Shakespeare, Anglický pacient, Gladiátor, Pán prstenů nebo Čistá duše, vyhlíží letošní přehlídka nominovaných filmů lehce nezvykle.

Nepříliš nákladné, komerčně nepříliš úspěšné, málo hvězdné a často nelíbivé snímky o outsiderech, v nichž se kladou nepříjemné otázky, na jakých hodnotách stojí Amerika.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Jak předvídá šance Once Jan Hřebejk?
Speciál: Filmové ceny 2008. Zvolte držitele Oscarů

Je to paradoxní: americké Oscary nejsou považovány za ocenění, které by ukazovalo na poslední trendy v umění; dokonce je spíš naopak bráno jako prapor konzervativismu.

Letošní Oscary ale ukazují něco zcela jiného: ať už vyhraje kdokoli, přínosem je vůbec to, co vše se dostalo do nominací.

Vyšší spravedlnost

Největším favoritem na zisk Oscara za nejlepší film je podle bookmakerů černý, pomalý a brutální thriller bratří Coenů Tahle země není pro starý,  který má kurs 1:3.

Poněkud ironické je, že mezi jinými oscarovými hity jsou dosavadní tržby Téhle země necelých 60 milionů dolarů zjevně podprůměrné, ale pro Coeny jde o největší úspěch jejich dosavadní plodné kariéry nezávislých filmařů točících pro relativně úzké publikum.

Tahle země není pro starý
Tahle země není pro starý | Foto: Bontonfilm

Druhým hlavním favoritem (1:4) je historické petrolejářské drama Paula Thomase Andersona Až na krev. Právě on si s Coeny podle předpokladů rozdělí Oscary za nejlepší film (tedy produkci) a režii.

Algoritmus přepočítávání hlasů sice neumožňuje akademikům příliš kalkulovat, ale nebývá neobvyklé, že často zavládne jakási vyšší spravedlnost, která neumožní jednomu snímku pobrat vše.

Překvapením by každopádně bylo, kdyby nezískal Oscara  Daniel Day-Lewis, představitel hlavní role z filmu Až na krev. Kreace posedlého self-mademana, kterého celoživotní dřina promění v monstrum, něco takového se na plátnech nevídá každý rok.

Konkurenci má snad jedině Viggu Mortensenovi, který se převtělil do ruského mafiána v gangsterce Východní přísliby.

Daniel-Day Lewis v Až na krev
Daniel-Day Lewis v Až na krev | Foto: Aktuálně.cz

Johny Depp coby ďábelský holič Sweeney Todd nejspíš přijde zkrátka, George Clooney je zase v advokátním dramatu Michael Clayton výborný, ale "pouze" civilní  a Tommy Lee Jones v dramatu In the Valley of Elah spíš do počtu.

Rok kultovních figur…

Favoriti jsou zřejmí i v kategorii Nejlepší herec a herečka ve vedlejší roli. V první se utkají Javier Bardem z Tahle země není pro starý a Philip Seymour Hoffman ze Soukromé války pana Wilsona. Jejich role jsou naprosto nezapomenutelné a nezaměnitelné a obě postavy vstoupí do pantheonu kultovních figur.

Mezi herečkami ve vedlejší roli bude zajímavé sledovat, zda se Akademie přikloní ke hvězdné, ale k nepoznání zamaskované Cate Blanchettové, která v životopisném snímku zahrála v jedné etapě Boba Dylana, či k třináctileté Saoirse Ronanové, jež v Pokání zvládla jednu z nejlepších dětských rolí za poslední roky.

Drama nervů se odehraje v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli. Tady mají šanci víceméně všechny nominované, nejsledovanější bude zřejmě dvacetiletá Ellen Page, která ztvárnila těhotnou šestnáctiletou školačku Juno ve stejnojmenné komedii.

Ellen Pageová v Juno
Ellen Pageová v Juno | Foto: Aktuálně.cz

Velké šance má ale i veteránka Julie Christieové v dramatu Daleko od ní - za roli ženy stižené Alzheimerovou chorobou. Podobná témata na Akademii zabírají.

… i scénářů a kamery

Výjimečně kvalitní jsou scénáře. Coenové a Anderson vycházejí z knižních adaptací, Pokání je rovněž přepisem slavného románu. Tito tři spolu budou soutěžit v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář.

Mezi scénáři napsanými pro film září především debutantka Diablo Codyová za inteligentní a roztomilou Juno, vedle ní je scenáristickou hvězdou hlavně Tony Gilroy za Michaela Claytona.

Už dlouho nebyla tak silně obsazená ani kategorie Kamera. Roger Deakins má dokonce dvojí šanci: za Coeny a za zádumčivý western Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem.

Markéta Irglová ve Once
Markéta Irglová ve Once | Foto: Aktuálně.cz

Dále je tu Pokání (Seamus McGarvey),  Až na krev (Robert Elswit) a Skafandr a motýl (Janusz Kaminski). Zvláště poslední snímek je na kameře vysloveně založen ukazuje svět vnímaný okem ochrnutého člověka.

Pro Českou republiku bude pochopitelně nejsledovanější kategorií Nejlepší původní píseň, kde je mezi nominovanými Češka Markéta Irglová s irským písničkářem Glenem Hansardem za skladbu Falling Slowly z filmu Once. Všichni tuzemští publicisté se jejich vítězství obávají, protože potom by o nich museli psát další desítky článků.

Zahraniční velkoprojekce

Žádné zastoupení ale Česko nemá v kategorii Nejlepší zahraniční film. Zde se oproti odvážně natočeným americkým filmům uplatňují hlavně okázalé a uhlazené velkoprodukce, dějově často politicky korektně zasazené do různých válečných konfliktů.

Vítězství v této kategorii bude mít vskutku prestižní význam pro nominované země, kinematografie jako umění na tom nijak nezíská.

 

Právě se děje

Další zprávy