And the Oscar goes to... Markéta Irglová? USA souhlasí

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 2. 2008 18:45
Výroční osmdesáté ceny nakonec čeká velký lesk
Glen Hansard a Markéta Irglová přijeli prezentovat film Once na malý předoscarový festival "Oscar Wilde: Pocta Irsku ve filmu". Los Angeles
Glen Hansard a Markéta Irglová přijeli prezentovat film Once na malý předoscarový festival "Oscar Wilde: Pocta Irsku ve filmu". Los Angeles | Foto: Reuters

Praha - V Los Angeles se v neděli rozzáří světla reflektorů a rozbalí se červený koberec, na který vkročí i Češka Markéta Irglová - při nejhvězdnější události Hollywoodu, udílení Oscarů.

Oficiální jméno nejslavnější komerční ceny zní Ocenění akademie za zásluhy. Symbolizuje ji právě pozlacená soška rytíře s mečem. Je vysoká 34 centimetrů, váží 3,85 kilogramu a stojí na filmové cívce.

Kvůli tříměsíční stávce scenáristů dlouho hrozilo, že ji letos nikdo veřejně nepřevezme - stejně jako předtím při předávání Zlatých glóbů a jiných filmových cen.

Po nedávné dohodě scenáristů se studii je ale paradoxně k Oscarům upřeno ještě víc pozornosti než kdy předtím; jsou po delší době první velkou událostí, na které se hvězdy mohou ukázat v opulentních robách a za nadšení fotografů a fanoušků.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:

VIDEO: Připomeňte si letošní oscarové favority
ŠANCE: Jak předvídá šance Once Jan Hřebejk?
PROGNÓZA: Oscary Amerika zkoumá sebe samu
SPECIÁL:
Filmové ceny 2008. Zvolte držitele Oscarů

Důvodů k oslavám je ovšem letos mnohem víc. Udílení zlatých sošek oslaví 80. narozeniny a možná se budou radovat i Češi.

Pohádkový příběh Once

Anglický král sice z kategorie nejlepší cizojazyčný film vypadl, v kategorii Nejlepší píseň má ale přes nedávné pochybnosti o původnosti velké šance píseň Falling Slowly z irského muzikálu Once.

Ratatouille
Ratatouille | Foto: Falcon

Ten proslavil krom Glena Hansarda i českou pianistku Markétu Irglovou a odstartoval mediální hon na okázale nezávislou dvojici, kterou prý uctívá i Steven Spielberg.

Právě aura pohádkového příběhu by mohla u Akademie zabrat stejně jako u fanoušků i recenzentů a hudebních kritiků. Podle nich je duo favoritem kategorie. 

Once se utká s třemi písněmi z pohádkové Kouzelné romance a s písní z August Rush - i jeho protagonisté živě vystoupí během večera.

Hansard a Irglová hráli už ve středu na předoscarové party ekologické organizace Global Green, kam dorazila Salma Hayek nebo Leonardo DiCaprio.

Za "překvapivý hit" označuje Falling Slowly společnost Nielsen. Album s hudbou z Once si prý od loňského května koupilo 343 tisíc lisí a nahrávka se stala desátým nejprodávanějším soundtrackem roku.

Českou stopu lze najít i v dalších nominovaných filmech - krysí trhák Ratatouille (spolu)napsal Jan Pinkava a je za něj nominovaný v kategorii nejlepší původní scénář.

Za režii těhotenské komedie Juno by zas sošku rád získal Jason Reitman, syn československého rodáka a režiséra slavných Krotitelů duchů Ivana Reitmana.

Foto: Bontonfilm

V kategorii cizojazyčný film pak soutěží Ďáblova dílna, která vznikla podle románu Adolfa Burgera, českého koncentráčnického vězně.

Předávání Oscarů proběhne v neděli večer tradičně v losangeleském Kodak Theatre, průvodcem bude stejně jako předloni komik Jon Stewart.

Rok velkých adaptací

Čeští diváci mohou slavnostní večer sledovat od druhé hodiny ranní na HBO s komentářem Tomáše Baldýnského, Františka Fuky a Saši Michalidise.

Tradici už má i sledování v sálech multiplexů Palace Cinemas nejen v Praze, ale tentokrát i v Brně a Bratislavě. V USA ceremoniál vysílá televize ABC.

Foto: Oficální stránky

Sestava favoritů letos nabízí opravdu výjimečné snímky. Nejčastěji v souvislosti s Oscary zní dvě jména. Po osmi nominacích získala Tahle země není pro starý bratří Coenů a Až na krev Paula Thomase Andersona.

Snímky krom toho, že jde o velmi povedené adaptace, spojuje i drsná tématika a strhující herecké výkony - Javiera Bardema, Joshe Brolina a Tommyho Lee Jonese u Coenů či Daniela Day-Lewise v Až na krev.

Adaptací je i britské drama Pokání s Keirou Knightley, které spolu s právnickým thrillerem Michael Clayton ukořistilo sedm nominací.

Pět připadlo animovanému Ratatouille, čtyři komedii Juno a francouzskému Skafandr a motýl. Po třech nominacích má pět zástupců lehčích žánrů - Bourneovo ultimátum, Kouzelná romance, Edith Piaf, Sweeney Todd a Transformers.

 

Právě se děje

Další zprávy