Irglová a Hansard zahrají na Oscarech. A co dál?

Irena Hejdová, Pavel Turek
15. 2. 2008 21:00
Hřebejk: Dojemný příběh Once může akademiky zasáhnout

Praha - Glen Hansard a Markéta Irglová vystoupí na slavnostním ceremoniálu předávání Oscarů. Irsko-české duo zahraje 24. února song Falling Slowly, která je nominovaný v kategorii nejlepší filmová píseň.

Usuzovat z toho ale na zisk sošky nelze. Kromě nich se na pódiu objeví i konkurenční Jamia Simone Nash se songem Raise It Up z filmu August Rush i interpreti z Kouzelné romance.

Mezi dalšími jmény, která se objeví na jevišti a budou vyhlašovat vítěze jubilejního osmdesátého ročníku, jsou Nicole Kidman, Tom Waits, Helen Mirren, Harrison Ford, Cameron Diaz nebo Martin Scorsese.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
SPECIÁL:
Filmové ceny 2008: Oscaři, Zlaté Glóby, Čeští lvi
SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál Once s českou stopou

Podle režiséra Jana Hřebejka, který se s dvojicí přátelí, vystoupení na hlavním oscarovém večeru není žádným překvapením.

"Kategorie nejlepší píseň vznikla kdysi hlavně z toho důvodu, aby v průběhu toho ceremoniálu zazněla nějaká hudební čísla," řekl režisér Aktuálně.cz. "Praxe je proto taková, že všichni nominovaní v průběhu večera vystoupí, pokud mohou."

Jan Hřebejk
Jan Hřebejk | Foto: Ondřej Besperát

Hřebejk se oscarového večera se v minulosti zúčastnil, když byl v kategorii nejlepší cizojazyčný film nominován jeho snímek Musíme si pomáhat.

"Tehdy byl za píseň nominovaný Bob Dylan, který zrovna jel světové turné," vzpomíná. "Tak ho připojili telemostem z Austrálie a on tu píseň zazpíval naživo. Pak svěsil kytaru a vzápětí ho vyhlásili jako vítěze."

Hřebejk si výsledky netroufá odhadnout; i s ohledem na to, že hlavního konkurenta Once, pohádkovou Kouzelnou romanci nominovanou hned se třemi písněmi, zatím neviděl. "Pro Markétu a Glena je nejdůležitější už jen to, že živě vystoupí během oscarového večera," říká Hřebejk.

Podle něj může k úspěchu písně, potažmo filmu přispět i to, že i příběh jeho vzniku připomíná "dojemný hollywoodský příběh."

Foto: Oficiální stránky

Nízkorozpočtový a okatě civilní Once se dá považovat za favorita udílení Oscarů, i když z předchozího udílení Grammy vyšlo naprázdno. Právě proto, že Akademie dojemné příběhy miluje a ráda je sama dotáhne do hvězdného konce.

Ale i proto, že ve filmové branži má duo mnohem silnější postavení už od loňského Sundance, kde si jich publikum poprvé všimnulo.

"Na Grammy byla taky konkurence mnohem těžší - já už jsem jim říkal, že prohrát s Beatles není žádná ostuda," připomíná Hřebejk výsledky rozdávání gramofónků, kde muzikál Once porazil soundtrack z beatleasovského představení Love.

Nejhvězdnější filmová událost Hollywoodu odstartuje za týden. Následuje po ukončení tříměsíční stávky amerických scénáristů, která výrazně poznamenala podobu slavnostních večerů od Zlatých Glóbů až po výroční ceny oborových sdružení. 

Osmdesáté narozeniny oslaví Oscar s moderátorem Jonem Stewartem, který se v roli průvodce objeví už podruhé. "Jon úžasně uváděl 78. ceny," říká producent večera Gil Cates. "Je chytrý, rychlý, vtipný, miluje filmy a je to skvělý chlapík. Co víc si přát?"

Největší počet nominací na Oscary získaly dva favorizované snímky Tahle země není pro starý bratří Coenů i Až na krev Paula Thomase Andersona - posbíraly osm nominací. Sedm připadlo další adaptaci Pokání a thrilleru Michael Clayton.

 

Právě se děje

Další zprávy