Ukradne jedno studio druhému hit sezóny?

6. 1. 2009 9:45
O comics Watchmen se přou Fox a Warner Bros.
Foto: Hratelně.cz

Los Angeles - Jde o případ, který nemá v dějinách Hollywoodu obdoby. Jedno studio odstoupí od velkého filmu, druhé ho natočí a hodlá uvést - když v tom to první hodlá uplatnit svá původní autorská práva. Ukáže se, že na ně má nárok, a firma, která film za značné náklady vyrobila, z něj nebude mít kvůli špatně ošetřeným právním smlouvám žádný zisk.

To je v kostce osud filmu Watchmen (Strážci), dlouho očekávané adaptace comicsu, jenž bývá považován za dílo, které v polovině 80. let podceňovanému žánru definitivně vydobylo nárok řadit se k jiným uměním.

Příběh o zestárlých superhrdinech, které už společnost nechce, a dokonce je kdosi začne systematicky vraždit, se odehrává v napjaté atmosféře před třetí světovou válkou, která může způsobit zánik celého lidského druhu.

Čtěte více: Star Trek, Harry Potter i Watchmen už zbrojí na diváky
Orwellovští Strážci se možná vůbec nedostanou do kin

O zfilmování Watchmenů se v minulosti pokoušelo více režisérů: Terry Gilliam (Brazil, 12 opic), Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) či Paul Greengrass (Let č. 93, Bournův mýtus a Ultimátum). Nakonec tento vrstevnatý grafický román do podoby celovečerního filmu převedl Zack Snyder (Úsvit mrtvých, 300: Bitva o Thermopyly).

Foto: Hratelně.cz

Náklady přesáhly 120 milionů dolarů, přičemž většina z nich padla na výpravu a triky, nikoli herecké honoráře, neboť režisér se rozhodl vsadit na méně známé tváře.

Harry Potter si počkal

S celosvětovou premiérou se předběžně počítalo na 4. března 2009. Studio Warner Bros., jež považuje Watchmeny za jeden z předpokládaných hitů prvního čtvrtletí, však čelí už několik měsíců žalobě studia Fox, které se stále ohání autorskými právy, jež si Warneři dobře neohlídali.

Federální soud v Los Angeles o Vánocích uznal nároky Foxů za oprávněné. Kauza však pokračuje a zřejmě se potáhne ještě dlouho. Warneři s problémy počítali již několik měsíců, proto například posunuli premiéru šestého dílu Harryho Pottera z prosince minulého roku na polovinu letoška, aby v tomto účetním roce měli v rukávu aspoň jeden zaručeně výdělečný film.

Foto: Aktuálně.cz

Warner Bros. rovněž vydali prohlášení, že s předběžným rozhodnutím nesouhlasí a půjdou k odvolacímu soudu, poněvadž podle nich nebyly dokonale prozkoumány všechny odvolací připomínky. "Stále věříme, že požadavky Foxů jsou neoprávněné a že nakonec zvítězíme."

Foxové kontrují prohlášením: "Oceňujeme, že soud rozpoznal a uznal naše nároky. Rozsudek hovoří sám za sebe."

Buď všechno, nebo nic

Foxům by se každopádně Watchmen velmi hodili, protože loňská účetní bilance byla velmi slabá a skončili mezi velkými studii až poslední. Na Vánoce je sice zachránil psí rodinný film Marley a já, ale stále by se jim hodil další ziskový film.

Čtěte více: Lidi o Vánocích zajímal víc pes než Brad Pitt

Soud se odročuje na 20. ledna, kdy se bude projednávat, jaké škody by které studio mohlo způsobit tomu druhému; přezkoumávat se bude i rozsah práv, které Fox vlastní, a především bude předmětem jednání, zda je možné blokovat březnovou premiéru.

Foto: Aktuálně.cz

Studia se sice mohla dohodnout na dalším postupu po vynesení rozsudku minulý týden mimosoudní cestou a dojednat podmínky, jak si rozdělí výnosy z distribuce. Ovšem toto řešení, jež by nejspíš nebylo půl na půl, nevyjde a bude se hrát o "buď všechno, nebo nic".

Bojkotujte Wolverina

Fanoušci comicsu, kteří Watchmeny napjatě očekávají, jsou jednáním Foxu pobouřeni a rozhodli se uspořádat bojkot proti prvnímu letošnímu comicsovému filmu od Foxů - a to Wolverinovi, jenž je volnou součástí ságy X-Men.

Snímek oscarového režiséra Gavina Hooda s Hughem Jackmanem v hlavní roli by se tak mohl stát jednou z obětí absurdní právní tahanice. Pokud Watchmeni nebudou uvedeni v březnu, bude mít X-Men Origins: Wolverine v květnu ztížený start.

X-Men Origins: Wolverine
X-Men Origins: Wolverine | Foto: Aktuálně.cz

Internetová blogosféra by tímto gestem mohla prokázat svou sílu a dát velkým studiím najevo, že s hlasem fanoušků je třeba počítat. Zatím se však nepředpokládá, že by vyhlášený bojkot mohl způsobit opravdu vážné škody. Tvrdé fanouškovské jádro publika tvoří u comicsových filmů podle odhadů asi pětinu návštěvníků.

Warneři každopádně nemají legální možnost Watchmeny jakkoli distribuovat, a to ani po internetu. Objevily se sice dohady o tom, že by Warner v nejvyšší nouzi natruc vypustil film na síť zadarmo, a tím by Foxům zmařil možnost profitovat z tržeb v kinech. K tak partyzánskému kroku se však nejspíš nikdo neodhodlá.

Watchmen se už nyní zařazují k nejsmolnějším filmovým projektům, jaké kdy vznikly. Očekávání publika je velké, zároveň se rovněž šíří pochybnosti, že režisér Zack Snyder vystihl ducha předlohy.

 

Právě se děje

Další zprávy