Star Trek, Harry Potter i Watchmen už zbrojí na diváky

Kamil Fila Kamil Fila
19. 11. 2008 10:10
Hollywood sází více na příští sezónu než na Vánoce
Harry Potter a princ dvojí krve
Harry Potter a princ dvojí krve | Foto: IGN

Los Angeles - Do konce roku již nezbývá mnoho času. Hollywoodská studia vystřílela téměř všechen prach a o letošních Vánocích nás nečeká žádný hit srovnatelný s Harry Potterem či Pánem prstenů.

Šestý Harry Potter totiž musel být ze strategických důvodů přesunut až na příští rok, a tak hlavním trhákem bude ještě upírská romance pro teenagery s názvem Stmívání (Twilight), u níž je úspěch předem zaručen. Snímek nestál mnoho a čtenářky knižní předlohy - a hlavně čtenářky dívčích časopisů - jsou již nadržené vidět svůj nový idol Roberta Pattisona v roli fešně pobledlého emo upíra Edwarda.

Twilight - Stmívání
Twilight - Stmívání | Foto: Archiv

Své by ještě mohl odpracovat nový Bond, dále se počítá, že se bude hojně chodit na melodrama Austrálie s Nicole Kidmanovou a Hughem Jackamanem. Nicméně je ve hvězdách, zda film nakonec neskončí podobně jako předchozí film režiséra Baze Luhrmanna Moulin Rouge! - který se v kinech rozhodně nestal velehitem a svůj kultovní status získal až díky DVD.

Katastrofická sci-fi Den, kdy se zastavila Země, v níž hraje Keanu Revees mimozemšťana, jenž přišel lidstvo varovat, aby zanechalo všech válek, jinak bude modrá planeta preventivně zničena, může, ale také nemusí být hit. Filmy s Reevesem bývají z komerčního hlediska vždy velkou neznámou.

Černým koněm zůstává Sedm životů (Seven Pounds) s Willem Smithem v roli muže, který se pomocí komplikované hry snaží odčinit pocit viny a pomoci dalším lidem. Ideálně smiřovací vánoční film natočil italský režisér Gabriele Muccino, jenž předloni překvapil - také spolu se Smithem - titulem Štěstí na dosah, který se v USA stal obrovským hitem.

Valkyrie
Valkyrie | Foto: Aktuálně.cz

U válečné Valkyrie s Tomem Cruisem v roli německého důstojníka, jenž se pokusí spáchat atentát na Hitlera, a u fantaskního Podivuhodného případu Benjamina Buttona s Bradem Pittem coby mužem, jenž se narodí jako stařec a s přibývajícím věkem mládne, nelze nejspíš očekávat to, že zasáhnou opravdu široké masy - nejspíš z nich budou jen "hity střední platové třídy".

A comicsová adaptace Spirit vypadá už jako čistě fanouškovská záležitost, která bude ráda, když se vyrovná svému vzoru Sin City.

Hollywood proto musí už dlouho dopředu vnadit na filmy, jež budou mít premiéru až příští rok, aby se jejich tituly mezitím vepsaly divákům do povědomí. Aktuálně byly do světa vypuštěny nové trailery ke snímkům, jejichž vysoké náklady budou vyžadovat i vysoké tržby.

 

Watchmen - Strážci

Jako první ze snímků s rozpočtem nad 100 milionů dolarů bude mít premiéru adaptace comicsu Watchmen-Strážci, s níž se celosvětově počítá na 4. března 2009. Film podle jednoznačně nejoceňovanější comicsové knihy líčící odvrácenou stránku samozvaných superhrdinů a strážců pořádku měl komplikovanou cestu vzniku.

V různých stádiích přípravy projekt jako nezfilmovatelný opustilo několik režisérů a do výsledné podoby snímek nakonec dovedl Zack Snyder, jenž si krátce předtím udělal jméno s graficky propracovanou adaptací jiného comicsu - 300: Bitva u Thermopyl.

Strážci se však bohužel stali předmětem soudních sporů o to, komu patří autorská práva, a vypadalo to na precedens, kdy jedno studio ukradne druhému již hotový film. Podle ohlášeného data premiéry se zatím zdá, že je už klid.

Přese všechno ale není zřejmé, zda z Watchmenů bude druhý Temný rytíř, nebo zda publikum, a zvláště fanoušci dotyčného comicbooku Alana Moorea a Davea Gibbonse, dílo odmítnou. Zdá se totiž, že Snyder v honbě za efektností musel nevyhnutelně zploštit mnohovrstevnatost předlohy. Ale je vůbec možné převést psychologicky složitý, nelineárně vyprávěný grafický román se spoustou esejistických úvah do filmové podoby?

Nabízená ukázka je sestavena téměř jen ze zpomalených záběrů a kostýmy superhrdinů vyhlížejí podstatně víc cool než v comicsu, kde postavy měly být i trochu trapné.

 

Star Trek

6. května startuje ve světě úplně restartovaný celovečerní Star Trek, v němž se J. J. Abrams (seriály Ztraceni, Alias a třetí díl Mission Impossible) rozhodl představit původní generaci posádky lodi Enterprise nové generaci diváků s mladými herci. S mottem "neděláme film pro fanoušky seriálu, ale pro fanoušky dobrých filmů" se styl naleštěného idealismu rozepnul k větší bombastičnosti i syrovosti. Děj ukazuje mládí hrdinů první série, kapitána Kirka a pana Spocka, ještě v době, kdy začínala jejich kariéra.

Přes snahu působit v rámci mezí realisticky se ale Abrams nesnaží jít ve šlépějích depresivního Temného rytíře, jehož si teď berou za vzor ostatní filmy. Naopak, Star Trek má být pořád nositelem optimismu a dokazovat, že různé národy ve vesmíru spolu mohou spolupracovat.

Ukázka na sci-fi odehrávající se ve vzdáleném vesmíru téměř šokuje tím, že se odehrává na Zemi, kde po silnici jede old-schoolový sporťák. Podobně netradičně začínala i první krátká ukázka (teaser), kde zase bylo vidět svařování plechů - v dokonale vyčištěném světě Star Treku něco nevídaného…

 

Harry Potter a Princ dvojí krve

16. července přijde do kin šestý díl Harryho Pottera s podtitulem Princ dvojí krve. Pro nedočkavé publikum producenti již rozeseli během posledních měsíců několik různě dlouhých ukázek, které postupně představují stále více záběrů a scén. Tvůrci předem hlásí, že Harry Potter bude dospělejší i strašidelnější - a s hrdiny budou více cloumat hormony. Dozvíme se rovněž hodně o dětství hlavního zlosyna, jehož jméno se nesmí vyslovovat.

Odsunutí premiéry šestého dílu Pottera mimochodem souvisí s posouváním premiéry Watchmenů. Potter totiž musí účetně jistit případný propad netradičního comicsu. Nasadit jej jako obvykle na Vánoce, jak se letos plánovalo, by pro studio Warner Bros. nemuselo být výhodné. A postavit proti sobě v nejbližším termínu do boje fantasy a sci-fi (Star Trek) by se také nemuselo vyplatit.

Na ukázce kromě zlepšené podoby famfrpálu a ničení Londýna zaujme i to, jak hlavnímu hrdinovi série zmutoval hlas.

 

Právě se děje

Další zprávy