Trilobita si odnesly i nonkonformní máničky

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 1. 2008 12:15
Filmový a televizní svaz předal ceny pro nejlepší filmy

Beroun - Petr Nikoleav převzal o víkendu od Filmového a televizního svazu FITES cenu Trilobit za svou adaptaci knihy Jana Pelce A bude hůř, která popisuje příběhy party severočských mániček z normalizační éry.

"Adekvátní uměleckou filmovou řečí, syrově a bez falešného sentimentu evokuje bezvýchodnost životní reality části českého undergroundu v období totality," zdůvodnila porota rozhodnutí.

Vynikající snímek se loni promítal v hospodách či hudebních klubech, přesto vzbudil pozornost už na jarním plzeňském festivalu Finále, kde získal čestné uznání. Letos vstoupil do běžné kinodistribuce. Jeho producentovi Čestmíru Kopeckému připadla také zvláštní cena poroty.

Čestmír Kopecký
Čestmír Kopecký | Foto: www.nudavbrne.cz

"Byla udělena za dlouholetou invenční producentskou činnost, bez které by současnému českému filmu a televizi chyběla řada zásadních a provokujících tvůrčích počinů," zdůvodnila porota udělení ceny producentovi snímků Nuda v Brně, Sluneční stát či právě dokončovaných Karamazových Petra Zelenky a Kuliček Olgy Dabrowské.

Hlavních cen udělila porota celkem pět. Krom Nikolaeva je získaly i čtyři dokumentární filmy. Zapomenuté transporty Lukáše Přibyla, které objevují málo známou historii koncentračních táborů v Pobaltí, politický dokument Vládneme, nerušit, dále snímek Zločin jménem Katyň a Psáno pro české jaro, které je jedním z posledních snímků Pavla Kouteckého.

Ten loni in memoriam získal i cenu Vladislava Vančury za celoživotní přínos rozvoji české audiovizuální kultury.

Více o oceněných filmech

Celoživotní cenu, kterou FITES v minulosti udělil třeba Jiřímu Menzelovi, Františku Vláčilovi či Janu Švankmajerovi, letos v berounském kině Mír získal režisér, scénárista a autor řady televizních adaptací operních a baletních děl Petr Weigl.

Zapomenuté transporty
Zapomenuté transporty | Foto: 2media

Porota udělila dalším dokumentům čtyři čestná uznání; jde o snímky Kamarádky na smrt, Aleje jako součást naší krajiny, Divadlo bláznivých dramat Borise Rösnera a Sedláci.

Ceny Trilobit začal FITES udělovat už v 60. letech jako výraz uznání nejlepším uměleckým činům za  uplynulé roční období zvlášť ve filmové a zvlášť v televizní oblasti. Svaz byl koncem roku 1969 rozpuštěn a zakázán právě kvůli Trilobitům.

"Tehdejší porota totiž Trilobita udělila Vlastimilu Vávrovi za dokumentární pořad Na  pomoc  generální  prokuratuře,  který  se  pokusil objektivně objasnit  "záhadnou" smrt  Jana Masaryka," říká Martin Skyba z FITESu. 

Po obnovení organizace se začaly znovu udělovat i Trilobiti; letos je udělil FITES, kterému předsedá herec a moderátor Jan Kraus, už pojedenadvacáté.

 

Právě se děje

Další zprávy